itàlia
Salvini demana a Von der Leyen que s'excusi o dimiteixi al mig d’una polèmica electoral
La presidenta de la Comissió Europea havia manifestat que Brussel·les disposa d’“instruments” com en el cas de Polònia i Hongria per si les coses “van en una direcció difícil”
El líder de la Lliga, l’ultradretà Matteo Salvini, ha demanat aquest divendres a la presidenta de la Comissió Europea, Ursula Von der Leyen, que demani excuses o dimiteixi arran d’unes declaracions sobre els instruments dels quals disposen els Vint-i-set en cas de dificultats que han generat una enorme polèmica en l’últim dia de la campanya per a les eleccions italianes del pròxim diumenge, en les quals dreta és la gran favorita.
“Demani perdó o dimiteixi, a tres dies de la votació és institucionalment incorrecte amenaçar els italians”, ha dit Salvini, després que Von der Leyen afirmés en un discurs en la Universitat de Princenton (els EUA) que Brussel·les disposa d’“instruments” com en el cas de Polònia i Hongria per si les coses “van en una direcció difícil”, en ser preguntada sobre les eleccions a Itàlia.
A pesar que la Comissió Europea (CE) ha rebutjat que Von der Leyen hagi interferit en la campanya electoral, la controvèrsia a Itàlia no ha parat d’augmentar en les últimes hores i, després que Salvini es mostrés disposat a presentar una moció de censura contra ella pel que va qualificar de “sòrdida amenaça”, dos europarlamentaris de la Lliga han presentat una interrogació sobre aquest tema.
També ha estat molt crític Antonio Tajani, el “número dos” de Forza Itàlia (FI), la formació de Silvio Berlusconi que està integrada en el Partit Popular Europeu (PPE), que ha dit que “cal exigir respecte”.
“La dimissió (de Von der Leyen) no és una opció”, però “certament són paraules que deixen a un molt, molt perplex i que a més corren el risc de ser una ingerència en la campanya electoral d’un país democràtic fundador de la Unió Europea”, ha dit, assegurant que “Itàlia no necessita lliçons de ningú”.
La Lliga i FI formen part de la coalició de dretes liderada pels ultres Germans d’Itàlia (FdI) de Giorgia Meloni a la qual tots els sondejos auguren una victòria electoral amb més d’un 45% dels vots i prop de 20 punts d’avantatge respecte al centreesquerra liderat per Enrico Letta, el secretari general del Partit Demòcrata (PD).
“Crec que ho aclarirà, perquè la seva frase es presta a l’ambigüitat. Von der Leyen és del mateix partit que Berlusconi i Tajani, no és que estiguem parlant d’una comunista perillosa. Estem parlant d’una persona absolutament equilibrada que no té gens de prejudici cap a aquest àmbit cultural”, ha dit per la seva part Letta en ser preguntat sobre la qüestió.
A Brussel·les, el portaveu cap de la CE, Eric Mamer, ha descartat que la presidenta hagi interferit en la campanya, en assegurar que el seu comentari es referia a “procediments en curs amb altres estats membres” i que ella “estava subratllant el paper de la Comissió com a guardiana dels tractats i pel que fa a l’estat de dret”.
Després del seu discurs en Princeton, Von der Leyen va rebre una pregunta de l’audiència sobre “si el preocupaven les eleccions a Itàlia considerant que alguns dels polítics que es presenten tenien vincles amb (el president rus, Vladímir) Putin”.
“Veurem el resultat de les eleccions, acabem de tenir eleccions a Suècia també. El meu enfocament és que amb qualsevol govern democràtic que estigui disposat a treballar amb nosaltres, treballarem junts (...). Si les coses van en una direcció difícil, i ja he parlat d’Hongria i Polònia, tenim instruments”, va dir l’exministra alemanya.