Economia
El BBVA anuncia una OPA hostil per absorbir el Banc Sabadell
Els governs català i espanyol rebutgen l’operació
El BBVA ha llançat aquest dijous una oferta pública d’adquisició (OPA) voluntària per fer-se amb la totalitat del Banc Sabadell. L’Opa hostil, anunciada en un comunicat publicat a la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV), arriba després que l’entitat catalana presidida per Josep Oliu rebutgés la proposta d’absorció amistosa que el banc basc, dirigit per Carlos Torres, va anunciar la setmana passada. Des del Banc Sabadell han reiterat, un cop coneguda l’OPA hostil, el que ja van dir en l’oferta amistosa d’absorció, i és que consideren que “infravalora significativament” el banc català i, segons fonts de l’entitat citades per Efe, també les perspectives de creixement com a entitat independent. L’agressiva operació del BBVA ha provocat un gran terrabastall a nivell polític i econòmic per les conseqüències que es poden derivar de l’opa hostil cap al Sabadell.
La contraprestació oferta per BBVA als accionistes del Sabadell és la mateixa que va fer en l’oferta amistosa de la setmana passada, una acció de nova emissió per 4,83 accions del Sabadell, una prima del 30% respecte al valor del 29 d’abril.
L’OPA hostil, dirigida a la totalitat de les accions del Sabadell, està ara condicionada a aconseguir el suport del més del 50% dels accionistes, la gran majoria petits inversors (almenys 2.720.654.746 accionistes, segons el comunicat de BBVA), que hauran de decidir un cop es pronunciïn els reguladors -la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC), el CNMV, el Banc d’Espanya i, fins i tot, el Banc Central Europeu (BCE)-, procés que pot durar entre 6 i 8 mesos.
La hipotètica unió de BBVA i el Banc Sabadell suposaria la creació d’un gegant financer amb 986.924 milions d’euros en actius, amb dades del tancament del primer trimestre de 2024, la qual cosa col·locaria la nova entitat en segona posició a Espanya després de CaixaBank.
Opa amistosa o forçada
A diferència de l’oferta amistosa, l’OPA hostil es caracteritza per, tal com especifica el BBVA en el comunicat a la CNMV, no tenir “cap acord de cap naturalesa amb la societat afectada, amb accionistes o amb el consell d’administració o amb algun dels seus membres en relació a l’oferta”. Per tant, es tracta d’una venda forçosa. La diferència essencial és que en la primera opa, el BBVA va enviar una proposta al consell d’administració per arribar a un acord amb el Sabadell, que finalment va rebutjar. Ara, el BBVA ja no s’ha dirigit a la direcció del banc sinó que llança l’oferta directament als accionistes. El BBVA recorda en el comunicat a la CNMV que el 7 de maig Banc Sabadell va rebutjar la proposta, que considera comportava “una combinació dels dos grups en benefici de les dues entitats, els seus accionistes, els seus empleats, clients i les societats on operen, mitjançant una operació de fusió”.
Amb tot, segons els especialistes, encara que un mínim del 50,01% dels accionistes aprovin l’oferta d’absorció, després que es pronunciïn la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC) i el Banc Central Europeu, el ministre d’Economia, Carlos Cuerpo, ha assegurat en declaracions als mitjans que el govern espanyol té “l’última paraula a l’hora d’autoritzar la fusió per absorció del BBVA al Sabadell”.
L’operació d’opa hostil no es veia al sector bancari de l’Estat espanyol des dels anys 80.
Rebuig del govern català i espanyol
La consellera d’Economia en funcions, Natàlia Mas, ha rebutjat l’opa hostil del BBVA cap al Sabadell perquè provocaria una “destrucció dràstica de la competència”, assegurant que Catalunya tindria el nivell més alt de concentració més alta d’Europa. També ha rebutjat, en declaracions a RAC1, la destrucció dels llocs de treball que comportaria l’operació i la pèrdua de poder econòmic per a Catalunya. En una roda de premsa posterior, Mas Guix ha anunciat que ha demanat per carta a la vicepresidenta de la Comissió Europea i responsable de competència, Margrethe Vestager, i a la presidenta de la CNMC, Cani Fernández, que evitin que tiri endavant l’opa del BBVA.
També ha rebutjat l’opa hostil el govern espanyol. Segons fonts del ministeri d’Economia, l’absorció “introduiria efectes lesius potencials en el sistema financer espanyol”. També consideren que “suposaria un increment en el nivell de concentració” i introduiria un “risc potencial addicional a l’estabilitat financera, com va indicar el governador del Banc d’Espanya”. Les mateixes fonts del ministeri consideren que l’operació afectaria també la cohesió territorial per la presència d’aquestes entitats financeres en el territori. El ministre d’Economia, Carlos Cuerpo, ha alertat que l’operació tindria “efectes lesius” i que pot generar “inestabilitat, incertesa i volatilitat” als mercats, així com efectes negatius pels clients.
Patronal i sindicats
Foment del Treball, ha advertit que si culmina l’OPA hostil del BBVA per fer-se amb el control del Banc Sabadell “les grans perdedores” serien les pimes catalanes . La patronal que presideix Josep Sánchez Llibre, considera que la “desaparició” del banc català deixarà moltes petites i mitjanes empreses “orfes de finançament.”.
Per la seva banda ,el president de la CEOE, Antonio Garamendi, ha demanat al govern espanyol que deixi que siguin els accionistes del BBVA i el Banc Sabadell els qui decideixin sobre l’OPA, reclamant “respecte” a les decisions que prenguin “des de l’àmbit privat”.
El secretari general de CCOO, Unai Sordo, ha mostrat la seva “màxima preocupació” per les possibles conseqüències laborals de l’opa hostil i ha demanat regular la competència en el sector financer per evitar que es converteixi en un oligopoli.
Des de la UGT, es reclama que les plantilles no paguin “el cost” de l’opa hostil i avisa que no acceptaran mesures forçoses que resultin de l’oferta operació, recordant que els dos bancs han presentat uns “beneficis rècord del 2023”.
Reacció a la borsa
L’anunci de l’opa hostil ha tingut la seva reacció al parquet financer. El BBVA s’ha desplomat gairebé un 6% fins al migdia, mentre que el Banc Sabadell ha pujat més d’un 3% a la borsa.