estat espanyol
La majoria de les persones desallotjades d’O Courel, tornen a casa
Aquest incendi, el més important que afecta Galícia, ja ha arrasat 8.700 hectàrees
L’alcaldessa de Triacastela, Olga Iglesias, ha confirmat a Efe que gran part de les persones que havien estat desallotjades de les seves cases en el municipi veí de Folgoso do Courel, i que van ser acollides al seu ajuntament, ha tornat ja en les últimes hores al seu domicili.
Al voltant de setanta persones van ser reallotjades en els últims dies en el municipi de Triacastela, a l’espera que passés el perill que suposava per a les seves vides la proximitat del foc a les seves cases i el fum generat pels incendis de Folgoso do Courel i A Pobra do Brollón, que ha arrasat ja unes 8.700 hectàrees.
Moltes d’aquestes persones, al voltant de mig centenar, van fer nit en el pavelló municipal de Triacastela, mentre que unes vint, la majoria gent gran, amb altres necessitats, van ser reubicades en altres allotjaments.
No obstant això, en les últimes hores, la majoria d’aquesta gent ha tornat ja als seus domicilis, de manera que, en aquest moment, segons ha informat Olga Iglesias, només romanen desplaçats en el seu municipi onze veïns de Folgoso do Courel.
Per part seva, l’alcaldessa de Folgoso, Lola Castro, ha dit que, encara que la població de diversos nuclis continua desallotjada, especialment en la zona nord del municipi, realment “han marxat la gent gran i els nens” perquè “les persones joves han tornat als pobles per a defensar-los del foc”, si fos necessari.
Castro ha reconegut, en tot cas, que la població del seu municipi està esgotada, després de molts dies amb el foc a les portes de les seves cases. “La gent està en pànic, està en xoc. Portem molts dies amb els incendis i estem a punt d’explotar”, ha afirmat Lola Castro, qui ha reconegut que, malgrat la gran quantitat de mitjans mobilitzats per a tractar d’extingir aquests dos focs “la gent se sent desemparada”.
Quant als treballs d’extinció, ha precisat que “el positiu és que avui no bufa tant vent” com en els últims dies, la qual cosa pot contribuir “a estabilitzar” el foc. Per a això, ha assegurat, s’està “treballant sense descans”, dia i nit.
Fonts vinculades al dispositiu d’extinció han confirmat a Efe que la situació ha evolucionat de manera positiva en les últimes hores, fins al punt que el foc ha quedat “pràcticament controlat” en diversos fronts. No obstant això, avisen que la “tarda d’avui serà fonamental” perquè s’espera una nova pujada de les temperatures que pot tornar a complicar els treballs d’extinció.
D’altra banda, l’incendi que afecta les parròquies de Vilamor (Folgoso) i Saa (A Pobra do Brollón), on s’han unificat en un únic front quatre focus, ha arrasat ja unes 7.500 hectàrees de superfície –unes 2.000 més en una sola jornada– malgrat els esforços del dispositiu d’extinció desplegat en la zona. Quant a l’incendi de Seceda, ha arrasat 1.100 hectàrees.