Educació veu inaplicables les últimes sentències del 25%
El departament diu que la resolució del Suprem que afecta dues escoles té origen en sentències prèvies a la nova llei
Gomà creu que 10 escoles deixaran d’aplicar la quota del castellà al setembre
Les sentències del TSJC que obliguen dues escoles de Barcelona i Abrera a fer el 25% de classes en castellà, fermes després que el Suprem hagi desestimat els recursos de cassació presentats per la Generalitat, són “inaplicables” perquè hi ha un marc normatiu posterior que no preveu l’aplicació de quotes lingüístiques. Així ho va afirmar ahir la secretària general d’Educació, Patrícia Gomà, després que transcendís que el Tribunal Suprem ha anul·lat els projectes lingüístics de les escoles Josefina Ibáñez, d’Abrera, i Bogatell, de Barcelona.
Gomà va recordar que en els últims anys diverses famílies han demanat al TSJC més hores lectives en castellà. Normalment les famílies denuncien després d’haver-ho reclamat, infructuosament, al departament. Moltes han exigit la meitat de l’ensenyament en castellà, però el tribunal ha resolt, en les diverses sentències dels últims anys, que el percentatge sigui del 25%. En el cas de les escoles de Barcelona i Abrera, el tribunal no ha entrat en el fons de la qüestió, segons la secretària general d’Educació, sinó que ha inadmès els recursos de la Generalitat.
Entre les sentències del TSJC posteriorment recorregudes en contra per la Generalitat i la resolució del Suprem ha transcorregut un període –“la justícia va molt lenta”, va recordar Gomà– durant el qual s’ha aprovat un decret llei i una llei que deixen clar que en els projectes lingüístics dels centres no s’apliquen percentatges pel que fa a l’ús de les llengües sinó criteris pedagògics. De fet, el mateix TSJC va dictaminar al juliol que amb la nova normativa la sentència que ordena aplicar el 25% de castellà a tot el sistema educatiu és inaplicable, i ha demanat al Tribunal Constitucional que es pronunciï sobre la constitucionalitat de la nova normativa.
Ara el TSJC ha de notificar al departament la fermesa de les sentències sobre les escoles de Barcelona i Abrera. Malgrat això, “com que són inaplicables pel nou marc normatiu, han quedat desfasades”, per Gomà. A la Bogatell i la Josefina Ibáñez ja s’estaven aplicant mesures cautelars però no s’havia anul·lat el projecte educatiu, i segons la secretària general no cal introduir-hi percentatges lingüístics. Les escoles, doncs, no hauran d’impartir quan comenci el curs percentatges de llengua castellana perquè “la majoria política del Parlament ha decidit que els aprenentatges de les llengües no es basen en percentatges sinó en criteris pedagògics, i aquest és el règim aplicable d’aquí en endavant”, segons la secretària general.
Gomà va explicar a RAC1 que el curs va acabar amb 22 escoles impartint el 25% de classes en castellà a l’aula d’un alumne per la denúncia de la seva família. La Generalitat va demanar al juliol al TSJC la revocació de les mesures cautelars en 10 escoles –tot i que no hi hagi sentència, el tribunal imposa de manera cautelar el 25% en espera de la resolució– atès el nou marc normatiu. La secretària general d’Educació creu que al setembre aquestes escoles ja podrien deixar d’aplicar el percentatge lingüístic. En el cas de les 12 escoles que fan el 25% en castellà perquè ja tenen una sentència, els serveis jurídics de la Generalitat estan estudiant quina és la mesura processal més oportuna perquè les sentències es deixin d’aplicar.