política
Rovira desinflama la crisi a ERC i reclama un debat constructiu
Marta Rovira ha tornat a Catalunya amb vigor renovat i ànim conciliador per mirar d’apaivagar la batalla interna entre partidaris i detractors d’Oriol Junqueras –absent en els òrgans d’ahir perquè ja tenia un viatge familiar programat– com a futur líder d’ERC. En un discurs de tres quarts d’hora en el primer consell nacional en què intervenia de manera presencial des del 2018, la secretària general va reconèixer que el partit “està patint massa” per assumir “debats que necessita”, i que l’han de portar a fer canvis després d’un cicle electoral molt negatiu. “No tenim una crisi, tenim un debat, que serà madur”, va reivindicar. Rovira, amb un to que va defugir en tot moment la confrontació i va mirar de calmar els ànims dels sectors confrontats, va admetre “errors” en el passat, quan el partit es va haver de refer quan Junqueras va anar a presó i ella a l’exili i es van crear “molts grups” i “llaços” per sortir-se’n, de manera paral·lela. I va admetre que fins ara hi ha hagut una autocrítica “no gaire constructiva”, que a més no ha estat en relació al projecte. “Conjurem-nos a canalitzar l’autocrítica cap al que toca i on toca, no cap al company; si veieu actituds d’autocrítica destructiva us demano que hi poseu fi”, va reiterar. Ara que ha tornat, Rovira es proposa trepitjar molt de territori per “entendre” la davallada de l’últim cicle. “Tinc moltes ganes de veure per què ERC ha tingut mals resultats, veure què en pensa el país”, va reblar.
Rovira, en tot cas, va insistir que plegarà el 30 de novembre. “No seré candidata a res, i menys contra l’Oriol Junqueras”, va etzibar, i va dir que tampoc serà candidata si hi ha repetició electoral i que vol passar el relleu a una nova secretària general. D’aquí que llancés també un missatge de confiança en el partit i una cadena de relleus “ordenada i serena”. “Com, que no tenim ningú? Tenim pouades de talent!”, va reivindicar, tot recordant que en el darrer cicle per primer cop hi ha hagut molts republicans “en posicions clau” que s’han format, han pres decisions i estan preparats per liderar.
Tot i que no va parlar explícitament sobre les negociacions d’investidura, Rovira sí que va insistir que, ara que l’independentisme ha perdut la majoria al Parlament, cal que continuï “guanyant espais de sobirania”, i en especial la sobirania fiscal. “Si podem generar passos endavant per poder tenir sobirania, ho hem de valorar molt i molt bé, perquè faria que estiguéssim molt millor preparats quan fem un nou pas cap a la república”, va subratllar. La dirigent, això sí, va reclamar “liderar l’articulació” de l’espai central que ocupa al país un referèndum d’autodeterminació, i va proposar “reconstruir” a partir d’aquí confiances dins del moviment. “No hem de seure en espais on els independentistes no siguem còmplices sinó que ens convertim en sospitosos”, va reflexionar. “Si no, no ens en sortirem”, va cloure.
Cartells: dues suspensions cautelars
L’executiva va tancar ahir la investigació interna sobre el cas dels cartells dels Maragall amb l’obertura de quatre expedients disciplinaris, un de molt greu, un de greu i dos de lleus. Als dos primers se’ls ha suspès de militància cautelarment, però tenen vint dies per presentar al·legacions, que resoldrà la comissió de garanties del partit, a qui es trasllada l’expedient ara perquè el resolgui definitivament. La màxima sanció que comporta una sanció greu és la suspensió de militància durant dos anys, i les molt greus, l’expulsió. Les lleus signifiquen tot just una advertència. Les mesures, preses a proposta del responsable de compliment que ha elaborat l’informe, inclouen també la redacció d’un nou protocol intern per al disseny i la gestió de campanyes i activismes, “amb l’objectiu de no superar mai els límits ètics”, segons la nota d’ERC. Les conclusions també proposen una auditoria interna per aclarir els dubtes creats. L’executiva es va conjurar perquè els fets “no es tornin a repetir” i va demanar que continuïn les investigacions per “posar fi als dubtes” aixecats.