Ciència

Anna Escoda

Responsable de Transferència Tecnològica del Barcelona Supercomputing Center

“Estem davant d’una revolució pel que fa a evolució científica”

“La clau és que aquesta gran calculadora acabi impactant en la societat i que la recerca sigui més accessible a les empreses”

“El MareNostrum 4 arribava a portar a la vegada uns 75 projectes, i ara s’incrementa en volum i ambició fins als 200”

Es va fer el bessó digital del Camp Nou per calibrar els fluxos i com treballar durant la remodelació
Qualsevol empresa europea trobarà la seva AI Factory propera amb què treballar
Ara mateix hi ha 1.250 persones treballant al centre, de les quals mil són investigadors
Tenim el repte que el Marenostrum 6 estigui fet majoritàriament amb tecnologia europea

El su­per­or­di­nador MareNos­trum 5 ja fa poc més d’un any que fun­ciona mul­ti­pli­cant per 30 la ca­pac­i­tat de càlcul del seu pre­de­ces­sor i per 10.000 la del primer model que es va in­stal·lar, fa vint anys, al cen­tre tec­nològic de Barcelona. Una màquina finançada amb fons públics per a la re­cerca científica però que té el repte d’apropar-se a les em­p­re­ses.

Per què és im­por­tant la su­per­com­putació en la ciència?
La su­per­com­putació ens ajuda a resol­dre fenòmens al­ta­ment com­plexos. Ens per­met es­criure els mod­els físics, matemàtics o químics perquè faci sim­u­la­cions, vas can­viant vari­ables, i al final això t’ajuda a obtenir uns re­sul­tats que en un lab­o­ra­tori tri­garies anys a acon­seguir. Es pot dis­senyar un nou fàrmac en­trant a la màquina la com­posició química. Començo a sim­u­lar què passa si vario aque­sta proteïna amb aquest niv­ell i aquest enzim o aquest altre. Això que al lab­o­ra­tori tri­garia cinc o sis anys, amb la màquina ho puc resol­dre en menys d’una set­mana.
Tenim un lab­o­ra­tori per val­i­dar hipòtesis a gran es­cala.
Podem obtenir re­sul­tats que no et per­met un lab­o­ra­tori con­ven­cional. Per ex­em­ple, amb l’anàlisi del canvi climàtic, hi ha tantes vari­ables en joc que ne­ces­sites molts físics, matemàtics, químics, que de­scriguin tot el com­por­ta­ment de gasos que hi ha a l’at­mos­fera, pres­sions, cor­rents, i quan ho tens tot pel que fa a com­por­ta­ment, comences a sim­u­lar vari­ables. Estem da­vant una rev­olució pel que fa a evolució científica, perquè la su­per­com­putació ens ajuda a val­i­dar hipòtesis que la ciència ex­per­i­men­tada clàssica ja no ens pot resol­dre.
La màquina es posa a l’abast dels in­ves­ti­gadors. Quants pro­jectes tre­ballen al­hora des del cen­tre de Barcelona?
Entre tots els cen­tres de su­per­com­putació eu­ropeus fem com una gran anella i donem accés a la màquina a tots els científics. El MareNos­trum 4 ar­rib­ava a por­tar a la ve­g­ada uns 75 pro­jectes de re­cerca, que ara es po­dran in­cre­men­tar en volum i am­bició fins als 200, donat que la ca­pac­i­tat de càlcul de la màquina s’ha mul­ti­pli­cat per 30.
Com es ges­tiona qui hi pot ac­cedir? O hi ha llista d’es­pera?
És im­por­tant as­se­gu­rar que sem­pre es­tigui a plena ca­pac­i­tat. Per tant, hi ha molta petició de pro­jectes per en­trar a util­itzar la su­per­com­puta­dora amb un sis­tema de cues. Un comitè s’en­car­rega de pri­or­itzar i donar en­trada a un pro­jecte o l’altre en funció dels re­sul­tats que s’es­peren obtenir.
Els re­sul­tats són la clau per bus­car aliances em­pre­sar­i­als?
El que fem nos­altres és veure qui són els in­ves­ti­gadors, quines són les in­sti­tu­cions que en tenen la tit­u­lar­i­tat, i després bus­car la man­era que puguin ser trans­fer­its a una em­presa, crear un con­tracte de llicència o crear nos­altres l’em­presa. La clau és que aque­sta gran cal­cu­ladora acabi im­pac­tant en la so­ci­etat i que la re­cerca també sigui més ac­ces­si­ble a les em­p­re­ses.
En quins sec­tors han aju­dat a trans­ferir re­cerca?
Tenim mod­els apli­cats a la salut que ens per­me­ten sim­u­lar com anirà i es com­por­tarà la res­piració i el cor d’un pa­cient, de gran util­i­tat per pre­veure com pot reac­cionar a una in­ter­venció. Una altra apli­cació s’ha posat al servei de les com­pa­nyies aèries gràcies al model que ex­plica com es com­porta la pols en sus­pensió que gen­era un volcà en erupció i la ne­ces­si­tat o no de tan­car tot l’espai aeri quan hi ha corre­dors op­er­atius.
És la co­mu­ni­tat científica qui de­cideix el tipus de re­cerca?
Ara mateix hi ha 1.250 per­sones tre­bal­lant al cen­tre, de les quals mil són in­ves­ti­gadors, i aque­sts s’or­gan­itzen en qua­tre grans de­par­ta­ments. Els que tre­ballen temes de ciències de la vida, de la Terra, en en­giny­e­ria i ciències de la com­putació, i s’ha gen­erat un cinquè grup per resol­dre temes més so­cials. Ells tiren en­da­vant els seus reptes i el que fan és bus­car finançament, en gran part de re­cur­sos públics. Hi ha algun pro­jecte que està finançat di­rec­ta­ment per al­guna em­presa.
Els cen­tres de su­per­com­putació tre­ballen amb codi obert. Què vol dir això a la pràctica?
La Co­mu­ni­tat Econòmica Eu­ro­pea et dona uns din­ers per fer re­cerca. L’ob­jec­tiu, però, és acon­seguir entre tots els cen­tres la so­bi­ra­nia tec­nològica i dis­senyar un xip eu­ropeu, per no de­pen­dre dels proces­sadors de fora. Tenir el codi obert per­metrà que es pugui de­sen­volu­par de man­era con­junta el dis­seny, la de­scripció tècnica de com fab­ricar-lo. Estarà a dis­posició de tota la co­mu­ni­tat científica i fins i tot del sec­tor in­dus­trial. Això vol dir que cauen les llicències i qual­sevol que hi es­tigui in­ter­es­sat pot aga­far el dis­seny, el pot mil­lo­rar, adap­tar al seu sec­tor, i per tant, si troba la man­era de fab­ricar-lo, ho podrà fer.
S’anirà molt més ràpid, doncs?
Es busquen con­tribuïdors, per­sones que facin pro­postes per mil­lo­rar. Tots els pro­jectes de re­cerca finançats per Eu­ropa et de­ma­nen que els re­sul­tats siguin el màxim d’oberts pos­si­bles, per abaixar aque­stes bar­reres d’en­trada i que qual­sevol altre grup de re­cerca científic pugui util­itzar aque­lls re­sul­tats. Eu­ropa en fa molta ban­dera, del codi obert. Un 70% dels càlculs científics i tec­nològics que té el cen­tre els deixem oberts. Això vol dir que es poden con­nec­tar a aque­stes plataformes i baixar-se el codi. Això passa molt entre el món científic, però el repte és que les pe­tites i mit­janes em­p­re­ses també se’n puguin ben­e­fi­ciar i aplicar-ho a la seva com­pa­nyia.
Ha par­lat de la creació d’em­p­re­ses pròpies. Estan sat­is­fets?
Ens adonem que la mil­lor man­era perquè allò sigui útil és cre­ant les nos­tres pròpies com­pa­nyies. Ara mateix ja en tenim 13 de creades i aviat se n’hi afe­gi­ran dues més. Hi posem la tec­nolo­gia i el grup d’in­ves­ti­gadors per de­sple­gar el seu po­ten­cial pel que fa a pro­posta de serveis. Hem creat una em­presa per dis­senyar nous fàrmacs i una que té una tec­nolo­gia sub­sti­tu­tiva a les mamo­grafies con­ven­cionals. Això vol dir 400 llocs de tre­ball i trans­ferir 40 tec­nolo­gies. La ver­i­tat és que és un gran repte i no està gens mala­ment. S’han acon­se­guit 40 mil­ions d’euros de cap­i­tal pri­vat en aque­stes em­p­re­ses. Per tant, ja no és només que hi ha el sec­tor públic tirant en­da­vant la re­cerca. Per acabar de tan­car el cer­cle, aque­stes em­p­re­ses tenen uns ben­efi­cis que en una part re­tor­nen per in­ver­tir en noves línies de re­cerca.
La ir­rupció de la IA ho rev­olu­ciona tot en­cara més?
Fa temps que tre­ballem amb la IA. Tenim un gran pro­jecte, que és Aina, que són mod­els de proces­sa­ment de llen­guatge i estan en­tre­nats perquè es faci en català. Això per­me­tria a les em­p­re­ses co­man­dar per veu la part de logística del ma­g­a­tzem per fer la se­lecció dels pro­ductes. És un dels primers pro­jectes que comencem apli­cant la IA i aque­sts sí que els re­sul­tats van molt adreçats a im­pactar si pogués ser demà mateix tant a les em­p­re­ses com a les in­sti­tu­cions públiques o el sec­tor so­cial. I tot això és gràcies a haver re­copi­lat moltes bases de dades de text en català, veu en català...
La clau és la gestió del volum de dades del big data?
Com més in­for­mació hi hagi sobre el català, en difer­ents di­alectes, gèneres, seg­ments d’edat, tot el que ex­pliqui la gran di­ver­si­tat de gent que està par­lant en una de­ter­mi­nada llen­gua, serà més fàcil que el model et doni re­sul­tats més fi­ables. Amb el big data, les em­p­re­ses i l’ad­min­is­tració comen­cen a tenir molta in­for­mació que ben tre­bal­lada et pot aju­dar a fer una mil­lor pro­posta de serveis.
Amb tanta in­for­mació, la su­per­com­puta­dora pot fer bessons dig­i­tals. Què vol dir?
Amb l’apli­cació de la IA podem fer un bessó dig­i­tal. Tenim ex­pres­sat amb un model, amb algorítmica, com s’està com­por­tant el cor o el sis­tema res­pi­ra­tori d’un pa­cient, de ningú més. I el mateix podem fer apli­cant tota la in­for­mació sobre mo­bil­i­tat, sub­min­is­tra­ments, tem­per­a­tures, població, tur­isme que té una ciu­tat. Com­bi­nar-ho et per­met ex­plicar com s’està com­por­tant i bus­car solu­cions per ex­em­ple als col·lapses de trànsit a les hores punta. Es va fer el bessó dig­i­tal del Camp Nou per cal­i­brar tots els fluxos de mer­caderies i com tre­bal­lar amb els car­rers tal­lats du­rant la re­mod­elació. S’està tre­bal­lant en el bessó dig­i­tal de la Terra perquè sabem que el canvi climàtic està can­viant el com­por­ta­ment que fins ara teníem in­te­grat com a nor­mal. Si tenim ex­pli­cats els paràme­tres i els fenòmens, segur que estarem més con­tro­lats i aler­tats.
El MareNos­trum 5 ocu­pava més espai i va can­viar de lloc.
El veiem com un sol or­di­nador, però real­ment en són dos. Una part específica que tre­balla amb GPU, tot el que ve de la indústria dels video­jocs, dels gràfics per afrontar prob­lemes d’intel·ligència ar­ti­fi­cial, i l’altre amb CPU, com tre­ballava el MareNos­trum 4. Per espai, era qua­tre ve­g­ades més gran i no hi cabia a la capella, on s’ha desmuntat el 4, que s’ha dis­tribuït entre grups de re­cerca. Tenim el repte que el MareNos­trum 6 es­tigui fet ma­joritàri­a­ment amb tec­nolo­gia eu­ro­pea.
Traslladar la IA a les em­p­re­ses és també un repte?
Des de Barcelona lid­erem una de les AI fac­tory perquè les em­p­re­ses puguin ac­cedir a re­cur­sos en­tre­nats per tre­bal­lar amb intel·ligència ar­ti­fi­cial i puguin començar a fer re­cerca per mil­lo­rar els proces­sos. La co­mu­ni­tat ha dit que hem de posar màquines super­espe­cial­itzades en intel·ligència ar­ti­fi­cial a dis­posició de les em­p­re­ses perquè puguin en­tre­nar els seus mod­els, fer dis­senys de nous fàrmacs, sim­u­lar com es com­porten els seus clients. La intel·ligència ar­ti­fi­cial ne­ces­sita moltíssimes dades i es vol con­struir el que en diem data lake, un llac de dades, on les ad­min­is­tra­cions i les uni­ver­si­tats hi posin les dades que puguin en obert i on l’em­presa ac­cedirà per com­ple­men­tar-les amb les seves.
I serà gratuït per a l’em­presa?
Sí, l’accés a aquest tipus de màquines ha de ser gratuït, però s’està aca­bant de dis­senyar tot ple­gat. La bona notícia és que tin­dran una màquina ded­i­cada a això més enllà dels grans proveïdors com Ama­zon, Web Ser­vices o IBM, que ofer­eixen servei de su­per­com­putació, però els surt caríssim. Volem que l’em­presa sigui com­pet­i­tiva i pugui util­itzar les dades que té en aque­sta in­fraestruc­tura. Qual­sevol em­presa eu­ro­pea tro­barà la seva AI fac­tory pr­opera amb què tre­bal­lar.

El perfil

Un peu a la recerca i l’altre a l’empresa

Llicenciada en econòmiques, aquesta mataronina s’ha especialitzat en la gestió d’actius de propietat intel·lectual i l’establiment d’aliances amb el món empresarial. Amb un peu en l’àmbit de la recerca, ja té més de 25 anys d’experiència en innovació i desenvolupament de negoci, especialment en centres tecnològics. Primer ho va fer a Cetemmsa, a Mataró, i des del 2014 dirigeix l’àrea de transferència tecnològica al Barcelona Supercomputing Center. Ha participat activament en la creació de més de 12 empreses de base tecnològica, transformant els resultats de la recerca en oportunitats de negoci tangibles. “La computadora no és fum i ens assegurem que s’acabi impactant de manera directa en la societat”, diu satisfeta de la feina que té el repte d’apropar la supercomputació per fer els negocis més competitius i sostenibles. Recomana als empresaris tenir ben definits els processos d’innovació i estar en contacte amb centres de recerca, universitats i fires per seguir de prop les tendències del seu mercat. Escoda convida els ciutadans a visitar el Supercomputing Center, on es fan visites guiades al públic per explicar com tots aquells llums de la supercomputadora estan “pensant per tots nosaltres”.

Sign in. Sign in if you are already a verified reader. I want to become verified reader. To leave comments on the website you must be a verified reader.
Note: To leave comments on the website you must be a verified reader and accept the conditions of use.