tribunals
judici al 9-n
Mas reclama al Tribunal Suprem l'anul·lació de la sentència del 9-N
L'advocat Xavier Melero argumenta que la sentència del TSJC pel 9-N afecta els drets fonamentals, tant dels polítics afectats com d'un nombre molt significant de ciutadans
La defensa de l'expresident demana alternativament que se'l deixi ser càrrec electe
El recurs de cassació que l'expresident de la Generalitat Artur Mas ha presentat al Tribunal Suprem demana que s'anul·li la sentència del TSJC pel 9-N, que el passat 13 de març el va condemnar a una inhabilitació especial per a l'exercici de càrrecs públics electius i funcions de govern durant dos anys, a més d'una multa de 36.000 euros per haver desobeït el Tribunal Constitucional (TC). I, en qualsevol cas, reclama que no l'inhabiliti per poder ser diputat al Parlament de Catalunya, al Parlament Europeu o a les Corts Generals.
En el recurs, l'advocat Xavier Melero argumenta que la sentència afecta els drets fonamentals, tant dels polítics afectats com d'un nombre molt significant de ciutadans, i conclou que vulnera diversos articles de la Constitució com el que garanteix la llibertat ideològica (article 16), d'expressió (article20.1) i de participació en assumptes púbics i accés a càrrecs públics (article 23).
Així mateix, argumenta que “no li correspon al jutge penal ampliar l'àmbit afectat per la inhabilitació especial fins a l'extrem d'impedir la concurrència com a candidat de processos electorals”. Considera que la inhabilitació s'hauria de circumscriure al càrrec que ostentava quan suposadament va cometre el delicte de desobediència, que era el de president de la Generalitat de Catalunya.
A més, l'advocat de l'expresident sol·licita que el recurs presentat no es doni a conèixer a cap dels magistrats que va formar part de la sala que va condemnar l'exconseller de Presidència, Francesc Homs, pel 9-N.
La setmana passada Joana Ortega i Irene Rigau ja van presentar el seu recurs de cassació.