conflicte bèl·lic a l’est d’europa
Sánchez visitarà Zelenski a Kíiv “en els propers dies”
La data concreta es manté en secret per raons de seguretat
La visita del president espanyol es podria fer coincidir amb la reobertura de l’ambaixada en territori ucraïnès
El president espanyol, Pedro Sánchez, viatjarà a Ucraïna “en els propers dies” en un viatge oficial que ara per ara es manté embolcallat en la total discreció per raons de seguretat, segons confirma La Moncloa a aquest diari. L’únic extrem que detalla l’entorn del president espanyol és que Sánchez trepitjarà Kíiv i s’hi entrevistarà amb el president ucraïnès, Volodímir Zelenski, per comprovar ‘in situ’ la resistència des de la capital a la invasió russa de Vladímir Putin. Sánchez va revelar ahir que Espanya reobrirà en breu l’ambaixada a Ucraïna i la seva assistència podria ser aprofitada per omplir de solemnitat el moment. Fonts de la Moncloa, però, es neguen a donar un dia concret en l’agenda de l’abril: “Hi anirà pròximament, sí, però no podem donar més detalls per temes de seguretat”.
La visita de Sánchez a l’escenari de guerra arribaria després de la primer ministre britànic, Boris Johnson, que en el seu cas va ser sorpresa fins que el mateix dissabte 9 d’abril el premier i i Zelenski van divulgar una fotografia conjunta en el que se semblava una sala oficial del palau presidencial de Kyiv. La visita de Johnson arribava l’endemà de la protagonitzada per la presidenta de la Comissió, Ursula Von der Leyen, i el cap de la diplomàcia euorpea, Josep Borrell. Els mandataris que van inaugurar les visites en temps de guerra van ser el primer ministre de Polònia, Mateusz Morawiecki, i els seus homòlegs txec, Petr Fiala, i eslovè, Janez Jansa.
Zelenski va intervenir al Congrés davant diputats i senadors en un ple conjunt en el qual va equiparar el drama de Mariúpol i Butxa amb el bombardeig de Gernika (Biscaia) el 26 d’abril del 1937 a càrrec de la legió Còndor nazi en dia de mercat. “Som a l’abril del 2022, però sembla l’abril del 1937”, va etzibar el líder ucraïnès en la seva intervenció telemàtica el 5 d’abril i en la qual va agrair el replegament de les empreses espanyoles però alhora va atacar el fabricant de ceràmica Porcelanosa, l’empresa de mineria i defensa Maxam –presidida per José Fernando Sánchez-Junco, germà de l’advocat del rei emèrit i amb planta a Galdakao (Biscaia)– i l’associació de fabricants de béns d’equipament Sercobe pel seu negoci rus.