Política

Els tribunals russos obren un cas contra el TPI

La UE avisa que Putin serà detingut si viatja a algun dels països que reconeixen el tribunal penal internacional

Medvedev amenaça de disparar un míssil contra la cort de La Haia des d’un vaixell a la mar del Nord

La Xina insta la cort de La Haia a evitar la “politització” i la “doble moral”

La justícia russa ha obert un cas contra el Tribunal Penal Internacional (TPI) per haver ordenat la detenció del president de Rússia, Vladímir Putin.

El Comitè d’Instrucció de Rússia (CIR) ha iniciat aquest dilluns un procediment penal contra la cort amb seu a La Haia per la decisió anunciada divendres passat d’emetre una ordre d’arrest contra Putin.

Al procediment obert a Rússia hi figuren el fiscal del TPI i tres jutges, entre el qual el costa-riqueny Sergio Gerardo Ugalde Godínez, segons el comunicat del CIR.

L’escrit argumenta que “la persecució penal [del president rus] té un deliberat caràcter il·legal, ja que no hi ha motius per imputar una responsabilitat criminal”.

Amenaça al TPI

Aquesta no és l’única reacció avui de les autoritats russes a la persecució penal del seu president. El vicepresident del consell de seguretat de Rússia, Dmitri Medvedev, ha amenaçat directament amb llançar un míssil contra el TPI.

En un missatge a Telegram, l’expresident i ex-primer ministre rus ha criticat que el tribunal internacional emeti una ordre contra el president de “la potència nuclear més gran” i ha afegit que és “molt plausible imaginar l’ús d’un míssil hipersònic des d’un vaixell rus de la mar del Nord cap al tribunal de La Haia”.

“Tots estem a mercès de Déu i dels míssils”, ha etzibat Medvedev, que ha recomanat als magistrats de la cort internacional que “mirin atentament al cel”.

El polític rus ha afirmat que bombardejar el TPI no tindria conseqüències perquè és una només una “organització internacional miserable” i ningú la “trobarà a faltar”. “No és la població d’un país de l’OTAN, per tant, la guerra no començarà. Tindran por”, ha assenyalat.

A més, ha considerat que la decisió d’emetre una ordre contra Putin tindrà conseqüències monstruoses per al dret internacional. “Ara ningú anirà als òrgans internacionals, tots els acords seran per separat. Totes les estúpides decisions de l’ONU i altres estructures es faran miques”, ha advertit. Segons ell, aquesta iniciativa del TPI marca “l’ocàs tenebrós de tot el sistema de relacions internacionals”.

La UE avisa que Putin pot ser detingut a més de 130 països

L’alt representant de la Unió Europea (UE) per a Afers Exteriors i Política de Seguretat, Josep Borrell, ha advertit aquest dilluns que Vladímir Putin serà arrestat “immediatament” si trepitja qualsevol dels que reconeixen el Tribunal Penal Internacional (TPI).

Tot i reconèixer que les autoritats russes han ignorat fins ara l’ordre de detenció perquè Moscou no reconeix la cort internacional, Borrell ha subratllat que la decisió del TPI pot tenir “conseqüències pràctiques”.

“Si el president Putin viatja a un dels més de 130 països que han signat aquest tractat internacional, hauria de ser detingut immediatament”, ha apuntat aquest dilluns en una atenció als mitjans a Brussel·les prèvia al consell d’exteriors i defensa de la UE.

Segons Borrell, això cal tenir-ho “molt en compte” perquè “podem negociar el que vulguem, però l’ordre està allà i és ferma”. ; [...] és una cosa que hem de tenir molt en compte”.

“És [una decisió] molt important i canvia les regles del joc”, ha sentenciat.

Pequín insta el TPI a evitar la “doble moral”

La Xina ha instat aquest dilluns al Tribunal Penal Internacional a no caure en una “doble moral”.

Preguntat en una roda de premsa per la decisió del TPI d’ordenar la detenció de Vladímir Putin, el portaveu d’Exteriors de la Xina, Wang Wenbin, ha demanat al TPI que mantingui una posició “objectiva i imparcial” i respecti la “immunitat jurisdiccional que gaudeixen els caps d’Estat d’acord amb el dret internacional”.

També ha considerat que la cort de La Haia ha “d’aplicar el dret internacional de bona fe i evitar la politització i la doble moral”.

En qualsevol cas, ha recordat que la Xina “sempre ha advocat pel diàleg i la negociació per resoldre la crisi d’Ucraïna”.

Pel portaveu xinès, “la comunitat internacional hauria de jugar un rol constructiu per aconseguir un arranjament pacífic i fer més per promoure la pau i les negociacions”.

Sign in. Sign in if you are already a verified reader. I want to become verified reader. To leave comments on the website you must be a verified reader.
Note: To leave comments on the website you must be a verified reader and accept the conditions of use.