El pla de qualitat de l’aire s’estén més enllà de Barcelona
Obre el procés participatiu fins el 20 d’abril per tramitar-lo com a decret i preveu 374 actuacions, 170 de les quals focalitzades en l’àmbit de la mobilitat
El govern ha obert el procés participatiu a empreses i ciutadania perquè facin les seves aportacions al pla de qualitat de l’aire fins el 2027 a través del portal de participació ciutadana de la Generalitat amb l’objectiu de tramitar-lo posteriorment com a decret. L’executiu destaca que per primera vegada el pla no es limita només a l’àmbit dels 40 municipis del Barcelonès, del Baix Llobregat i dels dos vallesos que conformaven la Zona de Protecció Especial de l’ambient atmosfèric, sinó que la voluntat és que les 84 mesures i 374 actuacions s’estenguin a tota Catalunya.
La major part de les actuacions previstes, unes 170, estan adreçades específicament a l’àmbit de la mobilitat, com ara l’ampliació del contingut mínim de les Zones de Baixes Emissions (ZBE) posant també a disposició dels consistoris una plataforma per a la gestió electrònica de les autoritzacions excepcionals d’accés de vehicles; l’establiment de 12 corredors de mobilitat estratègica; o quines són les condicions a partir de les quals els centres de treball públics i privats han d’elaborar plans de desplaçament d’empresa. També inclou actuacions en casos d’episodis d’alts nivells de contaminació.
El pla compleix els requeriments de dues sentències judicials –del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) i del Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) del desembre passat– en les que determinava que s’havien d’elaborar plans de qualitat de l’aire en dotze zones i assolir els objectius establerts a la normativa comunitària i estatal per als contaminants diòxid de nitrogen (NO2) i ozó troposfèric (O3). A més, ja té en compte que la Comissió Europea (CE) pot establir límits més restrictius en la qualitat de l’aire en la nova directiva que està tramitant.
El document també posa límits a les activitats industrials sobre l’emissió de compostos orgànics volàtils (COV) fins ara no regulats; a les activitats dels forns crematoris de restes humanes; i preveu revisar les autoritzacions ambientals concedides els forns de ciment, les incineradores, els forns de fabricació de vidre, les refineries o les grans instal·lacions de combustió; i un pla de vigilància del camp de Tarragona.
També preveu l’aplicació de l’impost sobre les emissions de grans vaixells, la revisió del d’emissions industrials o endegar els plans mobilitat als aeroports. Les 374 actuacions previstes es dirigeixen a sectors com els transports terrestres, marítims i aeris; el domèstic; l’institucional i comercial; el ramader i agrícola; la planificació territorial i urbanística; o la investigació i en paral·lel al pla el departament d’Acció Climàtica treballa en l’elaboració de la Llei de qualitat atmosfèrica i l’actualització de l’Inventari d’emissions atmosfèriques de Catalunya.
La portaveu del govern, Patrícia Plaja, va explicar que el pla pot suposar un benefici ambiental calculat superior als 82 milions euros en qüestions relacionades amb la salut i la qualitat de vida, ja que la reducció de la mortalitat prematura i l’increment esperança vida suposaran una reducció dels costos sanitaris associats. Les mesures també han de permetre millorar el rendiment de determinades collites, reduir la degradació de materials de la construcció, la reducció de la contaminació acústica, l’estalvi energètic i la sinistralitat viària.
El pressupost per tirar-lo endavant és de 21,8 milions sense tenir en compte els costosos de personal ni de material.