Política

Fractura al sí és sí i la coalició

La correcció de la llei del només sí és sí impulsada pel PSOE s’obre pas en un dur debat gràcies al vot a favor del PP i l’abstenció de Vox

El primer trencament del govern en una llei situa els socis en la dimensió desconeguda i buscant el suport del carrer el 8-M

Podem denuncia la “traïció” socialista i rep l’aval d’ERC i la CUP

Junts s’absté i el PDeCAT hi vota a favor

La llei de paritat dicta el 40% de dones als consells de les cotitzades pel juliol del 2024

Eleveu a llei l’histerisme!”, exclamava el diputat Basilio Álvarez davant la proposta del doctor i també diputat Sanchís Banús de concedir el divorci a la dona sense necessitat d’al·legar la causa. “L’histerisme és tan femení com masculí”, rebatia la debutant diputada Clara Campoamor. Noranta anys després d’aquest apassionat debat dels anys 30 al Congrés, ahir l’hemicicle va viure una sessió d’excepcional alt voltatge emocional sobre l’actualització del feminisme en vigílies del 8-M i amb motiu de la presa en consideració –només això– de la proposició del PSOE que vol corregir els efectes de la llei del només sí és sí, la llei bandera del Ministeri d’Igualtat. El dia –ironia del calendari– que Vox veia registrada per la mesa del Congrés la moció de censura contra Pedro Sánchez amb l’excomunista Ramón Tamames de presidenciable, el PP –amb el vot a favor– i la ultradreta –amb una abstenció insòlita en un afer de l’agenda feminista– van rescatar el president i el PSOE i van salvar l’admissió a tràmit d’una reforma que fractura tan el només sí és sí com la coalició i que deixa ferida la relació amb Podem.

El marcador victoriós –231 vots a favor (PSOE, PP, PDeCAT, PNB), 56 nos (Podem, ERC, la CUP i Bildu) i 58 abstencions (Vox, Junts) era un mirall enganyós: per primera vegada els socis votaven en sentit oposat sobre una llei que és part essencial del programa de govern. ERC feia costat a Podem i hi va votar en contra juntament amb la CUP, mentre que Junts s’abstenia i el PDeCAT hi votava a favor recordant que va alertar de rebaixes en el tràmit d’esmenes. Ara s’obre l’incert tràmit d’esmenes que lliga el destí de la reforma al PP. “No hauríem d’haver arribat mai aquí”, es lamentava la vicepresidenta Yolanda Díaz, que va votar no, com Podem.

Programar el debat que reobre el model basat en el consentiment precisament en la vigília del 8-M no va incentivar l’acord, i el PSOE i Podem convertiran avui el carrer en un referèndum sobre qui protegeix millor les víctimes de violència sexual. El teatre de gestos era eloqüent: les ministres Irene Montero (Igualtat) i Ione Belarra (Drets Socials) van viure l’enderroc de la llei sorgida del cas de la Manada en total solitud als escons blaus del Congrés (ni Sánchez ni cap ministre socialista ocupaven l’escó), i això succeïa dues hores després que la ministra portaveu, Isabel Rodríguez, obviés Igualtat i fos ella qui presentés la llei de paritat al final del Consell de Ministres. “És una molt mala notícia per a les dones d’aquest país i més en vigílies del 8-M que el PSOE es doni la mà amb la dreta per tornar al Codi Penal de la violència i la intimidació”, etzibava la ministra Montero, que va negociar sense èxit amb Pilar Llop (Justícia).

“Tancar bé les cames”

La coalició va preservar els primeres espases de saltar al fang per evitar un punt de no retorn, i en un xoc ideològic i intrageneracional, van ser la mallorquina Lucía Muñoz (Podem), de 29 anys, i la socialista lleonesa Andrea Fernández, de 30 anys, les veus encarregades de les hostilitats. “Estem cansades de les seves perorates, senyories d’Unides Podem. Deixin la hipèrbole i parlin de solucions”, obria el foc Fernández (PSOE) tot recordant “l’efecte indesitjat” de les 721 rebaixes de penes i 64 excarceracions d’agressors sexuals. “Avui és un dia trist per al Congrés. El que passarà és gravíssim: les senyories del PSOE s’aixecaran a aplaudir amb el PP i Vox per aplaudir una reforma de la llei del només sí és sí que elimina el consentiment del Codi Penal per retornar al Codi Penal de la Manada i perquè tornin a preguntar-nos si vam tancar bé les cames, quantes vegades vam dir no o amb quina força ens vam resistir (...) Si no hi ha consentiment és agressió sexual. Aquest va ser el crit de milers de dones als carrers que avui vostès traeixen”, rebatia Muñoz. La diputada de Podem rebia l’abraçada emocionada de Montero, però la seva intervenció va fer enutjar el PSOE com mai des de l’estirabot de Pablo Iglesias –el 2016 a l’oposició– sobre Felipe González i “el passat tacat de cal viva”. “Si una dona és penetrada pel seu nòvio sense el seu permís perquè està dormida o perquè no vol, tan se val la raó: és violació”, reblava Muñoz tot desafiant el PSOE. Fins al punt que el socialista Patxi López no es va contenir al passadís: “Una intervenció que acusa el PSOE de pactar amb PP i Vox sabent que és mentida és simplement impresentable”.

Amb vehemència, Pilar Vallugera (ERC) airejava la tristor: “No hi ha cap justificació perquè dues ministres d’un mateix govern no siguin capaces d’acceptar que qui té la responsabilitat”. “No parlaré per al PP ni per a Vox, ja sabem el que pensen i voten, cosa que hauria d’indicar al PSOE que potser no l’està encertant. S’adonen de com li han comprat el marc discursiu a les dretes?”, insistia Vallugera. A Junts, Pilar Calvo va denunciar que la llei té “errors” i cap correcció frenarà les rebaixes de penes. “Es pot millorar la llei però no a cop d’enquesta o de titular. Les dones estan fartes d’electoralisme i d’oportunisme”, va dir Calvo. A la CUP, MireiaVehí elevava el to davant el PSOE i Podem: “És un despropòsit arribar al 8-M així. No patrimonialitzin el moviment feminista, que és el moviment polític revolucionari més potent de tot el món”. Al PDeCAT, Genís Boadella va instar a avaluar la llei pel resultat i no per la intenció i va exigir “més rigor i menys ideologia” per refer la llei.

Si al PP Cuca Gamarra acusava el govern de “beneficiar 730 depredadors sexuals” i citava noms propis d’agressors en casos dramàtics com ara el de Francisco Javier Almeida (violació el 1993 i posterior assassinat el 1998) a Logroño abans de votar al costat del PSOE, Carla Toscano (Vox) va disparar a la jugular del cas Mediador. “Senyors del PSOE si la prostitució és violació, a veure si serà per això que van rebaixar les penes”, va dir.

Sense cap protagonisme de Montero –“aquest govern, a més d’una bona ministra d’Igualtat, té tres vicepresidentes de les quals ens sentim molt orgulloses”, etzibava la ministra portaveu Isabel Rodríguez tot rebaixant el rol de Podem–, el Consell de Ministres aprovava la nova llei de paritat que dicta que abans de l’1 de juliol del 2024 la presència de dones als consells d’administració d’empreses cotitzades ha de ser com a mínim del 40% i s’amplia fins al 2026 per a les que no cotitzin amb més de 250 treballadors i més de 50 milions de facturació. Els carrers seran avui el referèndum de com respira el 8-M.

LES FRASES

Mala notícia per a la dona i més en vigília del 8-M que el PSOE doni la mà al PP i torni al Codi de violència
Irene Montero
Ministra d’igualtat
Una intervenció que acusa el PSOE de pactar amb PP i Vox sabent que és mentida és impresentable
Patxi López
portaveu del psoe al congrés
No té justificació que dues ministres d’un mateix govern no acceptin qui té la responsabilitat
Pilar Vallugera
diputada d’erc al congrés
Es pot millorar la llei però no a cop de titular o d’enquesta. Les dones estan fartes d’electoralisme
Pilar Calvo
Diputada de junts al congrés
No patrimonialitzin el feminisme, que és el moviment polític revolucionari més potent de tot el món
Mireia Vehí
diputada de la cup al congrés
Sign in. Sign in if you are already a verified reader. I want to become verified reader. To leave comments on the website you must be a verified reader.
Note: To leave comments on the website you must be a verified reader and accept the conditions of use.