La lluita veïnal pel tancament de la cimentera de Montcada arriba als jutjats per la via penal
Tot i que encara es troba en la fase d’instrucció, avui han declarat al Jutjat d’Instrucció 27 de Barcelona Emili Dragone, que el 2015 era el cap de serveis de prevenció de la Direcció General de Qualitat Ambiental i Canvi Climàtic de la Generalitat, i representants de l’antiga cimentera Lafarge, ara Holcim, per la querella penal que van presentar els veïns del barri de Can Sant Joan de Montcada i Reixac per prevaricació i per delictes contra el medi ambient i contaminació.
Dragone, segons recull l’ACN, ha declarat que quan donava permisos ambientals a Lafarge que ja havien estat anul·lats per la justícia amb sentències del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) i el Tribunal Suprem (TS) 2008 i el 2013 i que n’ordenaven el tancament, seguia informes jurídics. Segons l’advocat de dels veïns, Albert Calduch, els informes en qüestió no consten a la causa i tampoc han estat presentats avui al judici i les sentències declaraven que la cimentera treballava sense declaració d’impacte ambiental..
Al seu torn, l’advocada representant de l’empresa ha descarregat tota responsabilitat en la Generalitat assegurant que sempre han complert amb tot els que els havien demanat.
Calduch ha explicat que tant Dragone com l’advocada que representa l’empresa, que no han volgut respondre les seves preguntes, “han ratificat totes les excuses que han anat donant els darrers anys”. Sobre les declaracions d’impacte ambiental, Dragone ha assegurat que ell no les havia de publicar, el que per a l’advocat de l’acusació “amaga un vici bàsic del procediment”. “Tu no pots tenir una declaració d’impacte ambiental durant anys en un calaix i treure-la quan t’interessa i quan ja està caducada”, ha afegit el lletrat.
A la pregunta del fiscal sobre si incineren residus a la planta, la representant de l’empresa ha reconegut que cremen residus “semiorgànics” quan, segons Calduch, s’ha demostrat que hi cremen productes altament contaminants. “L’empresa i la Generalitat van a una i de la mà des del 2006 perquè un els interessa cremar-ho tot allà i a l’altre cobrar molts milions per fe-ho”, ha reblat.
La següent tanda de declaracions està prevista pel 30 d’abril, quan ho faran en qualitat de testimonis l’exdirectora general de Qualitat Ambiental, Assumpta Farran; l’exsecretari de Medi Ambient, Joan Enric Llebot; i l’exsecretària de Medi Ambient, Marta Subirà.
El representants veïnals, que porten anys lluitant pel tancament de la cimentera i fins i tot van presentar més de 1.500 firmes a la conselleria d’Acció Climàtica el desembre del 2022, s’han concentrat a les portes del jutjat