Es manté la incògnita a la COP28 sobre el futur dels combustibles fòssils
La UE, els Estats Units i països emergents reclamen un pronunciament clar sobre la seva eliminació, que estats com la Xina, l’Índia o Rússia eviten
Acord per alinear la transició energètica vers l’objectiu de limitar 1,5 graus l’escalfament global a final de segle
Es manté la incògnita sobre el futur dels combustibles fòssils davant la divisió entre el bloc de països participants en la COP28, la Cimera del Clima de les Nacions Unides a Dubai, que reclamen un missatge clar sobre l’inici del final i el bloc que eludeix pronunciar-se al respecte. Entre els primers hi ha la Unió Europea (UE), els Estats Units i molts països en vies de desenvolupament i estats insulars. Entre els segons, actors clau en les negociacions climàtiques, com la Xina, Rússia, l’Índia o l’Aràbia Saudita.
Avui han intervingut davant del plenari de la cimera el comissari d’Acció Climàtica, Wopke Hoekstra, i la representant de la Presidència (que té l’Estat espanyol fins a final d’any), la ministra per a la Transició Ecològica , Teresa Ribera. Tots dos han assegurat que defensaran fins a l’últim moment que la COP28 se saldi amb un acord clar sobre l’inici de la fi dels combustibles fòssils perquè, segons la ciència, “no hi ha alternativa” per fer front a l’escalfament climàtic. Conscients que hi haurà “una forta oposició” per exemple per part dels integrants de l’Organització de Països Exportadors de Petroli (OPEP), fet que ha titllat de “fastigós”, Ribera ha apuntat que val la pena “donar batalla” i ha alertat que és molt difícil crear les condicions per mobilitzar la inversió que es necessita per aconseguir la transició si se segueix parlant “de manera vaga”, al·ludint així a l’últim esborrany de Balanç Global i a la negativa d’alguns països a parlar de la fi dels combustibles fòssils. El document recull diferents formulacions possibles com, per exemple, augmentar les renovables per “desplaçar” els combustibles fòssils, la reducció progressiva de tots els combustibles sobre la base del calendari establert per la ciència, apostar pels “combustibles de la transició” o, fins i tot, que no hi hagi cap referència. Hoekstra ha subratllat la relació directa entre l’escalfament i les emissions causades pel carbó, el petroli i l’electricitat produïda amb gas i ha insistit que, per tant, cal abordar-les. La UE, han conclòs, s’alinearà amb la “gran majoria” de les parts per garantir un resultat significatiu que passa per triplicar la capacitat renovable, duplicar l’eficiència energètica i eliminar progressivament els combustibles fòssils, llenguatge semblant al que defensa els Estats Units.
Desenes de països en desenvolupament que han intervingut després, entre ells alguns dels més vulnerables als efectes del canvi climàtic, han reclamat també la fi dels combustibles fòssils i que els països amb recursos els facilitin finançament i tecnologia per adaptar-se a l’escalfament global i dur a terme la seva particular transició ecològica. En canvi, continuen sense revelar la seva posició en relació als combustibles fòssils països com Rússia, Índia, Xina o Aràbia Saudita. Els dos primers perquè els han obviat en els seus discursos davant del plenari, i els altres dos perquè ni tan sols hi han intervingut.
D’altra banda, això sí, l’Agència Internacional de l’Energia (AIE) i la COP28 han coincidit avui en la necessitat d’alinear els plans per a la transició energètica mundial amb l’objectiu de limitar a 1,5° C l’escalfament global per a final de segle, segons han indicat en una nota de premsa en finalitzar un diàleg d’alt nivell als marges de la cimera, en què quaranta líders, ministres i empresaris de tot el món presents a la reunió “han aconseguit convergir” amb l’AIE en la idea que “cal triplicar la capacitat de l’energia renovable instal·lada, doblar-ne l’eficiència energètica i accelerar el finançament assequible”. A més, s’ha coincidit en la necessitat d’obtenir “una decisió ambiciosa al Balanç Global” de la COP28, un dels principals temes a debat que aquesta setmana s’estan donant a Dubai. “Les discussions d’alt nivell entre la presidència de la COP28 i l’AIE han conclòs amb un consens fort en els temes clau necessaris per a la transició energètica”, diu la nota.
Fatih Birol, director executiu de l’AIE, ha subratllat que són cinc els pilars en què hi ha un fort suport entre la seva organització i el que s’està discutint a la COP28. D’entrada, triplicar les renovables per a l’any 2030 i doblar-ne l’eficiència. A més, “una caiguda ordenada de la demanda de l’ús de combustibles fòssils per al 2030, començant per les centrals tèrmiques a carbó” i “el compromís de la indústria del petroli i el gas per apuntar les seves estratègies amb l’1,5° al cap i la reducció del 75% de les seves emissions de metà per al 2030. Al costat d’això, apunta, cal trobar “mecanismes financers per a una gran escalada de les inversions en energia neta a les economies emergents i en desenvolupament”. “Necessitem ara veure com aquest suport es tradueix a compromisos concrets i acció”, ha dit.
Pel seu cantó, el president de la COP28, Sultan Al-Yaber, ha constatat que aquests diàlegs d’alt nivell han permès “convergir” en “elements crítics de la transició energètica justa”.