Estat francès
Eleccions presidencials
Duel televisiu sense risc
Macron i la candidata ultradretana, Marine Le Pen, s’enfronten de manera plana en el transcurs de l’únic debat de campanya
El president sortint defensa la seva gestió de les crisis enmig dels retrets de menysteniment de la rival
Reeditant el duel que ja van protagonitzar cara a cara per televisió fa cinc anys, l’ara president francès sortint, Emmanuel Macron, i la seva contrincant ultradretana, Marine Le Pen, van mostrar ahir a la nit que les forces continuen desequilibrades a favor del primer.
Era l’única oportunitat de saber-ho, ja que aquesta serà la seva única confrontació de campanya abans que diumenge se celebri la segona volta de les eleccions. L’un va aparèixer amb el seu solemne vestit de cap d’estat, amb tot el pes que això suposa però també la credibilitat, i l’altra intentant esborrar la mala imatge que havia donat el 2017 i utilitzant un to més moderat per fer passar el seu rival centrista com a impopular.
No està clar que ho aconseguís, perquè estava massa pendent de no semblar massa agressiva i es va fer neutralitzar en més d’una ocasió per un Macron molt més a l’atac.
Després d’un inici més aviat ensopit sobre la carestia de la vida, en què la ultradretana va buscar capitalitzar el fenomen de protesta dels armilles grogues, la invasió d’Ucraïna per Rússia la va posar contra les cordes. “És una mala notícia, perquè vostè depèn del poder rus i de Putin”, li va etzibar Macron sobre el suport que va rebre fa cinc anys del president rus i del préstec que encara està tornant d’un banc d’aquest país.
En aquest sentit, l’opositor rus Aleksei Navalni ahir mateix va fer una crida des de la presó perquè els francesos votin Macron fent referència a l’origen d’aquest préstec per a Le Pen. “Bloquejar les importacions de gas i petroli russos tindria conseqüències catastròfiques per al poble francès”, va contrarestar la candidata sobre la seva posició sobre les sancions a Rússia, tot i estar d’acord amb la resta i amb l’enviament de material defensiu a Kíiv.
La discussió es va allargar dues hores i mitja amb aquesta descompensació, en què el president sortint s’escapolia de temes més espinosos com ara la mesura de retardar la jubilació als 65 anys. El debat estava summament controlat pels respectius equips de campanya.
Control absolut
Fins al punt que es va haver de fer un sorteig per determinar amb quin tema es començava. I va sortir l’anhelada qüestió del poder adquisitiu, desitjada per Le Pen. Quan Macron volia engegar amb la política internacional, perquè sabia que seria l’àmbit del qual fugia la ultradretana.
Tots dos, a més, es van encarregar de descartar una de les presentadores, Anne-Sophie Lapix, de la televisió pública. Van complir la funció Gilles Bouleau, per la privada, i Léa Salamé, per la pública. I també van imposar el realitzador Didier Frohely, impedint-li que agafés primers plans dels candidats mirant els seus apunts perquè, fa cinc any, això va perjudicar Le Pen.
És a dir, un control absolut del protocol que reflecteix l’apatia que envolta aquesta campanya en què els finalistes tornen a ser els mateixos, els quals no van voler debatre amb cap candidat més a la primera volta fent augmentar el sentiment d’unes eleccions frustrades.