economia
Rebuig frontal a una OPA que es cola en la campanya
Preocupació màxima o oposició general a l’OPA hostil llançada pel BBVA contra Banc Sabadell pel nou cop a la banca catalana, l’efecte negatiu que pot suposar sobre el finançament de petites i mitjanes empreses i els potencials acomiadaments de treballadors a les dues entitats. Segons agències, el ministre d’Indústria, Jordi Hereu, advertia ahir de l’impacte negatiu sobre la cohesió territorial, l’ocupació i la indústria: “Tenim un banc que va néixer el 1881 a Sabadell amb una lògica industrial, com un instrument financer al servei de l’economia productiva. Perdríem un banc amb una vocació especial per a la indústria i les pimes.”
De la mateixa opinió són les patronals Foment, Pimec i Cecot. “Necessitem entitats financeres sòlides i l’OPA hostil no només redueix l’oferta del mercat, sinó que també posa en risc l’estabilitat financera del país”, afirmava el president de la Pimec, Antoni Cañete. La consellera d’Economia, Natàlia Mas, va demanar ahir per carta a la vicepresidenta de la Comissió Europea i responsable de competència, Margrethe Vestager, i a la presidenta de la CNMC, Cani Fernández, que evitin l’operació per impedir que s’extremi l’“oligopoli en el sector bancari” que ja existeix a Catalunya. Si la compra va endavant, el 84,7% de les oficines bancàries del país estarien en mans de només tres entitats: CaixaBank, Santander i BBVA. Pèrdua de llocs de treball, d’opcions de finançament per a les pimes i de pes financer de Catalunya són els motius pels quals s’hi oposa la Generalitat.
Molt enfadat es va mostrar el president popular valencià, Carlos Mazón, tenint en compte que el Sabadell va traslladar el 2017 la seva seu a Alacant per la declaració d’independència: “És una operació en contra d’Alacant, de la Comunitat Valenciana i del consumidor.” L’Ajuntament de Sabadell i la cambra de comerç local s’hi han oposat frontalment. L’alcaldessa Marta Farrés recordava que el banc va néixer a la ciutat amb els industrials i no “des de capitals especulatius”.
El secretari general de CCOO, Unai Sordo, va mostrar “màxima preocupació” i va demanar que es reguli la competència per tal d’evitar un oligopoli financer. UGT s’oposa que “les plantilles siguin el cost d’aquesta operació” i ha recordat que els dos bancs han presentat beneficis rècord el 2023 i el primer trimestre d’aquest any.
L’operació també va marcar ahir la campanya electoral catalana i va aglutinar l’oposició dels candidats. “Una fusió bancària que només faria empitjorar la falta de competència que ja patim, destruir llocs de treball i minvar el poder econòmic de Catalunya és el camí equivocat”, sostenia el candidat d’ERC, Pere Aragonès. El candidat del PSC, Salvador Illa, va denunciar que, si es produeix l’OPA, Catalunya “perd pes de decisió” i que “bancs molt grans, tan grans” no és el model desitjable perquè “si un dia els passa alguna cosa haurem de córrer tots a ajudar-los”.
El candidat de Junts, Carles Puigdemont, va recordar que Banc Sabadell “té la seva activitat principal aquí, el seu centre de decisions és aquí” i hi va afegir que “fa temps que hi ha una estratègia per liquidar l’activitat bancària catalana”. També CUP, Comuns i PP s’hi van oposar.