Ciència

estats Units

El coet Starship d’SpaceX esclata després d’un llançament sense problemes

La primera etapa del vehicle de llançament ha tornat amb èxit a la plataforma d’on s’ha enlairat

Els fragments de la nau s’han vist al Carib i han obligat a desviar el trànsit aeri

La setena missió de prova del po­tent coet Star­ship ha aca­bat amb un sabor agredolç per a la com­pa­nyia aeroe­s­pa­cial pri­vada SpaceX, del mag­nat tec­nològic Elon Musk. La missió ha reeixit en l’ob­jec­tiu de re­cu­perar la primera etapa del ve­hi­cle de llançament, però la seg­ona etapa, la nau Star­ship pròpi­a­ment dita, s’ha desin­te­grat a l’at­mos­fera.

La com­pa­nyia ha desta­cat que el coet s’ha en­lairat amb èxit des de l’Star­base de Boca Chica, a Texas (Es­tats Units, EUA) i les dues etapes s’han sep­a­rat pos­te­ri­or­ment sense prob­lemes. El propul­sor re­uti­l­itz­able Super Heavy ha tor­nat a la Terra i ha estat atra­pat de man­era es­pec­tac­u­lar i pre­cisa per les pinces de la plataforma de llançament per seg­ona ve­g­ada.

Es­tava pre­vist que la nau Star­ship con­tinués el seu vi­atge du­rant aprox­i­mada­ment una hora i acabés ama­rant a l’oceà, però el con­trol de la missió ha per­dut poc després el con­tacte amb el coet. “Abans de com­ple­tar l’as­cens, s’ha per­dut la teleme­tria amb el ve­hi­cle després d’aprox­i­mada­ment vuit min­uts i mig de vol”, ha ex­pli­cat SpaceX en un co­mu­ni­cat. Segons l’em­presa aeroe­s­pa­cial, “les dades ini­cials in­diquen que s’ha encès un in­cendi a la secció de popa de la nau, que ha por­tat a un desmuntatge ràpid i im­pre­vist”. Aque­sta última frase és la que acos­tuma a util­itzar SpaceX com a eu­femisme d’ex­plosió. “Els nos­tres equips con­tin­uen re­visant les dades del vol de prova d’avui per en­ten­dre mil­lor la causa [de l’ex­plosió]. Amb proves com aque­sta, l’èxit prové del que aprenem, i el vol d’avui ens ajuda mil­lo­rar la fi­a­bil­i­tat de l’Star­ship”, ha as­se­gu­rat la firma d’Elon Musk.

Les restes del coet desin­te­grat han caigut sobre l’Atlàntic a la zona del Carib. Els frag­ments in­can­des­cents han estat vis­tos so­brevolant el nord de la República Do­mini­cana. Les au­tori­tats nord-amer­i­canes han at­u­rat i desviat breu­ment els vols a la zona on el ve­hi­cle es­pa­cial es­tava caient. “Ja s’han restablert les op­era­cions ha­bit­u­als”, ha in­di­cat l’Ad­min­is­tració Fed­eral de l’Aviació (FAA, en anglès) en un co­mu­ni­cat. Segons la ca­dena CNN, les sor­tides dels aero­ports de Miami i de Fort Laud­erdale s’han en­dar­rerit una hora de mit­jana.

El propi­etari d’SpaceX, Elon Musk, ha pub­li­cat un mis­satge a la també seva xarxa so­cial X (l’antiga Twit­ter, amb un vídeo de la caiguda dels trossos de l’Star­ship i el mis­satge: “L’èxit és in­cert, però l’es­pec­ta­cle està garan­tit!”.

El fracàs a mit­ges del setè vol de prova de l’Star­ship d’Space X ar­riba l’endemà que la seva com­peti­dora Blue Ori­gin – la com­pa­nyia aeroe­s­pa­cial de Jeff Bezos, l’amo d’Ama­zon–, acon­seguís en­viar fins a l’òrbita ter­restre baixa el coet New Glenn en el seu primer vol de prova. El ve­hi­cle de llançament, però, es va per­dre després d’as­solir una al­ti­tud de 19.000 quilòme­tres i no va tornar a la Terra com es­tava pre­vist.

Sign in. Sign in if you are already a verified reader. I want to become verified reader. To leave comments on the website you must be a verified reader.
Note: To leave comments on the website you must be a verified reader and accept the conditions of use.