Acord inèdit a la COP28 per impulsar una “transició per deixar enrere” els combustibles fòssils
El pacte arriba en els últims instants de la cimera
La COP28 ha tancat aquest dimecres un acord inèdit que per primera vegada fa referència a l’ús de combustibles fòssils. Després d’una nit de negociacions, els representants dels gairebé 200 països que hi són presents han signat un text en què es comprometen a impulsar una “transició per deixar enrere” el petroli, el gas i el carbó de cara al 2050. El pacte arribava en els últims compassos de la cimera i després que la presidència presentés un esborrany inicial que va aixecar nombroses crítiques, ja que el text inicial proposava reduir l’ús de combustibles fòssils, però no feia una referència explícita a abandonar-los.
Si bé el document continua sense fer servir el verb “abandonar”, el canvi en el llenguatge ha aixecat els aplaudiments del plenari. Per la seva banda, la presidència de la COP28,en mans dels Emirats Àrabs- ha celebrat l’acord. “Amb una referència sense precedents cap a la transició per deixar enrere tots els combustibles fòssils, el consens està generant un canvi de paradigma que té el potencial de redefinir les nostres economies”, ha escrit en un missatge a X.
En aquest sentit, els Emirats Àrabs qualifiquen l’acord “d’equilibrat i històric” i asseguren que permetrà “accelerar” l’acció climàtica. “Per primera vegada en la història tenim referències sobre els combustibles fòssils en l’acord final”, ha remarcat el ministre d’Indústria del país i president de la cimera, el sultà Ahmed Al Jaber, en el seu discurs de cloenda.
L’acord manté el compromís d’eliminar els subsidis “ineficients” als combustibles fòssils, sobretot aquells que fomenten “un consum desmesurat i no resolen la pobresa energètica o la transició justa”. La intenció és reduir un 1,5°C l’escalfament global i es proposa rebaixar les emissions en ’un 43% el 2030 i un 60% el 2035 respecte al 2019 abans d’aconseguir un món neutre en emissions el 2050. En el mateix sentit, el document subratlla la necessitat de triplicar la capacitat de les energies renovables en l’àmbit global d’aquí al 2030 i que es dobli l’eficiència energètica.
Després que Brussel·les parlés de “decepció” en la COP27 de l’any passat a Egipte, la Comissió Europea ha mostrat la seva satisfacció per les conclusions en un comunicat, mentre que la vicepresidenta tercera del govern espanyol, Teresa Ribera, deia a X que era “un pas molt important” per a la lluita contra el canvi climàtic, però també afegia que “cal fer molt més per assegurar la justícia climàtica”.