Última proposta per a la CUP
JxSí fa una síntesi de pla de govern per a la investidura de Mas perquè els de Baños es decideixin en l'assemblea
Aturen BCN World però aparquen ATLL
Si la CUP no ho accepta hi haurà eleccions al març
Última oferta a les bases de la CUP per a la investidura d'Artur Mas. JxSí va presentar ahir la Proposta d'acord cap a la independència , el darrer intent de síntesi de la coalició independentista de les propostes que les dues formacions polítiques han negociat després del llarg estira-i-arronsa post 27-S, que es va allargar fins a pocs minuts abans que es fes públic el text. JxSí va incorporar a darrera hora algunes de les mesures que la CUP va plantejar en el seu document Fil a l'agulla, amb la suspensió temporal del projecte de BCN World com a màxima concessió, i en va deixar de banda les que considerava irreconciliables i objecte de discussió estructural durant el procés constituent, com ara les peticions de la CUP de fer marxa enrere amb la privatització de les Aigües Ter Llobregat o la revisió dels concerts de les escoles que segreguen per raó de sexe. També hi concreta el procés d'elaboració de la constitució catalana, amb una primera fase de participació ciutadana.
Com s'esperava, el grup de Raül Romeva no es va moure respecte a l'estructura de l'executiu i hi manté Mas al capdavant. JxSí, tanmateix, no té assegurada l'estabilitat parlamentària durant els 18 mesos del mandat més enllà de la investidura, una de les qüestions que més preocupació han generat dins de la coalició. Compta que si la CUP facilita el nomenament de Mas, s'avindrà a negociar els pressupostos, imprescindibles per a l'aplicació del pla de xoc social. De fet, diuen que incorporen el màxim assumible vista la precarietat de les finances de la Generalitat. En el cas que la militància de la CUP trobi insuficients les cessions en l'assemblea de diumenge, hi haurà eleccions al març. En un comunicat, Endavant es va decantar per uns nous comicis abans que assumir aquesta oferta “totalment rebaixada”, després de la davallada convergent del 20-D.
President de transició
JxSí pretén que Mas sigui investit com un “president de transició” en un marc coral. Mas mantindria les atribucions jurídiques que té el càrrec actual, però cediria pes polític a Oriol Junqueras –que seria alhora vicepresident–, Neus Munté i Raül Romeva com a presidents de tres comissions de govern, amb el compromís de sotmetre's a l'anunciada qüestió de confiança a l'estiu. La seva proposta detalla igualment els mecanismes de fiscalització del pacte durant el mandat, centrat en la construcció de les estructures legals pendents i el bastiment d'un nou marc legislatiu sense vulnerar la legalitat espanyola fins que, al final dels 18 mesos, es declararia la independència i es convocarien les eleccions constituents.
Els diputats de la CUP
Els d'Antonio Baños no es van fer seu el document i tampoc no el defensaran en l'assemblea de Girona, però sí que n'informaran a la militància. Els deu diputats tampoc exerciran el vot en l'assemblea. El primer que els cupaires faran en la trobada de diumenge és ratificar el mecanisme de decisió i determinaran si voten les quatre opcions inicialment previstes (dues de les quals incorporen la investidura de Mas i dues no) o n'unifiquen algunes per facilitar el procediment. Dilluns, el consell polític concretarà com s'aplicarà al Parlament la decisió sobirana de l'assemblea.
En què ha cedit JxSí?
La coalició independentista va incorporar algunes novetats a la seva proposta inicial de pla de xoc per intentar convèncer el partit de Baños. Com demanava la CUP, ha concretat les partides pressupostàries i el calendari de les mesures. JxSí preveu destinar-hi 270 milions. La CUP n'exigia 3.000. Els de Romeva, però, van incorporar alguns caramels a darrera hora. El més substantiu és l'aturada del pla de desenvolupament urbanístic de Barcelona World fins que no hi hagi un acord de consens sobre el projecte amb la CUP, que s'integraria en un grup de treball amb el govern i JxSí.
N'hi ha més. A l'últim moment es van afegir un seguit de moratòries que reclamaven els cupaires. Una afecta el Consorci Sanitari de Lleida, i inclou la garantia que només el configuraran entitats públiques, tot i que la CUP en volia la retirada. Tampoc s'aplicarien retallades dels salaris dels treballadors públics ni es vendrien actius immobiliaris, més enllà dels processos ja oberts. La CUP havia fet bandera perquè s'aturés el projecte VISC+ o qualsevol altra iniciativa que permeti la venda a empreses privades de les dades sanitàries dels pacients. JxSí accepta prohibir-ne la venda i diu que només les usaran de forma anònima per a la investigació de centres de recerca públics o sense ànim de lucre acreditats. La coalició s'ha avingut a calcar la reivindicació de la CUP perquè les dones lesbianes i sense parella masculina tinguin garantida la igualtat de dret a la reproducció assistida. També garanteix l'accés als tractaments mèdics i farmacològics gratuïts als malalts d'hepatitis C i amplia l'accés als tractaments farmacològics gratuïts als més desafavorits.
Cessions modulades
JxSí també s'ha mogut parcialment amb altres propostes socials, com ara l'emblemàtica pobresa energètica. Si la CUP proposava que les empreses prestatàries del serveis bàsics assumeixin la factura de les famílies que no poden pagar, JxSí designa una partida de 10 milions perquè la Generalitat n'assumeixi el cost. La renda mínima és reconeguda com a dret subjectiu i es garanteix el manteniment de la prestació a les persones que, passats els 60 mesos de permanència, mantenen els requisits per rebre l'ajuda. En l'àmbit sanitari, es reduirien un 50% el temps mitjà de les llistes d'espera en la primera visita a l'especialista i en les proves diagnòstiques. En les quirúrgiques baixarien un 10%, i no el 50% que exigia la CUP. JxSí sí que assegura que la llista de centres integrats al SISCAT només inclogui centres de titularitat pública o sense ànim de lucre i n'exclou els privats.
S'aturarien les privatitzacions de centres d'atenció primària. Però no es derogaria el decret que permet la prestació d'assistència sanitària privada als centres del SISCAT, perquè la sanitat pública no perdi els recursos d'aquesta activitat i en canvi es garanteixi el tractament equitatiu dels serveis assistencials.
Pel que fa a l'habitatge, JxSí proposa establir protocols basats en l'experiència de municipis com Badalona amb els desnonaments. La CUP va proposar sense èxit convertir la cessió temporal de pisos de la SAREB en una apropiació de pisos en règim d'ús i l'expropiació forçosa i temporal inclosa en la llei d'habitatge del tripartit.
Debats ajornats
Es deixen per al procés constituent les polèmiques sobre la definició del model de gestió. La decisió sobre ATLL i, per tant, la titularitat de la gestió de l'aigua es prendrà en aquest marc, així com els concerts a les escoles que segreguen. JxSí es compromet a avançar cap a un nou salari mínim de 1.000 euros, sobre el qual Catalunya no té competències. En els 30 dies posteriors al nomenament del govern, l'executiu compareixeria al Parlament. Un grup de treball avaluaria la gestió de deute i el finançament del pla de xoc. Per evitar suspensions de càrrecs i multes de l'Estat, les lleis que despleguen la declaració de ruptura (la del procés constituent, la seguretat social i la hisenda) es farien en ponències conjuntes. Així no hi haurà cap text inicial a impugnar al Constitucional.