Política

guerra a gaza

Blinken defensa l’alto el foc davant Netanyahu per a “calmar” la frontera amb el Líban

El secretari d’Estat dels Estats Units mostra preocupació per la creixent tensió amb Hezbol·là

El secretari d’Estat dels Estats Units, Antony Blinken, ha tornat aquest dilluns a Israel en la seva vuitena gira per la regió per a rellançar les negociacions de l’acord d’alto el foc a Gaza que eviti, a més, un conflicte amb el Líban, i s’ha reunit amb el primer ministre israelià, Benjamin Netanyahu, a Jerusalem.

L’alto el foc “obriria la possibilitat de calma al llarg de la frontera nord d’Israel”, ha defensat Blinken segons el comunicat del Departament d’Estat dels Estats Units, en referència als constants intercanvis de foc entre l’Exèrcit israelià i la milícia xiïta libanesa Hezbol·là a la frontera des del 8 d’octubre, que amenacen d’incrementar la intensitat del conflicte.

Blinken ha emfatitzat durant la trobada “la importància d’evitar que el conflicte s’estengui”, davant una pressió cada vegada més gran de la milícia proiraniana, i que aquest dilluns ha llançat 12 atacs contra territori israelià.

En els intercanvis de foc a la frontera amb el Líban l’ús de drons és cada vegada més habitual en Hezbol·là, i els seus atacs s’allunyen cada vegada més de la línia fronterera. Avui, dos llançaments han arribat a Nahariya, a 10 quilòmetres de la frontera, i un altre a Safed, a 23.

Poc després de veure’s amb Netanyahu, Blinken ha mantingut també una trobada amb el ministre d’Exteriors, Israel Katz, en la qual han tractat “la guerra a Gaza, l’alliberament dels ostatges i la lluita contra l’amenaça iraniana”, ha escrit el cap de la diplomàcia israeliana en la xarxa social X, en la qual de nou ha al·ludit a les tensions en la frontera nord.

A última hora de la nit està previst que Blinken es reuneixi també amb el titular israelià de Defensa, Yoav Gallant, a Tel-Aviv.

Visita al Caire

A la seva arribada al Caire, poc abans de desplaçar-se a Israel, Blinken va ser clar amb el seu objectiu i va fer una crida a exercir “pressió a Hamàs perquè digui sí” a la proposta d’acord d’alto el foc.

El secretari d’Estat ha insistit davant els mitjans que “Israel ha acceptat la proposta” d’acord, mentre que Hamàs no ho ha fet.

Totes dues parts, no obstant això, s’han topat en aquesta ronda de negociacions amb el mateix escull que en les anteriors: la fi de la guerra.

Mentre Israel no acceptarà un alto el foc definitiu fins a recuperar als ostatges i acabar amb Hamàs, els islamistes insten a Netanyahu a comprometre’s amb un alto el foc durador perquè l’acord tiri endavant.

Les famílies dels ostatges pressionen

Mentre Blinken tracta de redirigir les negociacions, els familiars dels ostatges encara captius a Gaza continuen pressionant al govern perquè arribi a l’acord.

El moviment pel retorn dels segrestats, sota el lema “Bring them home now” (“Porteu-los a casa ja”) ha organitzat avui un comboi de 120 cotxes –un per cada ostatge– amb un recorregut de més de 200 quilòmetres entre l’assentament de Korazim (al nord d’Israel) i els voltants de la ciutat de Kyriat Gat (en el centre del país), passant per la ciutat de Tel-Aviv, situada a mig camí.

Més de 37.100 morts a Gaza

Mentrestant, en la Franja de Gaza, 40 palestins van perdre la vida en les últimes 24 hores, la qual cosa va elevar la xifra total de morts fins als 37.124, mentre que els ferits –218 avui–, van superar els 84.712 segons el Ministeri de Sanitat gazià, controlat per Hamàs.

“Desenes de ferits estan tirats en el sòl entre la greu escassetat de medicines, material mèdic i combustible”, ha advertit l’Oficina de Nacions Unides per a la Coordinació d’Assumptes Humanitaris (OCHA) en base les denúncies del ministeri de Sanitat gazià.

Sign in. Sign in if you are already a verified reader. I want to become verified reader. To leave comments on the website you must be a verified reader.
Note: To leave comments on the website you must be a verified reader and accept the conditions of use.