Política

Rússia

Putin desafia l’ordre de detenció del TPI amb una visita a Mongòlia

El president rus és rebut amb honors pel seu homòleg mongol, Ukhnaa Khurelsukh

El Tribunal Penal Internacional ha recordat a les autoritats del país asiàtic que tenen l’obligació d’arrestar el mandatari

El president de Rússia, Vladímir Putin, ha estat rebut amb honors aquest dimarts a Mongòlia, en la seva primera visita a un país membre del Tribunal Penal Internacional (TPI) d’ençà que l’organisme multilateral dictés l’any passat una ordre de detenció contra el mandatari rus per presumptes crims de guerra a Ucraïna.

Putin s’ha trobat avui amb el president del país asiàtic, Ukhnaa Khurelsukh, coincidint amb la commemoració del 85è aniversari de la batalla del rio Khalkh, en què les forces mongoles i soviètiques van derrotar les del Japó imperial. Khurelsukh ha agraït a Putin la seva visita i aquest ha convidat el seu homòleg mongol a participar en les celebracions pels vuitanta anys de la victòria sobre l’Alemanya nazi, el proper 9 de maig.

La visita, que ha servit per revisar les relacions bilaterals i estudiar maneres de millorar la cooperació en diversos àmbits, especialment l’econòmic, suposa un desafiament a l’ordre d’arrest del TPI. El tribunal de La Haia ha recordat a Ulan Bator que Mongòlia té, com a país signant de l’Estatut de Roma –el tractat fundacional del TPI–, l’obligació d’actuar contra els individus contra els quals existeix una ordre de detenció del tribunal si entren al seu territori. Però a la pràctica, els Estat membres poden estar exemptes de realitzar les detencions si fer-ho entra en conflicte amb certes obligacions del tractat o amb la immunitat diplomàtica.

Si Mongòlia no fa res, el tribunal podria remetre el cas a l’Assemblea dels Estats Part. No obstant, les eventuals conseqüències de l’incompliment es limitarien a una amonestació verba. El TPI també podria elevar el cas al Consell de Seguretat de les Nacions Unides, cosa que implicaria conseqüències des del punt de vista jurídic, diplomàtic i de reputació. Però cal recordar que Rússia té dret de veto en aquest organisme.

El Kremlin ja va dir la setmana passada que no li li feia por que Putin fos detingut a Mongòlia. “No estem preocupats (...) Tenim un magnífic diàleg amb els nostres amics de Mongòlia”, va afirmar el portaveu de la presidència russa, Dmitri Peskov. Les relacions diplomàtiques entre Mongòlia i Rússia es remunten al 1921, amb ambaixades establertes a Ulán Bator i Moscou des del 1922, cosa que subratlla la connexió entre tots dos països, ara renovada en un context de creixents tensions internacionals.

Ucraïna demana una resposta enèrgica

El president de la Comissió d’Afers Exteriors del Parlament ucraïnès, Oleksandr Merezhko, ha demanat a la comunitat internacional que reaccioni amb duresa contra la desobediència de Mongòlia al TPI per evitar que aquesta “provocació” estableixi un precedent. Això és un cop dur per a la reputació del TPI i de tot el sistema de dret internacional”, ha advertit Merezhko.

La Unió Europea (UE) també ha lamentat que Mongòlia, “no hagi complert amb les seves obligacions per executar l’ordre d’arrest” del TPI contra Putin pel seu paper en la deportació de milers de nens ucraïnesos. La UE ha reiterat el seu “ple suport” a la investigació de la fiscalia del tribunal de La Haia i als “esforços per garantir una completa rendició de comptes pels crims de guerra i altres crims més greus en relació amb la guerra d’agressió de Rússia contra Ucraïna”.

Sign in. Sign in if you are already a verified reader. I want to become verified reader. To leave comments on the website you must be a verified reader.
Note: To leave comments on the website you must be a verified reader and accept the conditions of use.