Política

Podem i C's acorralen Sánchez i assenyalen el camí del 26-J

Iglesias declara que el PSOE i Rivera no els tenen per res i planteja una consulta a les bases presentant-la com un plebiscit sobre el seu equip

Ofegat pels projectes antagònics del eventuals socis d'un model que s'ha ratificat impossible –un pacte a tres entre el PSOE, Podem i C's–, Pedro Sánchez es resisteix a admetre que ja no li queda oxigen per continuar aspirant a La Moncloa. El socialista, doncs, es nega a verbalitzar el que per a tot el partit ja és una evidència: que després del fracàs de la reunió de dijous l'únic camí possible és el que porta fins a les eleccions del 26-J. “Seguirem treballant pel canvi”, assegurava el seu equip després que ahir al matí, i per si li quedava algun dubte, Pablo Iglesias i Albert Rivera certifiquessin públicament que ni s'entenen ni es voldran entendre mai. La qüestió és cap a on seguiran treballant si, com ells mateixos admeten, en cap cas pensen desentendre's de C's i seguir la via del pacte d'esquerres ni tampoc no abraçaran l'única opció viva que li deixa el partit taronja, trucar a la porta del PP. “Seguim esperant una reunió dels partits constitucionalistes. Parlem!”, sentenciava Rivera després d'avisar que la cita a tres es va frustrar perquè Podem hi va acudir amb l'únic objectiu de “rebentar i liquidar” el seu acord amb el PSOE. Mariano Rajoy, en tot cas, espera que Sánchez admeti el seu fracàs per aixecar el telèfon i tornar-li a vendre la gran coalició.

L'endemà de la fallida reunió, al socialista li tocava llepar-se les ferides i repensar l'estratègia per aplacar els ànims de la cúpula de C's davant el document alternatiu que Podem els havia deixat sobre la taula de negociacions. Però Iglesias –que fins ahir no va mostrar l'artilleria– va provocar que els de Sánchez sortissin a l'atac acusant-lo, amb molta duresa, de fer el joc a Rajoy i ser el màxim responsable que es repeteixin les eleccions i s'avorti la formació d'un govern “plural”. “Ahir ens van donar la prova que mai no han volgut pactar”, exclamava el portaveu Antonio Hernando dipositant tota la culpa en el partit morat i defugint respondre si el fet que C's s'hagi declarat incompatible amb Podem no ha ajudat també a frustrar el pacte.

Hernando, doncs, no admetia matisos i proclamava la “sorpresa i indignació” del PSOE per l'actitud obstruccionista que atribuïa a Podem. “Cada vegada se li ha vist més el llautó”, bramava. L'acarnissament del socialista es va produir després que Iglesias, envoltat del seu nucli, sortís a declarar que s'havien sentit menystinguts davant un pacte PSOE-C's firmat amb sang i que no admetia cap intrusió. “Ens van dir que no a tot”, es lamentava, tot insistint que s'havien presentat a la trobada amb un document “amb més cessions” i la resposta va ser “l'immobilisme”.

“El PSOE ens va dir que el seu marc era exclusivament el del seu pacte amb C's”, mentre incidia que els de Rivera li van deixar clar que només admetrien “algun retoc”. Per tot plegat, el líder morat presentava Sánchez com un ostatge de Rivera. “Ens sentim molt decebuts perquè el PSOE ha viatjat al país de Ciutadans i li han segrestat el passaport i no es pot moure d'allà.”

Consulta a les bases

A partir d'un relat que mostra els socialistes com unes titelles en mans d'un partit taronja que només busca arrossegar-los cap a la gran coalició amb el PP –en més d'una ocasió va parlar d'un “govern de Rivera presidit per Sánchez”– Iglesias anunciava la celebració d'una consulta a les bases entre el 14 i el 16 d'abril amb una doble pregunta: “Vols un govern basat en el pacte entre Rivera i Sánchez?” o bé “Estàs d'acord amb la proposta de govern de canvi que defensen Podem, En Comú i En Marees?”.

En tot cas, la pressió sobre la militància i simpatitzants és màxima, ja que Iglesias supeditava el futur de la direcció de Podem al fet que avalin la primera opció. Així, alertava que si el mandat és facilitar l'acord que rebutja la cúpula, “haurem d'assumir responsabilitats polítiques”, insinuant la possibilitat que hi hagi dimissions. Podran prendre la decisió els 400.000 inscrits que tindran dret a vot a la consulta.

LES FRASES

El PSOE ha viatjat al país de Ciutadans i li han segrestat el passaport i no es pot moure d'allà
Pablo Iglesias
secretari general de podem
Estem indignats perquè hem constatat que Podem mai no ha volgut pactar. Tot ha estat un parany
Antonio Hernando
portaveu del psoe al congrés
En una reunió del PSOE, PP i C's hi hauria divergències, però també molts punts d'acord
Albert Rivera
president de ciutadans
Sign in. Sign in if you are already a verified reader. I want to become verified reader. To leave comments on the website you must be a verified reader.
Note: To leave comments on the website you must be a verified reader and accept the conditions of use.