Política

Conflicte bèl·lic al Pròxim Orient

El Consell de Seguretat de l’ONU aconsegueix aprovar una resolució sobre les pauses humanitàries a Gaza

El text exigeix que els combats s’aturin prou dies per garantir l’accés de l’ajuda humanitària

La proposta maltesa obté dotze vots a favor i tres abstencions, d’Estats Units, Regne Unit i Rússia, però cap veto

El Consell de Seguretat de l’les Nacions Unides (ONU) ha aconseguit aquest dimecres aprovar una resolució que estableix pauses humanitàries “urgents i àmplies” la Franja de Gaza.

Després de quatre intents fallits, l’òrgan executiu de l’ONU ha donat llum verd al text proposat per Malta amb 12 vots a favor i sense cap en contra. Estats Units, el Regne Unit i Rússia, que tenen dret de veto, s’hi han abstingut.

La resolució insta a aturar els combats durant un “número suficient de dies” per garantir l’accés “complet, ràpid, segur i sense obstacles” de l’ajuda humanitària a l’enclavament paletí i es pugui evacuar els nens ferits i els seus cuidadors. També exigeix el compliment del dret internacional, concretament la protecció dels civils, especialment dels nens, així com l’alliberament immediat i incondicional dels ostatges capturats per Hamàs el 7 d’octubre, però no inclou una condemna explícita de la milícia islamista. Aquest detall ha motivat l’abstenció de Washington i Londres. L’abstenció de Moscou ha estat perquè ha intentat, sense èxit, introduir una modificació a última hora.

Els vetos creuats d’Estats Units, d’una banda, i de Rússia i Xina, de l’altra, havien impedit fins ara tirar endavant una resolució sobre la situació humanitària de la Franja. Sí que ho va fer, a finals d’octubre, l’Assemblea General, que va copsar la voluntat majoritària de la comunitat internacional d’un alto el foc, però les seves resolucions no són vinculants.

Sign in. Sign in if you are already a verified reader. I want to become verified reader. To leave comments on the website you must be a verified reader.
Note: To leave comments on the website you must be a verified reader and accept the conditions of use.