Impulso Ciudadano fa retirar símbols independentistes a 30 municipis
Les Juntes Electorals de Zona (JEZ) obliguen a treure estelades, pancartes amb lemes a favor de l’amnistia o llaços grocs
És un clàssic de les darreres eleccions des del 2017 que l’entitat espanyolista Impulso Ciudadano, creada el 2009 i presidida per l’exdiputat al Parlament de Cs, José Domingo, presenti a les diverses juntes electorals de zona (JEZ) denuncies per “vulneració de la normativa electoral” pel que consideren un us partidista de l’espai públic i en contra de la neutralitat institucional, tot i que amb un marcat biaix contra qualsevol simbologia independentista. A les darreres municipals van presentar fins a 201 denuncies i ara, en aquests comicis espanyols, han obligat una trentena de municipis de diversos indrets del país a retirar simbologia independentista d’edificis i espais públic.
Com recull l’ACN, l’entitat afirma que ha interposat queixes d’aquest estil a un centenar de pobles i ciutats d’arreu del territori català, i confia que l’àrbitre electoral també els donarà la raó. A banda de la trentena de municipis, també es va presentar denúncia contra la Diputació de Lleida, que exhibia en una de les façanes una estelada. A més, la Junta Electoral Provincial (JEP) de Lleida esmena la plana a la JEZde Balaguer a set municipis i també els obliga a retirar estelades, llaços grocs i pancartes.
La JEZ de Granollers va ordenar la “immediata retirada” de banderes estelades a Sant Feliu de Codines i a Cardedeu (ambdós al Vallès Oriental) “durant la campanya electoral, dia de reflexió i dia de votació”.
L’àrbitre electoral considera a la resolució que aquesta simbologia és “incompatible” amb el deure de neutralitat d’acord a la Llei Orgànica del Règim Electoral (Loreg) i els acords de la Junta Electoral Central ((JEC), atès que pot “considerar-se partidista”.
Són arguments similars als de la JEZ de Cervera sobre els municipis d’Anglesola (Urgell), Guissona, Sanaüja i Cervera (els tres a la Segarra), on s’obliga a la retirada d’estelades, llaços grocs i una pancarta amb el lema ’mnistia. O als de la JEZ de Balaguer, que obliga a retirar estelades, llaços grocs i pancartes als edificis municipals d’Agramunt (Urgell). Tot i això, la de Balaguer va considera que no calia retirar símbols a Albesa, Menàrguens, Balaguer, Sant Llorenç de Montgai, Bellcaire d’Urgell, Artesa de Segre (tots a la comarca de la Noguera) i Castellserà (Urgell). Aquesta decisió va ser recorreguda per Impulso Ciudadano a la Junta Electoral Provincial (JEP) de Lleida, que va revocar l’acord de la JEZ i la va instar a requerir a l’autoritat competent que retirés la “propaganda prohibida”.
La JEP de Lleida, va considerar, en canvi, que una pintada a la paret referent a l’1-O a Bellcaire d’Urgell no vulnerava la Loreg perquè el recurrent no havia acreditat que es trobés en un edifici o espai públic.
Les denúncies d’Impulso Ciudadano també han prosperat a Vila de Seròs (Segrià), a Guixers (Solsonès), a la Nou de Berguedà, Puig-reig, Olvan, Berga i Avià (els cinc al Berguedà), al Pla del Penedès i Sant Cugat Sesgarrigues (ambdós a l’Alt Penedès), a Ripoll, a Cassà de la Selva (Selva), Cadaqués (Alt Empordà), Verges (Baix Empordà), Tordera (Maresme), Cardedeu (VallèsOriental) i a Sant Julià de Vilatorta, Roda de Ter, Tona i Manlleu (els quatre a Osona).
Pancartes i altres accions
La persecució de pancartes i llaços grocs de l’entitat va viure un dels seus moments àlgids quan va presentar recurs al l Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) contra l’expresident de la Generalitat Quim Torra el juliol del 2019 per negar-se a retirar la pancarta Llibertat presos polítics i exiliats, que acompanyava un llaç groc durant les eleccions espanyoles de l’abril d’aquell any i que va acabar amb la inhabilitació de Torra. L’entitat també va recórrer el decret del govern per intentar suspendre les eleccions catalanes del 14 de febrer del 2021 per la pandèmia. Una de les seves darrers actuacions va ser presentar una denuncia per delictes d’odi contra el govern per l’afer de l’infermera de la Vall d’Hebron que va fer befa i es queixava que per fer les oposicions li demanen “el puto C1 de català”. La noia hi va deixar de treballar el març passat.