El Parlament brasiler avala el judici a Rousseff
La cambra aprova amb 367 vots a favor i 137 en contra l'‘impeachment' a la presidenta del govern
El procés prosseguirà ara al Senat
La presidenta brasilera, Dima Rousseff, ha quedat aquest dilluns a un pas d'enfrontar-se a un judici polític amb vista a la seva destitució, després que la Cambra de Diputats ha decidit per 367 vots enfront de 137 que el procés haurà prosseguir al Senat.
L'oposició ha donat una prova de força, ja que ha superat amb comoditat els dos terços preceptius (342) que necessitava, mentre que l'oficialisme ha quedat lluny dels 172 vots que haguessin portat el procés als arxius del Parlament.
El resultat que posa a Rousseff a la vora de l'abisme ha estat conegut després d'una votació que s'ha prolongat durant unes set hores i ha seguit a una marató de debats que havia començat divendres passat i que ha continuat de forma ininterrompuda fins al matí d'avui.
L'acusació es fonamenta en unes maniobres comptables il·legals per maquillar els resultats del govern brasiler de 2014 i 2015, modificar pressupostos mitjançant decrets i acumular deutes i contractar crèdits amb la banca pública.
La mateixa Rousseff ha negat aquestes acusacions, alhora que la seva defensa les ha qualificat de meres “faltes” administratives que no n'hi hauria prou per a una destitució, pel que han repetit fins al cansament que el Brasil està davant “un cop d'Estat”.
Després de la votació, aquest mateix discurs ha estat repetit per l'advocat general de l'Estat, José Eduardo Cardozo, que ha insistit que “no hi ha un argument que posi en dubte l'honestedat de la presidenta”.
Cardozo ha dit que Rousseff ha rebut el resultat amb “indignació i tristesa”, però ha garantit que la garrotada d'avui “no abatrà” a la mandatària i ha donat a entendre que el govern encara podria intentar una anul·lació del procés davant la Cort Suprema, malgrat que el tribunal ha avalat aquesta mateixa setmana la seva legalitat.
Rousseff no té “afecció a càrrecs” i “ha dedicat la seva vida a lluitar per la democràcia”, de manera que “si algú creu que es corbarà enfront del que ha passat avui, s'equivoca, doncs ella lluitarà així com va lluitar contra la dictadura per evitar que hi hagi un altre cop d'Estat “, ha garantit l'advocat general.
Aquesta constant advertència sobre aquesta possible “ruptura democràtica” ha caigut, però, al sac trencat de la Cambra de Diputats, en què una majoria qualificada ha coincidit que aquestes maniobres comptables suposen un “crim de responsabilitat”, que és com la Constitució defineix les causes per a la destitució d'un mandatari.
Un cop superat el tràmit a la Cambra de Diputats, el Senat haurà de constituir una comissió especial en 48 hores, que haurà d'analitzar les acusacions i emetre una decisió, que serà remès al ple dels seus 81 membres.
Aquest procediment pot demorar-se uns quinze o vint dies, de manera que el ple de la Cambra Alta ha de convocar-se al voltant del 10 de maig per decidir sobre l'obertura del judici polític, que serà iniciat si ho recolza una majoria simple de 41 senadors.
Si fos així, en el mateix moment en què s'aprovi el procés, la mandatària ha d'abandonar el càrrec durant els 180 dies que tindrà el Senat per al tràmit. El seu lloc seria ocupat durant aquest període pel vicepresident Michel Témer, líder del Partit del Moviment Democràtic Brasiler (PMDB), que fa dues setmanes va trencar amb el govern i es va posicionar a favor de l'impeachment.
En els últims dies, Témer va acabar de distanciar-se de Rousseff, sobretot quan per un suposat “error” va difondre un àudio en què donava com un fet que la caiguda de la mandatària i dissenyava les línies del seu eventual govern.
Rousseff el va acusar de ser “un dels caps de la conspiració” i va trencar tots els ponts amb el PMDB, la major força parlamentària, que va ser clau avui a la cambra baixa, en la qual té la primera minoria que també ostenta al Senat .
No obstant això, si el procés acaba amb la destitució, Témer haurà de completar el mandat que venç l'1 de gener de 2019, tot i que també està sota amenaça d'un judici polític per acusacions similars a les que pesen contra Rousseff.
En gairebé tot el país, la votació ha portat a desenes de milers de persones als carrers, que han celebrat sense pràcticament cap incident de consideració l'inici del procés per destituir Rousseff.