Òmnium presenta un recurs al TSJC per invalidar el 25% de castellà a l’escola Turó del Drac
L’entitat acusa el tribunal de ser un “activitat en contra del català”
Aquest dilluns es comencen a aplicar les mesures cautelars a l’escola de Canet de Mar
Òmnium Cultural, en representació de les famílies de l’escola Turó del Drac de Canet de Mar (Maresme), ha presentat un recurs de reposició al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) per invalidar l’aplicació del 25% de castellà. El TSJC va confirmar recentment l’aplicació en aquest centre, juntament amb d’altres que també tenien mesures cautelars, tot i la nova normativa impulsada pel govern.
De fet, aquest dilluns és el primer dia que s’aplica el 25% de castellà en aquesta escola, segons han denunciat l’associació de famílies del Turó del Drac des de Twitter : “Acabem de deixar els nostres fills i filles a l’escola El Turó del Drac, de Canet de Mar, i avui és el primer dia del curs en que es tornarà a aplicar les mesures cautelars del 25% per ordre dels tribunals, per imposició judicial. Mostrem contundentment la nostra indignació i rebuig perquè, un cop més, els tribunals espanyols volen dictar com es parla a les aules de Catalunya, sense cap criteri social ni pedagògic, anul·lant el projecte lingüístic escollit per les famílies a l’entrar en aquesta l’escola”. “No ens aturarem en la defensa de l’escola catalana, inclusiva i cohesionadora, ni en la defensa del model d’immersió lingüística!”, acaba el missatge.
🚨 Acabem de deixar els nostres fills i filles a l’escola El Turó del Drac, de Canet de Mar, i avui és el primer dia del curs en que es tornarà a aplicar les mesures cautelars del 25% per ordre dels tribunals, per imposició judicial. 🧵
— El Turó, en català! (@elturoencatala) October 10, 2022
El president d’Òmnium, Xavier Antich, ha afirmat que el TSJC no actua com un tribunal objectiu sinó com un “activista en contra del català”. Ha reivindicat que el model educatiu no el decideixen els tribunals i ha assegurat que es tracta d’una “intromissió intolerable i injustificada” que és impròpia de societats democràtiques.
L’entitat ha considerat que amb la seva decisió, el TSJC contradiu la normativa vigent i la seva pròpia jurisprudència i vulnera la Carta Europea de les llengües regionals o minoritàries. Afegeix que el tribunal no es pot basar en el dret individual dels progenitors a escollir la llengua amb què un infant rep l’educació, “perquè no existeix tal dret”.
D’altra banda, Òmnium ha instat el govern a trobar de forma urgent la formula que permeti defensar “de forma efectiva” el model d’escola catalana i fer front a les “ingerències” dels tribunals.