Els sindicats de l’educació desconvoquen les vagues
Sindicats i departament acorden reduir una hora l’horari lectiu i contractar 3.472 docents més
Educació ordena que cap escola imparteixi el 25% de castellà
Contra tot pronòstic, i gràcies a un acord in extremis, el curs escolar començarà sense mobilitzacions i amb la pau social signada, de moment, entre Educació i sindicats. No hi haurà vagues al setembre, ja que els sindicats han desconvocat les mobilitzacions després que ahir a la tarda acceptessin l’oferta d’Educació de recuperar l’horari lectiu previ a les retallades del 2012. El departament havia fet l’oferta dimecres al comitè de vaga, i ahir els sindicats van acceptar la proposta, que implica la contractació de 1.463 docents per a primària i de 2.009 per a secundària a partir del gener, el que suposa una despesa de 170 milions. Aquests docents són necessaris per cobrir l’hora de menys que faran tots els mestres i professors, ja que l’horari lectiu de primària passarà de 24 a 23 hores setmanals i el de secundària, de 19 a 18.
Els set sindicats, que van estar tots d’acord a acceptar la proposta, van alertar que aquesta inclou el compromís de continuar negociant, el primer trimestre del curs, la resta de reivindicacions laborals a la mesa sectorial, com ara l’increment del personal d’atenció educativa, la derogació del decret de plantilles, l’estabilització d’interins i el retorn del reconeixement del primer estadi de nou a sis anys. “El retorn de l’horari lectiu té una repercussió molt important per a l’alumnat i la incorporació de professorat és una bona notícia, però no podem deixar de continuar negociant”, va assenyalar Eli Pericas, del sindicat Ustec. Marta Minguella, secretària general d’Educació de la CGT, va advertir que “aquest acord és un bon inici, però la resta de reivindicacions no quedaran al tinter”,
El conseller d’Educació, Josep Gonzàlez-Cambray, va qualificar l’acord d’històric. “Reverteix la principal retallada que quedava de fa 10 anys i incrementa la qualitat educativa”, va afirmar, i va precisar que els pròxims tres mesos es treballarà amb les direccions dels centres per incorporar-hi els nous professionals. L’hora lectiva de menys es dedicara “a més temps de coordinació de qualitat, a més qualitat en l’atenció a les famílies. És bo per a l’alumnat perquè incrementa la qualitat en el sistema educatiu”, va concloure el conseller d’Educació.
Cap escola amb el 25%
D’altra banda, i en la presentació del nou curs que va fer el departament al matí, el conseller va anunciar que cap centre educatiu impartirà la setmana vinent el 25% de classes en castellà. Educació ha notificat als centres públics i concertats que hauran de complir el nou marc normatiu –el decret llei 6/2022 i la llei 8/2022–, que defuig percentatges en l’ensenyament. Això inclou els 27 centres on s’està fent en castellà el 25% en un total de 48 aules, les corresponents als alumnes les famílies dels quals han demanat judicialment més castellà.
La secretària general del departament, Patrícia Gomà, va precisar que 10 de les 27 escoles fan el 25% de castellà com a mesura cautelar en un procediment encara obert, i que la resta tenen sentència ferma o no ferma en espera del que digui el Suprem. Aquest acostuma a no admetre el recurs del govern i retorna la causa al TSJC, que ordena la fermesa de la sentència. Educació s’acull a les últimes decisions del TSJC, que ha renunciat a aplicar tant la sentència genèrica que afecta tot el sistema com dues sentències derivades d’un recurs inadmès del Suprem perquè entén que no es pot fer amb el nou marc legal. El TSJC ja ha demanat al Tribunal Constitucional que decideixi si el decret llei 6/2022 i la llei 8/2022 són constitucionals. Educació va notificar als centres educatius dimecres que el percentatge lingüístic no és d’aplicació perquè contradiu el marc legal, i ahir va transmetre al TSJC aquesta comunicació. “Fins que el Constitucional no resolgui sobre la normativa és vigent l’actual”, va afirmar Gomà.