Política

Suspensió i 21 càrrecs avisats

El Tribunal Constitucional atén per unanimitat el vet de Rajoy al Parlament

Notifica l'amenaça personalment a Forcadell, Mas i dinou càrrecs més, i alerta de delictes penals

En un dia històricament frenètic per a tot el Madrid oficial, el desig en forma de recurs per fer avortar la resolució del Parlament que al migdia va sortir del Palau de La Moncloa va ser rebut, llegit i acceptat immediatament a mitja tarda i per unanimitat pel Tribunal Constitucional. En l'últim engranatge de la cadena de rèplica estatal, el ple de l'alt tribunal va acordar acceptar a tràmit el recurs de Mariano Rajoy contra l'inici del procés de desconnexió, una decisió que no entra en el fons de l'assumpte, però que per si sola ja implica suspendre la voluntat del Parlament durant un termini màxim de cinc mesos. Per primer cop des del seu naixement, el 1979, el TC personifica les amenaces i notificarà la suspensió a la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, als membres de la mesa, al president en funcions, Artur Mas, i als seus consellers sota avís “d'incórrer en eventuals responsabilitats, inclosa la penal”.

L'alt tribunal accepta el gruix del doble prec que li adreça el govern de Rajoy: suspendre la resolució de Junts pel Sí i la CUP i, de passada, assenyalar amb noms i cognoms 21 càrrecs que estaran des d'ara sota la lupa de l'Estat davant un intent de desobediència.

El tribunal presidit per l'exmilitant del PP Francisco Pérez de los Cobos, però, no arriba tan lluny com hauria desitjat Rajoy. Perquè es limita a avisar que els 21 assenyalats s'exposen a delictes, sense dir quins, i l'indissimulat desig de La Moncloa era que sota el logotip del TC hi aparegués l'amenaça explícita de la suspensió de funcions i d'un delicte de desobediència. Així ho revelava a les portes del TC l'advocada general de l'Estat, Marta Silva de Lapuerta, filla del ministre franquista d'Obres Públiques Federico Silva Muñoz i neboda de l'extresorer del PP Álvaro Lapuerta, que va ser reclutada per al seu actual càrrec el 2012. “Presentem recurs i apercebem d'incórrer en un delicte de desobediència i de suspensió de funcions”, pretenia Marta Silva de Lapuerta en registrar el recurs a les 12.03 hores.

Deu dies per a al·legacions

A partir d'ara, el TC acorda traslladar el seu veredicte al Parlament i el convida a personar-se en el procés i a formular les al·legacions que cregui convenients. La invitació és un primer repte per a Forcadell i la majoria independentista de Junts pel Sí i la CUP, que ara hauran de dirimir si presenten al·legacions a un tribunal que la mateixa resolució suspesa retrata com a “mancat de legitimat i de competència” en el seu punt sisè. L'actual suspensió de cinc mesos significa que per al màxim intèrpret de la carta magna la resolució està en punt mort fins a l'11 d'abril del 2016, data límit que la llei li dóna per resoldre el fons o bé per renovar la pròrroga de la suspensió.

A l'hora de combatre el pronunciament del 9-N al Parlament, l'alt tribunal estrena el reforçat arsenal que li va regalar el PP en l'últim minut de la legislatura amb la reforma de la llei del TC i que al Congrés va ser exhibida per Xavier García Albiol –tot i no ser diputat– amb la proclama “s'ha acabat la broma”. De fet, el tribunal es vanta ara de la nova exuberància de recursos i alerta els 21 noms sota sospita “del seu deure d'impedir o paralitzar qualsevol iniciativa que suposi ignorar o eludir la suspensió acordada” perquè, en cas contrari, s'enfronten a responsabilitats penals. Un avís que pretén cohibir des de Forcadell fins al secretari de la mesa, Pere Sol, passant per tot l'actual consell de govern en funcions, amb Mas al capdavant.

Llast d'estar en funcions

Els receptors personals de l'amenaça encarnen una situació sense precedents perquè el que hi ha ara és un Parlament constituït i un govern en funcions. D'acord amb l'article 27.2 de la presidència de la Generalitat, un govern en funcions no pot presentar projectes de llei ni dictar decrets legislatius, amb la qual cosa el desplegament de la resolució –elaborar la llei de Seguretat Social, la d'hisenda pròpia i la del procés constituent– que plasmi una desobediència necessitaria un president investit. La novetat és que ara el TC sentencia i vetlla alhora pel compliment del que sentencia, situació que el constitucionalista Xavier Arbós ha equiparat a “fer alhora de semàfor i de guàrdia urbana”.

En la compareixença que va oferir al final del Consell de Ministres extraordinari que va signar el recurs al TC, Rajoy havia acusat Junts pel Sí i la CUP de “pretendre posar fi a la democràcia i l'estat de dret” i d'emular Franco. “Ens retrotrau a altres temps que l'Espanya constitucional ha deixat enrere definitivament”, va etzibar. En conèixer l'aval del TC al seu pla de boicot a la resolució Rajoy, rumb a a Malta, va elogiar la celeritat de la resposta. La velocitat de resoldre tot en un dia, però, es donava per feta des del moment en què se sabia que avui el president del TC dicta una conferència a les 13 hores al paranimf de la Universitat de Valladolid i, per tant, ja sabia que el plet català el resoldria ahir sí o sí.

El coordinat engranatge estatal es va desplegar sota l'atenta supervisió del rei Felip VI, que el vespre anterior havia canviat de sobte l'agenda d'ahir per buidar el matí de cites i així poder seguir el Consell de Ministres al minut. En l'única valoració pública, el monarca no va ocultar la gravetat del moment. “Són dies complicats”, va confessar als nens que van resultar guanyadors del concurs ¿Qué es un rey para ti? en què La Zarzuela anima els infants espanyols a plasmar en dibuix o en plàstica com veuen els reis Felip VI i Letícia. El monarca es va voler aturar especialment amb la guanyadora catalana, Anna Jordà, autora d'un test embolcallat amb la bandera espanyola en què cada flor era una comunitat i Felip VI el seu regador que evita que es panseixin.

LES FRASES

Són dies complicats
Felip VI
rei d'espanya
Quan es prescindeix de la llei es renuncia a la democràcia. Pretenen posar fi a la democràcia
Mariano Rajoy
president espanyol
Presentem recurs i apercebem d'incórrer en un delicte de desobediència i de suspensió de funció
Marta Silva de Lapuerta
advocada general de l'estat

El govern català garanteix obediència al Parlament

La vicepresidenta del govern en funcions, Neus Munté, va garantir ahir que l'executiu tirarà endavant la resolució suspesa “en compliment estricte” al mandat del Parlament “sobirà”. La també portaveu va acusar el govern espanyol d'“utilitzar” el Tribunal Constitucional (TC) per posar una “mordassa” als “anhels de llibertat” de Catalunya.

Munté va comparèixer al vespre, hores després de conèixer el contingut del TC, i va subratllar que la resolució d'inici del procés va ser aprovada per la majoria absoluta del Parlament, la qual cosa atorga al govern català una “clara legitimitat” per aplicar-la. En aquest sentit, va voler deixar clar que la voluntat de l'executiu “no és la desobediència [al TC], sinó una obediència a un mandat democràtic” que emana de la cambra.

La vicepresidenta en funcions es va mostrar sorpresa pel fet que Mariano Rajoy afirmés actuar en defensa dels drets dels catalans perquè, segons va assenyalar, fa temps que “es troba a faltar” la defensa, per part de l'Estat, d'aquests drets. Pel que fa a això, va declarar que “la democràcia no està en joc a Catalunya; ans al contrari, s'està defensant i gaudeix de bona salut”.

Munté va assegurar no haver rebut encara cap notificació de la resolució del TC i va avançar que les institucions catalanes en podran fer una valoració més exhaustiva quan els arribi tota la documentació.

Sign in. Sign in if you are already a verified reader. I want to become verified reader. To leave comments on the website you must be a verified reader.
Note: To leave comments on the website you must be a verified reader and accept the conditions of use.