Ciència

ciència

L’augment de l’esperança de vida s’alenteix malgrat els avanços de la medicina

La lluita contra les malalties ha permès fins ara augmentar la longevitat

Les mil­lores en la qual­i­tat de vida i la dieta, al co­stat dels avanços mèdics, van el­e­var es­pec­tac­u­lar­ment l’es­perança de vida en els últims dos segles fins a gairebé du­plicar-la en el pas­sat segle XX, però en les últimes tres dècades el ritme d’aug­ment s’ha alen­tit con­sid­er­able­ment.

Així ho ad­verteix aquest dil­luns un es­tudi di­rigit per la Uni­ver­si­tat d’Illi­nois Chicago (UIC) i pub­li­cat en la re­vista Na­ture Aging que sug­gereix que els éssers hu­mans s’acosten a un límit biològic de la vida.

Segons l’anàlisi, mal­grat els freqüents avanços en med­i­c­ina i salut pública, l’es­perança de vida en néixer en les pobla­cions més longeves del món només ha aug­men­tat una mit­jana de sis anys i mig des de 1990, un ritme molt per sota de les ex­pec­ta­tives d’al­guns científics que van pronos­ticar que l’es­perança de vida aug­men­taria a un ritme ac­cel­erat en aquest segle i la ma­jo­ria de les per­sones nascudes avui vi­urien més de 100 anys.

Segons S. Jay Ol­shan­sky, autor prin­ci­pal de l’es­tudi i mem­bre de l’Es­cola de Salut Pública de la UIC, els ma­jors aug­ments de la longevi­tat ja s’han produït gràcies a la lluita con­tra les malal­ties. Això deixa als efectes no­cius de l’en­vel­li­ment com a prin­ci­pal fre per a una major pro­lon­gació de la vida.

“Ara hem de cen­trar-nos en els esforços per a re­tar­dar l’en­vel­li­ment i pro­lon­gar l’es­perança de vida”, afirma Ol­shan­sky.

Es­perança de vida i salut

L’es­perança de vida és un paràmetre rel­a­ti­va­ment nou que mesura el nom­bre d’anys que una per­sona està sana, no sols viva.

L’anàlisi, re­al­itzat amb in­ves­ti­gadors de la Uni­ver­si­tat de Hawaii, Har­vard i UCLA, és l’últim capítol d’un debat de tres dècades sobre els pos­si­bles límits de la longevi­tat hu­mana.

En 1990, Ol­shan­sky va pub­licar un ar­ti­cle en Sci­ence en el qual soste­nia que els éssers hu­mans s’acostaven a un sostre d’es­perança de vida en­torn dels 85 anys i que els avanços més sig­ni­fi­catius ja s’havien produït men­tre que al­tres científics opinaven que els avanços en med­i­c­ina i salut pública ac­cel­er­arien les tendències del segle XX cap al segle XXI.

Els re­sul­tats de l’es­tudi pub­li­cat en Na­ture Aging recolzen la idea que l’aug­ment de l’es­perança de vida con­tin­uarà alentint-se a mesura que aug­menti el nom­bre de per­sones ex­posades als efectes per­ju­di­cials i im­muta­bles de l’en­vel­li­ment.

L’es­tudi va anal­itzar dades dels vuit països més longeus i de Hong Kong, així com dels Es­tats Units, un dels pocs països que ha ex­per­i­men­tat un de­scens de l’es­perança de vida en el període es­tu­diat.

Segons Ol­shan­sky, en­cara que en aquest segle hi hagi més per­sones que acon­segueixin els cent anys o més, aque­sts casos con­tin­uaran sent atípics i no pu­jaran sig­ni­fica­ti­va­ment l’es­perança mit­jana de vida.

Sign in. Sign in if you are already a verified reader. I want to become verified reader. To leave comments on the website you must be a verified reader.
Note: To leave comments on the website you must be a verified reader and accept the conditions of use.