Política

Conflicte al Pròxim Orient

Gaza, al caire de la inanició

El programa d’aliments de l’ONU alerta que els civils de la Franja s’enfronten a la “possibilitat immediata de morir de gana”

Experts de l’ONU adverteixen que les accions israelianes “apunten a un genocidi”

Els habitants de la Franja de Gaza estan desesperats i al caire de la inanició, ha alertat aquest dijous el Programa Mundial d’Aliments de les Nacions Unides (WFP, per les sigles en anglès).

“Amb l’hivern apropant-se ràpidament, refugis insegurs i superpoblats i la manca d’aigua potable, els civils s’enfronten a la possibilitat immediata de morir de gana”, ha advertit la directora executiva del programa, Cindy McCain.

L’assetjat enclavament palestí pateix una extrema crisi humanitària pel bloqueig gairebé total imposat per Israel a l’entrada de menjar, aigua, combustible, medicaments o altres subministraments bàsics. Des de l’inici de la guerra, fa ja 41 dies, només han entrat a Gaza 10 % dels aliments necessaris i la població fa front a una enorme escassedat de menjar i la fam és generalitzada.

“El subministrament d’aliments i aigua és pràcticament inexistent a Gaza i només una fracció del que cal arriba a través de les fronteres”, ha explicat McCain en un comunicat. “No hi ha manera de satisfer les necessitats actuals amb un sol pas fronterer operatiu. L’única esperança és obrir un altre pas segur perquè les organitzacions humanitàries portem aliments vitals a Gaza”, ha afegit la cap de l’WFP. “Els aliments que han entrat a Gaza només cobreixen el 7% de les necessitats calòriques mínimes diàries de la població”, assenyala la nota.

Els bombardejos israelians, que han causat més de 1.500 víctimes mortals, han destruït gran part de la infraestructura i habitatges i al voltant d’1,5 milions de persones estan desplaçades, la majoria al sud del Wadi Gaza, el riu que travessa el centre de la Franja.

Molts habitants sobreviuen amb un àpat al dia i pocs poden menjar alguna cosa més que no sigui menjar enllaunat perquè no tenen com cuinar-lo, encara que algunes persones han recorregut al consum de cebes i albergínies crues.

El programa de l’ONU adverteix que la infraestructura alimentària a Gaza “ja no funciona” i només continuen obertes el 25% de les botigues amb què treballen, perquè les altres s’han quedat sense aliments bàsics. A més, els mercats locals han tancat i “les petites quantitats d’aliments que es poden trobar es venen a preus alarmantment alts i són de poca utilitat sense la capacitat per cuinar”, afegeix.

Manca de combustible

A principis d’aquesta setmana, el programa alimentari de l’ONU va confirmar el tancament de l’últim forn amb què treballava, a causa de la manca de combustible. L’escassetat de combustible ha provocat una paralització de la producció de pa a les 130 fleques de Gaza. El pa, un aliment fonamental per a la població de Gaza, és escàs o inexistent.

L’WFP avisa que l’escassetat de combustible també ha paralitzat la distribució d’ajuda humanitària, inclòs el lliurament d’aliments. “Fins i tot quan hi va haver camions que van arribar des d’Egipte i van descarregar subministraments a Gaza dimarts, els queviures no van arribar als civils als refugis a causa de la manca de combustible per als vehicles de distribució”, explica l’organització. “Sense accés a combustible, la nostra capacitat per proporcionar pa o transportar aliments a les persones necessitades s’ha vist greument compromesa, cosa que bàsicament ha paralitzat la vida a Gaza. La gent passa gana”, ha afirmat Samer Abdeljaber, el representant i director general de l’WFP a Palestina.

“Setge medieval”

El cap de l’agència de l’ONU per als refugiats palestins (Unrwa), Philippe Lazzarini, ha denunciat en una roda de premsa a Ginebra que hi ha “un intent deliberat d’estrangular” la seva operació humanitària a Gaza. “És evident que si no s’aborda el tema del combustible, correm el risc d’haver de suspendre tota l’operació humanitària”, ha constatat.

La manca de combustible ha fet caure la xarxa de comunicacions a Gaza i l’Unrwa ha suspès per demà les operacions d’entrada d’ajuda humanitària pel pas de Rafah davant la impossibilitat de “gestionar o coordinar” els combois. “La manca de comunicacions amplifica l’ansietat i el pànic i pot acabar amb l’últim ordre civil que ens queda a la Franja”, ha indicat.

Lazzarini ha recordat que el combustible no només serveix per moure els camions que porten l’ajuda sinó que és essencial per fer funcionar no només els forns, sinó també les plantes dessalinitzadores i el sistema de bombeig d’aigües residuals. “Ahir, el 70 per cent de la població del sud no tenia accés a aigua potable. I des d’avui tenim aigües residuals que comencen a fluir pels carrers”, ha apuntat.

“Cal urgentment un alto el foc si volem salvar el que ens queda de la nostra humanitat”, ha sentenciat Lazzarini.

Genocidi del segle XXI

Un grup de relators i experts en drets humans de l’ONU han advertit en un informe publicat aquest dijous que les greus violacions comeses per Israel en la seva ofensiva a Gaza “apunten cap a un genocidi” i un intent evident de “destruir el poble palestí”.

“El fet que no s’apliqui amb urgència un alto el foc suposa el risc que aquesta situació esdevingui un genocidi dut a terme amb mitjans i mètodes de guerra del segle XXI”, han advertit els més de 30 signants. entre els quals hi ha la relatora de Nacions Unides per als Territoris Palestins Francesca Albanese, de llibertat d’expressió Irene Khan o de protecció de drets humans durant operacions antiterroristes Ben Saul.

El text expressa alarma per la retòrica “genocidi i deshumanitzadora” verbalitzada per alguns alts càrrecs del govern israelià i altres personalitats públiques, demanant, per exemple, la “destrucció total” de Gaza i “acabar amb tots” els seus pobladors, o proposant de forçar els palestins de Cisjordània i Jerusalem a marxar cap a Jordània.

No només han manifestat la seva preocupació per les accions israelianes, sinó també pel “suport de determinats governs a l’estratègia de guerra d’Israel contra la població assetjada a Gaza”, així com “la manca de mobilització del sistema internacional per prevenir el genocidi”.

“La comunitat internacional té l’obligació de prevenir els crims atrocitats, inclòs el genocidi, i hauria de considerar immediatament totes les mesures diplomàtiques, polítiques i econòmiques amb aquesta finalitat”, conclouen els experts.

Sign in. Sign in if you are already a verified reader. I want to become verified reader. To leave comments on the website you must be a verified reader.
Note: To leave comments on the website you must be a verified reader and accept the conditions of use.