Comença el segon debat d'investidura al Parlament
La CUP rebutja l'oferta del candidat de Junts pel Sí de fer vicepresidents Junqueras, Romeva i Munté
Rull assegura que Mas proposarà “una altra opció” aquest dijous a la cambra catalana
El president de la Generalitat en funcions, Artur Mas, afronta aquest dijous el seu segon debat d'investidura al Parlament després de proposar a la CUP cedir part de les seves atribucions en la figura de tres vicepresidents que serien Oriol Junqueras, Raül Romeva i Neus Munté.
El president va fer aquesta oferta a la CUP en una reunió mantinguda aquest dimecres al Palau de la Generalitat, a la qual van assistir també els diputats d'aquest partit Antonio Baños, Anna Gabriel i Benet Salellas; el dirigent de CDC Josep Rull, i els líders d'ERC Oriol Junqueras i Marta Rovira.
Mas farà pública aquesta oferta en el seu torn d'intervenció en el debat d'investidura d'aquest dijous, i la CUP té previst rebutjar-la, ja que insisteix que qualsevol acord ha de passar perquè l'actual president en funcions no repeteixi en el càrrec.
Fonts coneixedores de la reunió van explicar que els diputats de la CUP van anunciar en la mateixa trobada al Palau de la Generalitat que no acceptaven l'oferta de Mas, i que sí s'obririen que el president estigués a l'executiu amb un càrrec que no fos el de president.
Mas considera que l'oferta que ha fet a la CUP satisfà totes les parts: ell aconsegueix ser president -fet que JxSí sempre ha defensat que és innegociable-, mentre que la CUP veu com l'actual president transfereix grans àrees de poder de l'executiu català a altres membres.
El president en funcions ofereix a la CUP que Munté sigui la vicepresidenta encarregada d'una gran àrea relativa a afers socials; que Junqueras s'encarregui d'una vicepresidència amb responsabilitats financeres i econòmiques, i que Romeva sigui el vicepresident d'una àrea d'assumptes internacionals.
Després de la reunió del president i la CUP al Palau, van sorprendre unes declaracions del número dos d'ERC a les eleccions generals, Joan Tardà, que afirmava que estan disposats a donar “un xec en blanc” perquè hi hagi acord, fet que inclouria obrir-se a debatre si Mas ha de continuar o no com a president.
Després, la vicepresidenta del Govern, Neus Munté, va evitar polemitzar amb Tardà, però va replicar que a Junts pel Sí, la coalició sobiranista que integren CDC i ERC, hi ha “unanimitat” en què Mas ha de ser el president i això és una cosa innegociable.
Per la seva part, el coordinador general de CDC i diputat de JxSí, Josep Rull, ha avançat aquest dijous que el president de la Generalitat en funcions, proposarà “una altra opció” a la CUP en el segon ple d'investidura, que arrenca a les 10 hores al Parlament.
En qualsevol cas, Mas en tindria prou avui amb una majoria simple per ser investit president, per la qual cosa si dos dels deu diputats de la CUP li donen suport i els vuit restant s'abstenen pot sumar 64 vots i tombar els 63 que s'hi oposaran (C's, el PP, el PSC i SiQueEsPot).
Si Mas torna a fracassar aquest dijous en el seu intent de ser president, s'obrirà un període de dos mesos per fer nous debats d'investidura, amb la data límit del 9 de gener: si llavors no hi ha acord, caldrà tornar a convocar eleccions per a la primavera.
A més, si no surt victoriós, serà el primer candidat a la Presidència de la Generalitat des de la restauració de la democràcia que no aconsegueix ser investit en cap de les dues primeres votacions.
Jordi Pujol va ser elegit a la segona el 1980 i el 1995, i el mateix Mas també a la segona votació el 2010; la resta d'investidures es van resoldre a la primera votació.