conflicte bèl·lic a l’est d’europa
Noruega i 17 estats de la UE signen un acord per accelerar l’entrega de munició a Ucraïna
L’import de la compra és de 2.000 milions d’euros
Espanya no figura en el llistat, però Albares diu que s’hi unirà “en molt poc temps”: “Són formalitats administratives”
Noruega i 17 estats de la Unió Europea han signat un acord per 2.000 milions d’euros per accelerar l’entrega de munició a Ucraïna –sobretot del calibre de 155 mm– i incrementar-ne la producció per tornar a omplir les reserves nacionals.
El consens s’ha assolit aquest dilluns en el consell d’Afers Exteriors celebrat a Brussel·les, que ha reunit els ministres d’Exteriors i de Defensa dels vint-i-set. L’alt representant de la Unió Europea, Josep Borrell, ha subratllat que l’acord suposa fer “un gran pas endavant” i “trencar tabús” com la compra conjunta d’armes en l’àmbit comunitari.
Espanya no figura entre els signants, però el ministre Albares ha assegurat que s’hi unirà “en molt poc temps”. “Són formalitats administratives”, ha apuntat.
L’acord signat aquest dilluns estableix un enfocament centrat en tres vies. Per una banda, la inversió de 1.000 milions d’euros per a l’entrega immediata d’artilleria, i per l’altra, un desemborsament addicional de 1.000 milions d’euros destinat a l’adquisició conjunta de munició.
En la primera inversió, els estats utilitzaran les reserves existents fins al 31 de maig. Pel que fa a la segona, els països podran dur a terme compres conjuntes a través de l’Agència Europea de Defensa (EDA, per les seves sigles en anglès) o bé arribant a acords amb diversos estats membres. En aquest cas, les compres es poden acordar fins al 30 de setembre.
La tercera pota es basa a incrementar la capacitat de producció a la UE per tornar a augmentar les reserves, que previsiblement es reduiran pel suport que es lliurarà a Ucraïna. En aquest sentit, la Unió Europea impulsarà un estudi a la indústria sobre com accelerar la producció de munició per evitar el desproveïment.
En un comunicat emès per l’Agència Europea de Defensa poc després que es fes públic el pacte, l’organisme ha celebrat que el projecte s’hagi tancat “en un temps rècords”. “La iniciativa ofereix un marc de treball sòlid pels estats membres per comprar munició de forma conjunta per Ucraïna, envia un clar missatge a la indústria i reforça el suport de la UE cap a Ucraïna”, afegeix.
Alhora, subratlla que l’adquisició agregada “és la millor opció per assolir la reducció de costos”. A més, celebra que l’acord sigui “flexible i inclusiu”, permetent als estats membres que encara no s’hagin sumat a la iniciativa a unir-se més tard.