conflicte bèl·lic a l’est d’europa
Putin amenaça amb el fantasma nuclear
Biden rebaixa l’amenaça i descarta que la intenció del Kremlin sigui utilitzar armes nuclears en el conflicte
El president rus, Vladímir Putin, ha assegurat aquest dijous, vigília de l’inici de la guerra d’Ucraïna, que Rússia reforçarà les seves capacitats nuclears.
En un comunicat emès pel Kremlin, el dirigent ha detallat que el país continuarà fomentant la producció “massiva” de míssils hipersònics i reforçarà les instal·lacions en terra, mar i aire. “Com fins ara, prendrem especial atenció a reforçar la nostra tríada nuclear”, ha advertit aquest dijous, coincidint amb la vigília del primer any de la guerra d’Ucraïna.
Per la seva banda, el president dels Estats Units, Joe Biden, ha rebaixat l’amenaça i ha descartat que la intenció de Rússia sigui utilitzar armes nuclears en el conflicte. “No tenim indicis que pensi fer servir armes nuclears o qualsevol artefacte similar”, ha apuntat.
De fet, des dels Estats Units creuen que Putin ha optat per aquest discurs arran de la impossibilitat d’anunciar una gran victòria al camp de batalla. En aquest sentit, també creuen que l’anunci que va fer Moscou, de suspendre la seva participació dins l’últim tractat de desarmament nuclear signat amb el gegant nord-americà, va en la mateixa línia.
Els EUA afirmen que “l’últim” que necessita Putin és que l’OTAN intervingui directament
El secretari d’Estat estatunidenc, Antony Blinken, ha considerar aquest dijous que “l’últim” que necessita el president rus, Vladímir Putin, és que la guerra s’ampliï forçant la intervenció de l’OTAN. Aquesta és la raó, segons ha argumentat en un panell de la revista The Atlantic, que en uns certs moments de l’ofensiva que van fer saltar les alarmes no es complissin els pitjors auguris dels aliats.
“Hi ha hagut moments en els quals la preocupació créixer. Per exemple, quan els ucraïnesos van contraatacar a la primavera i van tenir un èxit significatiu. Va haver-hi paraules per part de Moscou que suggerien que contemplaria l’ús d’armes nuclears tàctiques”, ha dit Blinken la vespra del primer aniversari d’aquesta guerra.
Els Estats Units i altres països, ha afegit, van parlar directament amb els seus homòlegs russos per a deixar clara la seva “absoluta oposició” a l’ús d’aquesta mena d’armament.
Blinken ha deixar clar que l’ajuda que els Estats Units brinden a Ucraïna també té en compte la necessitat de no fer escalar el conflicte.
El secretari d’Estat va recordar que Washington ja comptava amb intel·ligència que alertava dels plans de Rússia i es va assegurar abans de la invasió de febrer que Ucraïna tenia a les seves mans “el necessari” per a repel·lir aquest primer atac.