conflicte bèl·lic a l'est d'europa
El Bundestag avala enviar armes a Ucraïna
La coalició de Scholz i els conservadors defensen una moció per garantir el subministrament d’armament pesant
Només dos grups parlamentaris –l’Esquerra i la ultradretana Alternativa per Alemanya (AfD)– van oposar-se en bloc ahir a l’enviament d’armament pesant a Ucraïna. Per a la resta, ja sigui la coalició entre socialdemòcrates, verds i liberals d’Olaf Scholz o l’oposició del dretà Friedrich Merz, no hi ha dubtes que donar suport a Ucraïna és defensar Europa.
Aquest era el títol de la moció conjunta al Bundestag de la coalició i el bloc conservador: Defensar la pau i la llibertat a Europa. Suport integral a Ucraïna. Va obtenir 586 vots a favor i cent en contra, a més de set abstencions. El rebuig de l’Esquerra, una formació agònica que en les darreres eleccions generals va quedar en un 4,9%, era previsible. Malgrat que condemna l’agressió russa, rebutja la via del rearmament empresa per Scholz. El de l’AfD entra en la dinàmica del conjunt de les ultradretes europees, “amigues” de Vladímir Putin.
Alemanya sembla haver deixat enrere les dècades de timidesa en matèria de defensa. La primera cosa que va fer Scholz quan va començar la invasió d’Ucraïna va ser anunciar un paquet d’inversions de 100.000 milions d’euros per modernitzar l’exèrcit alemany. Ara s’hi ha sumat el desbloqueig a l’exportacions de tancs que reclamava Kíiv. Fa pocs dies Berlín va autoritzar l’enviament de cinquanta tancs del tipus Gepard de fabricació alemanya, mentre es preparen altres lliuraments via “països tercers” de l’OTAN de blindats de producció soviètica.
Inicialment, els conservadors de Merz, que ha criticat la passivitat de Scholz en tota la crisi ucraïnesa, volien presentar una moció per marcar amb un segell propi la iniciativa parlamentària. Finalment van decidir sumar-se a la de la coalició del canceller.
Merz va aprofitar encara el debat previ a la votació per continuar criticant Scholz. Però també per fer èmfasi en la necessitat de mostrar unitat davant Moscou.
“Ningú no sap quin serà el següent pas de [Vladímir] Putin”, havia admès prèviament la ministra d’Afers Estrangers, la verda Annalena Baerbock. El partit ecologista s’ha desmarcat del pacifisme clàssic des del minut zero de la invasió russa. Baerbock, com el vicecanceller i ministre d’Economia, Robert Habeck, ha estat entre els defensors sense embuts dels subministraments d’armes a Kíiv. Sense càrrecs al govern, però com a president de la comissió d’Exteriors del Parlament, el també verd Anton Hofreiter feia setmanes que atacava la passivitat de Scholz, amb una ànsia semblant a la de l’opositor Merz.
El gir en els Verds és especialment destacable, si tenim en compte que Hofreiter era un representant de l’ala més esquerrana i adscrita al pacifisme clàssic dins el partit.