kenya
Ruto retira la reforma fiscal que va originar les protestes
Hores després de l’assalt i la crema del Parlament, el president assegura ara que no firmarà la llei que pretenia recaptar fins a 2.700 milions de dòlars en impostos
El balanç s’elevaria a 23 víctimes mortals
El president de Kenya, Wiliam Ruto, ha informat aquest dimecres que ha rebutjat signar el polèmic projecte de llei que contempla pujades d’impostos i que va provocar les protestes massives que aquest dimarts van causar almenys 23 morts i van desembocar en l’assalt del Parlament per manifestants.
“Cedeixo. No signaré el Projecte de Llei de Finances 2024. Serà retirat per complet”, ha afirmat Ruto en una roda de premsa en la State House, seu de la Presidència a Nairobi.
El mandatari ha assegurat haver “escoltat atentament el poble de Kenya, que ha dit en veu alta que no vol tenir res a veure amb aquest Projecte de Llei de Finances de 2024”.
D’aquesta manera, el projecte legislatiu no podrà entrar en vigor després que l’Assemblea Nacional (cambra baixa del Parlament), on té majoria la coalició governamental, l’aprovés aquest dimarts amb 195 vots a favor i 106 en contra.
“Després de l’aprovació del projecte de llei, el país va ser testimoni d’una expressió generalitzada de descontentament amb el projecte de llei aprovat, lamentablement provocant la pèrdua de vides i la destrucció de béns i profanació de les institucions constitucionals”, ha asseverat Ruto.
“Envio el meu més sentit condol a les famílies dels qui van perdre als seus éssers estimats d’aquesta manera desafortunada”, ha assenyalat el president, qui només ha reconegut la mort de “sis joves” aquest dimarts.
No obstant això, una vintena d’ONG, inclosa Amnistia Internacional, han assegurat aquest dimecres que almenys 23 persones van morir per trets de la Policia en les protestes d’aquest dimarts en diverses ciutats de Kenya, 14 d’elles a Nairobi.
Ruto es va mostrar més conciliador que en el missatge que a última hora del dimarts va dirigir a la nació, en el qual va condemnar l’“atac sense precedents” i va advertir que no toleraria cap “amenaça” que impliqui un “perill existencial” per a Kenya.
El mandatari es va dirigir al país després que el govern ordenés el desplegament de l’Exèrcit per a ajudar la Policia a atallar l’“emergència de seguretat” de les protestes, que ha estat aprovat aquest dimecres per l’Assemblea Nacional.
“Ruto ha d’anar-se’n!”
En la tercera jornada de manifestacions en l’última setmana i al crit de “Ruto ha d’anar-se’n, Ruto ha d’anar-se’n!”, els manifestants van envair aquest dimarts el Parlament, malgrat la dura resposta de la Policia, que va obrir foc per a impedir l’assalt.
El que va començar com una protesta pacífica de milers de joves contra les pujades d’impostos en la capital keniana –i altres ciutats en almenys 35 dels 47 comtats del país– va derivar en una batalla campal entre les forces de seguretat i els manifestants.
Amb el controvertit projecte legislatiu, el Govern pretenia recaptar 2.700 milions de dòlars en impostos addicionals per a reduir el dèficit pressupostari i l’endeutament estatal.
A diferència de les protestes antigovernamentals que històricament ha viscut Kenya, sovint violentes i impulsades per líders polítics, aquestes manifestacions van ser convocades per joves de l’anomenada ’generació Z’ (persones nascudes entre mediats de la dècada dels 90 del segle XX i la primera dècada del segle XXI) i mantenien fins ara un to pacífic.
El projecte de llei plantejava nous impostos, com l’IVA del 16% al pa o el del 2,5% als vehicles de motor, a més de l’augment d’alguns ja existents, com el del servei de transferència de diners mòbils.
No obstant això, alguns ja es van suprimir la setmana passada mitjançant esmenes, com l’IVA que afectava el pa.