conflicte bèl·lic a l’est d’europa
L’ONU vota demanar a Rússia que retiri les tropes d’Ucraïna amb l’abstenció de la Xina
La resolució no vinculant crida el règim de Vladímir Putin a aturar les hostilitats
L’Organització de les Nacions Unides ha aprovat una resolució que demana a Rússia que retiri les tropes d’Ucraïna amb l’abstenció de la Xina i de 31 països més.
El text s’ha aprovat després d’una jornada de debat en què els països que donen suport al govern de Volodímir Zelenski han intentat convèncer els equidistants o més pròxims als interessos de Rússia, com ara la Xina, de donar suport a la proposta.
En el marc del debat hi ha hagut discussions intenses i enfrontaments entre els representants d’alguns països, com per exemple quan el delegat alemany ha retret al xinès que digués que armar Ucraïna era atiar el foc.
La resolució de l’Assemblea General per demanar el “cessament d’hostilitats” a Ucraïna i la retirada de les tropes russes ha obtingut collit avui un total de 141 vots a favor i set en contra, mentre que 32 països s’han abstingut.
La resolució va ser finalment copatrocinada per 75 països, entre ells tots els de la Unió Europea, els Estats Units i diversos llatinoamericans (Xile, l’Equador, República Dominicana i l’Uruguai).
El resultat ha estat molt semblant a les votacions del març passat i del passat octubre, també per a posar fi a la guerra a Ucraïna, i els països que avui han votat en contra van ser –com llavors– els aliats més ferms de Rússia en el món: Bielorússia, Corea del Nord, Eritrea, Mali, Nicaragua i Síria.
Entre els abstencionistes s’han trobat la Xina, l’Índia, Sud-àfrica, Cuba i una majoria de països africans.
El resultat ha estat una mica per sota de la votació que hi va haver quan Rússia es va annexionar les repúbliques del Donbass. Aleshores, 143 països van condemnar l’acció russa, amb 35 abstencions i 5 vots en contra.
Els 141 països que avui han aprovat la resolució fan una crida a Rússia perquè surti d’Ucraïna de forma “immediata i incondicional”.
Durant els dos dies d’intervencions, molts països han llançat repetides crides a la pau de manera genèrica i l’obertura de negociacions, però l’Alt Representant de la política exterior europea, Josep Borrell, ha dit que aquestes crides eren fruit de la “ingenuïtat”, perquè ha insistit que “Rússia no ha donat ni el més mínim senyal que vol la pau”.
Els europeus, que van promoure la resolució juntament amb Ucraïna des del principi, havien advertit que l’abstenció no serviria perquè seria immediatament anotada per Rússia com una postura al seu favor, segons va dir ahir el ministre espanyol d’Exteriors, José Manuel Albares.