El mal paper deixa a ERC una agra clau per decidir
Aragonès anuncia decisions personals i de partit com a conseqüència dels pobres 20 diputats
Tot i poder ser clau d’un pacte amb PSC i Comuns, aclareix que ERC serà a l’oposició
Aragonès creu poc valorades l’obra de govern i l’aposta d’ERC
El mal resultat deixa a ERC una clau amarga per gestionar. Vint diputats són tretze menys dels que tenien fa només tres anys, en les primeres eleccions que el partit aconseguia la presidència de la Generalitat des de l’època republicana. Pere Aragonès, contingut i amb la plana major del partit, el govern i el grup parlamentari al darrere i entre un llarg aplaudiment de la militància, va anunciar, a tres quarts d’onze de la nit, que prendrà decisions personals, però també ho farà el partit els propers dies en els òrgans de direcció.
I, igualment important, va aclarir que ERC serà a l’oposició, “el lloc on la ciutadania ha decidit”, tot rebutjant d’inici la possibilitat de formar part d’un govern amb PSC i Comuns Sumar. Aragonès va considerar “uns molt mal resultats” els d’ahir a la nit, tot reconeixent que no han estat “capaços de revertir” la sagnia electoral iniciada en les municipals i continuada en les generals. L’obra de govern d’ERC i la seva aposta per l’amnistia i el referèndum pactat “no ha estat prou valorada” per la ciutadania o, simplement, aquesta ha decidit “que li toca a algú altre” dirigir el país. L’encara president de la Generalitat admet que, per a ERC, venen mesos i una legislatura “amb dificultats”.
El molt mal resultat d’ERC no li permet sumar una nova majoria independentista, però sí tenir la clau per plantejar-se un nou tripartit, perquè els republicans sumarien pels pèls una majoria parlamentària amb el PSC i Comuns Sumar –un nou tripartit que representaria un canvi total de rumb polític des de l’inici del procés independentista, ja amb la consulta del 9-N. I un canvi de rumb que ERC no volia ni contemplava. El mateix Aragonès ha sostingut durant la campanya que ERC no pot pactar amb el PSC actual, “el més espanyolista de la història”. Per això, els republicans es troben amb aquest resultat electoral en una cruïlla gens desitjada: no poden participar d’una nova majoria independentista, però tampoc preveien ni volien tenir la clau per garantir la governabilitat amb un nou i llunyà tripartit. Això sí, els dolorosos 20 diputats són clau per a la investidura que sigui i els donen certa força per posar condicions. Si no és que la sorpresa majúscula acaba sent una entesa entre PSC i Junts, és evident que ERC rebrà, a partir d’avui mateix, la pressió de PSC i Comuns Sumar per explorar novament la fórmula del tripartit d’esquerres, un pacte que queda vint anys endarrere.
Anunciat a primera hora
A un quart i mig de nou, sense percentatges escrutats coneguts, la diputada republicana Raquel Sans ja avançava que “no seria una bona nit per a ERC”, atribuint-ho a la baixa participació, però reconeixent que el resultat que s’intuïa obligaria a obrir la reflexió en el partit. En aquella primera hora, però, la principal lamentació era per l’entrada al Parlament de l’extrema dreta independentista d’Aliança Catalana.
Caiguda intensa
La caiguda d’ERC era previsible tenint en compte que la gran majoria d’enquestes, ja des d’abans de la campanya, situaven als republicans com a tercera força, caient per sota del PSC en escons, però també, i més important, per darrere de Junts. Tal com anaven les darreres enquestes i amb el benentès que semblava segur que ERC perdria diputats i que l’efecte del retorn possible de Puigdemont els anava molt a la contra, la frontera simbòlica entre un mal resultat i un de no tan dolent se situava en els 25 diputats. ERC ha caigut clarament per sota dels 25 diputats i queda 15 diputats per darrere de Junts per Catalunya, quan, només fa tres anys, guanyaven per un diputat la formació de Puigdemont. Junt amb la CUP, els republicans són la formació més castigada electoralment, com ja va passar en les darreres eleccions espanyoles. Junts per Catalunya guanya aquest 12 de maig 76.000 vots i són l’única força independentista que en guanya, però els republicans cauen de 197.000 respecte a les eleccions de fa només tres anys –com a grup minoritari, també són importants dins del bloc independentista els 68.000 vots que perd la CUP aquesta nit electoral.
Perden escons arreu
Els republicans cauen arreu del país. Retrocedeixen fins al 2012 per trobar un resultat semblant en escons. Aquell cop, quan començaven a recuperar-se del daltabaix del final del tripartit, van tenir més de 498.000 vots. Aquest cop, n’han obtingut 421.000, 70.000 menys que aleshores. A la demarcació de Barcelona, perden 7 diputats i es queden en 12, mentre a Girona en perden la meitat i es queden en 2. I a Tarragona i a Lleida en perden 2 a cada territori i es queden en 3.