Reunió d'urgència dels 28 després dels atacs a París
Els ministres de Justícia i Interior volen reforçar la vigilància de les fronteres per lluitar contra el gihadisme
El comissari europeu d'Interior proposa la creació d'una agència europea d'intel·ligència
Els ministres de Justícia i Interior de la Unió Europa es reuneixen aquest divendres de forma extraordinària després dels atemptats de París d'ara fa una setmana amb l'objectiu de reforçar la vigilància de sospitosos radicalitzats a través d'un control més estret del trànsit en les fronteres exteriors de la UE, inclosos dels ciutadans europeus.
Per això, els 28 reiteraran la necessitat d'introduir “de manera coordinada i sistemàtica” els controls dels ciutadans que creuen la frontera exterior de la UE, inclosos els que gaudeixen del dret a la llibertat de moviment, segons l'esborrany de conclusions consultat per Europa press.
El comissari europeu d'Afers d'Interior, Dimitris Avramopoulos, ha proposat a l'entrada de la reunió la creació d'un Agència Europea d'Intel·ligència, una espècie de FBI europeu. “Crec que és el moment de fer un pas més i crear les bases d'una Agència Europea d'Intel·ligència”, ha assegurat.
Amb tot, la creació d'aquesta agència, una mena de FBI europea, no pot tenir lloc sense un canvi dels tractats.
No és la primera vegada que els governs exploren aquesta possibilitat -ja es va apuntar en la reunió dels 28 després de l'atemptat contra la revista Charlie Hebdo-, però en aquesta ocasió es mencionen els “indicadors de risc” als que està subjecta la reintroducció d'aquests controls per als europeus.
El control sistemàtic dels passaports dels viatgers és una cosa que l'acord de Schengen ja permet fer als nacionals de tercers països que entren en aquest espai sense fronteres per comprovar la identitat de l'individu i assegurar-se que la documentació no és falsa.
Del debat d'aquest divendres s'espera avenços en dues fases, primer un acord per coordinar controls sistemàtics de manera “immediata” mentre duri l'amenaça terrorista, i un altre pas més a llarg termini, per convertir aquesta vigilància en permanent i que exigeixi una revisió del codi de Schengen.
Així, s'espera que els ministres encarreguin a la Comissió Europea propostes concretes de canvi el març del 2016 com a molt tard.
Intercanvi d'informació
Diversos dels terroristes dels atemptats de París van créixer en el barri de Molenbeek de Bèlgica i van viatjar a Síria, per la qual cosa van ser interrogats i classificats com a “radicals” pels serveis d'intel·ligència belgues aquest 2015.
Però aquesta informació no va ser comunicada a altres Estats membres ni es va valorar com a risc terrorista.
Aquest fet i que almenys un dels autors de l'atemptat pogués creuar la frontera de retorn a Bèlgica hores després d'atemptar a París ha portat els estats membres a reobrir el debat sobre la necessitat de millor l'intercanvi d'informació.