Ciència

Astronomia

Descobreixen el forat negre d’origen estel·lar més massiu de la Via Làctia

El Gaia BH3 està situat a “només” 2.000 anys llums de la Terra i té una massa 33 vegades superior a la del Sol

La majoria de forats negres de la nostra galàxia tenen una massa d’uns 10 sols i el més massiu conegut fins ara, 21

Un equip in­ter­na­cional d’astrònoms ha de­tec­tat el forat negre d’ori­gen estel·lar més mas­siu iden­ti­fi­cat fins ara a la nos­tra galàxia, segons ha in­for­mat aquest di­marts l’Ob­ser­va­tori Eu­ropeu Aus­tral (ESO).

L’ob­jecte, que té 33 ve­g­ades la massa del nos­tre sol, ha estat lo­cal­itzat gràcies a les dades de la missió Gaia, un ob­ser­va­tori es­pa­cial op­erat per l’Agència Es­pa­cial Eu­ro­pea (ESA), del Very Large Tele­scope de l’ESO i d’al­tres ob­ser­va­toris ter­restres.

La ma­jo­ria de fo­rats ne­gres for­mats a par­tir del col·lapse d’es­trelles de la Via Làctia tenen de mit­jana una massa deu ve­g­ades su­pe­rior a la del Sol i el més gran conegut fins ara, el Cygnus X-1, mesura unes 21 masses so­lars. Això situa el Gaia BH3 (abreu­jat com a BH3), amb les seves 33 masses so­lars, en una cat­e­go­ria ex­cep­cional.

Això no vol dir que sigui el forat negre més mas­siu de la galàxia, ja que aquest títol l’os­tenta el Sag­i­tari A*, el forat negre que hi ha al cen­tre de la Via Làctia i que té aprox­i­mada­ment qua­tre mil­ions més de ve­g­ades la massa del Sol. Però Gaia BH3 sí que és el forat negre més mas­siu de la galàxia for­mat a par­tir del col·lapse d’una es­trella.

A més, el BH3 es troba a una distància rel­a­ti­va­ment proper a la Terra, “a només 2.000 anys llum de distància”. L’ob­jecte, sit­uat a la con­s­tel·lació d’Aquila, és el segon forat negre conegut més proper al nos­tre sis­tema solar.

L’ es­tudi , di­rigit per Pasquale Panuzzo, mem­bre de la col·lab­o­ració Gaia i astrònom de l’Ob­ser­va­tori de París, ha re­conegut que “ningú es­per­ava tro­bar un forat negre de gran massa aguai­tant a prop nos­tre i que hagués estat de­tec­tat fins ara”. “És la mena de de­sco­bri­ment que fas una ve­g­ada en la teva car­rera in­ves­ti­gadora”, ha desta­cat.

El de­sco­bri­ment ha reforçat la teo­ria que els fo­rats ne­gres estel·lars su­per­mas­sius es for­men a par­tir del col·lapse d’es­trelles que tenen pocs el­e­ments més pe­sants que l’hidro­gen i l’heli en la seva com­posició química. Els científics creuen que aque­sts as­tres po­bres en met­alls per­den menys massa al llarg de la seva vida i els en queda més per pro­duir grans fo­rats ne­gres després de la seva mort.

Fins ara no hi havia proves que ava­lessin aque­sta hipòtesi, però les dades de l’VLT de l’ESO mostren que l’es­trella que or­bita al voltant de Gaia BH3 és molt pobre en met­alls, i les par­elles d’es­trelles ten­deixen a tenir com­posi­cions sim­i­lars.

Sign in. Sign in if you are already a verified reader. I want to become verified reader. To leave comments on the website you must be a verified reader.
Note: To leave comments on the website you must be a verified reader and accept the conditions of use.