La decisió de la CUP deixa en estat de xoc les files de l'independentisme
Forcadell i Sànchez carreguen contra els ‘cupaires', i el president d'Òmnium apel·la a actuar amb “sentit d'estat”
Junqueras crida: “No ens rendirem”
Estat de xoc. La decisió de la CUP de no investir Artur Mas president de la Generalitat va caure com una galleda d'aigua freda sobre les files de l'independentisme català. Prova d'aquest desconcert va ser el que va passar amb Junts pel Sí. Durant tota la tarda van mantenir oberta la possibilitat d'una resposta oficial, però al final van optar per no dir res. No va haver-hi compareixença pública ni comunicat. Però, tot i aquest silenci, algunes fonts d'ERC i de CDC per separat van indicar que no hi ha cap voluntat de presentar un candidat alternatiu a la presidència. Mantenen Artur Mas i no el pressionaran perquè faci un pas enrere. El president d'ERC, Oriol Junqueras, es va limitar a expressar la seva posició a través del Twitter: “Mai ens cansarem, mai abandonarem, mai ens rendirem. No ho hem fet mai”, va afirmar.
De fet, els partidaris de Mas van convertir la xarxa en una mena de camp de batalla contra l'esquerra anticapitalista. Una de les primeres a carregar contra els cupaires va ser la presidenta del Parlament i expresidenta de l'ANC, Carme Forcadell: “Sempre he pensat que al final la CUP ajudaria a fer realitat el mandat democràtic del 27-S. No ha estat així. Em vaig equivocar i molt”, van ser les seves paraules. L'actual president, Jordi Sànchez, va demanar disculpes: “A tothom que va confiar en l'ANC, des de la qual vam demanar el vot per a qualsevol opció independentista i avui us sentiu enganyats, us demano perdó”, va dir Sànchez, que entén que “ara toca refer la voluntat del poble, en la certesa que tot el que hem fet els últims anys no es perd”. En declaracions a TV3, Sànchez va admetre que el més probable és que es vagi a eleccions, va reconèixer que s'obre un escenari “de complexitat”, però es va mostrar convençut que la formació serà capaç de “vèncer les dificultats” i “buscar fórmules per crear una unitat”. Va admetre que confiaven que la CUP entengués la seva responsabilitat i que això els portés a trobar un punt d'equilibri, però també va reconèixer que no l'havien “encertada”.
Els grups de l'oposició també van carregar ahir contra Mas. Ciutadans i el PP van destacar que la decisió de la CUP obre una oportunitat per posar fi a “les diferències” i superar aquesta situació “tots junts”, en paraules d'Inés Arrimadas.
El PSC va donar suport a la decisió de la CUP i va dir que l'únic responsable de la paràlisi del govern és Artur Mas”. I el president al Parlament del grup de Catalunya Sí que es Pot (ICV i Podem), Lluís Rabell, va afirmar que “la responsabilitat del bloqueig que afecta Catalunya és fonamentalment de qui va guanyar les eleccions i d'Artur Mas”.
Decepció de membres de la CUP a Girona
La decisió de la CUP va ser rebuda amb decepció entre alguns càrrecs electes de la formació a les comarques gironines. És el cas del regidor a l'Ajuntament de Girona Lluc Salellas, que parlava d'una “sensació personal de decepció”. Salellas explicava que “creia que era el moment de fer una aposta per 18 mesos de procés constituent i de ruptura, malgrat el xantatge de Junts pel Sí i encara que signifiqués una cosa que no m'agrada, que era fer Mas president”. El regidor hi afegia que des de la demarcació de Girona s'ha “treballat molt per trobar una posició de consens dins l'organització, que comportés l'inici de la legislatura. No ha estat possible”. Tampoc l'alcalde de Celrà, Dani Cornellà, es mostrava d'acord amb la decisió i en declaracions a El Món, deia: “Ara la CUP no em representa, no és una decisió de consens quan la meitat del partit no la vol.” Per altra banda, l'alcalde de Viladamat, Robert Sabater, va mostrar el seu descontent a Twitter amb un contundent: “Vergonya, cavallers, vergonya.” I hi afegia: “Desaparec de les xarxes socials per no perdre ni papers ni amistats”, i sentenciava: “Autodestrucció total, com a poble, com a classe i com a organització política.”