Política

L'oposició del Brasil confia que podrà forçar el judici polític contra Rousseff

Els diputats debaten si traspassen al Senat l'inici del procés

Desenes de milers de persones surten al carrer per mostrar suport o rebuig a la presidenta

Vot a vot, la Cambra de Diputats del Brasil debatia, ahir al vespre, en l'última de tres sessions maratonianes, l'obertura d'un judici polític contra la presidenta del país, Dilma Rousseff, acusada de maquillar xifres econòmiques per afavorir el seu govern.

Aquest motiu aparent, però, ha passat a un segon pla i l'atenció se centra, ara, en les veritables causes d'un procés que, en cas que prosperi, passarà al Senat, la cambra amb poder per jutjar la mandatària. Si l'oposició aconsegueix, finalment, els vots dels dos terços dels Congrés, 342 dels 513 diputats, Rousseff serà suspesa de les seves funcions durant 180 dies. Durant aquest temps, la substituirà el seu vicepresident, Michel Temer, líder del Partit del Moviment Democràtic Brasiler (PMDB), un aliat que, en la fase més crua de la crisi política, va trencar l'aliança amb el Partit dels Treballadors (PT) de Rousseff.

La publicitat amb què Temer ha negociat la formació del seu eventual govern li han costat acusacions de colpista. De fet, hi ha consens al Brasil que, darrere del judici polític, s'amaga el ressentiment del PMDB, allunyat pel PT de la primera línia de govern durant els anys de la bonança. Però, ara, la crisi econòmica i la recessió han dinamitat la popularitat de Rousseff, que està pagant les conseqüències d'un estil poc propens a discutir amb els seus aliats l'agenda oficial. L'última esperança de la mandatària ha estat l'expresident Luiz Inácio Lula da Silva, que s'ha col·locat al capdavant de les negociacions amb els diputats indecisos per, en un intent desesperat d'última hora, impedir que l'oposició obtingui els vots necessaris per engegar l'impeachment.

Els mitjans brasilers especulaven, ahir, que el judici polític sumava 349 vots, 7 més dels necessaris. El destí de Rousseff seria encara més fosc al Senat, on n'hi ha prou amb una majoria simple per iniciar un procés que es definirà en només quinze dies.

El debat a la Cambra dels Diputats ha estat un exemple de la realitat política brasilera. Mentre l'oposició desplegava cartells celebrant l'imminent judici, l'oficialisme demanava a crits la renúncia del president de la cambra, Eduardo Cunha, imputat per diversos delictes de corrupció i principal promotor del judici polític.

El carrer també ha estat present en les discussions. Desenes de milers de persones van desfilar per les principals ciutats del país, com ara Brasília, São Paulo i Rio de Janeiro, donant suport o reclamant la caiguda de Rousseff, qui, per contra, va decidir enviar un senyal de tranquil·litat amb un recorregut amb bicicleta degudament fotografiat pels seus assessors.

LES XIFRES

13
anys
fa que és al poder el Partit dels Treballadors, de Lula da Silva i de l'actual presidenta, Dilma Rousseff.
342
diputats
, dels 513 de la cambra, almenys han de votar contra Rousseff perquè s'obri el procés de destitució.
Sign in. Sign in if you are already a verified reader. I want to become verified reader. To leave comments on the website you must be a verified reader.
Note: To leave comments on the website you must be a verified reader and accept the conditions of use.