Política

Les forces russes s’abonen als atacs contra objectius civils

culpes ·

Els ucraïnesos acusen Rússia de “crims de guerra” pels setges a les ciutats i els bombardejos en edificis plens de persones

Les converses entre els representants de Moscou i Kíiv s’encallen després dels darrers avenços

Les forces russes estan castigant amb duresa un gran nombre d’objectius civils tres setmanes després d’iniciar una invasió d’Ucraïna que molts serveis d’intel·ligència occidentals asseguren que havien previst molt més curta. La darrera mostra de la contundència russa és l’atac de dimecres a un teatre de Mariúpol on hi havia centenars de persones refugiades, qualificat pels ucraïnesos de “crim de guerra”, denominació que els russos, que continuen assegurant que no ataquen objectius civils, rebutgen.

Tot i l’hostilitat entre tots dos bàndols, cap de les dues parts s’ha aixecat de la taula de negociació, on els darrers dies s’havien fet avenços, segons Moscou i Kíiv. No és el cas de la jornada d’ahir, en què no hi va haver progressos.

Les forces russes van continuar atacant les poblacions d’Ucraïna per aire i amb foc d’artilleria, mentre els ucraïnesos atenien els ferits dels bombardejos i miraven de fer balanç de víctimes i de destrosses. Els equips de rescat es van dedicar a treure supervivents de les runes del teatre de Mariúpol. Rússia nega haver atacat l’edifici, però les autoritats ucraïneses han denunciat els darrers dies nombrosos atacs que han arrasat ciutats i han matat molts civils.

Mariúpol, una ciutat portuària del sud, ha patit la pitjor catàstrofe humanitària de la guerra, amb centenars de milers de civils atrapats en soterranis sense menjar, aigua ni llum, a causa del setge de les forces russes, que han castigat molt aquesta localitat, de gran valor estratègic, a còpia de foc d’artilleria i atacs aeris.

Les autoritats municipals van dir que encara no podien estimar el nombre de possibles baixes de l’atac al teatre perquè encara estaven buscant supervivents entre la runa. Les imatges per satèl·lit sí que mostraven clarament que al davant de l’edifici hi havia marcada a terra la paraula nens en rus.

La guerra ha entrat, des de fa temps, en una espiral de setges de ciutats que toca de ple la població civil. Segons l’ONU, ja han fugit d’Ucraïna 3,2 milions de persones, la majoria dones i nens. Tot i això, els russos no han aconseguit el control de cap ciutat important. Segons els serveis d’intel·ligència britànics, la invasió està encallada i l’exèrcit té més baixes de les esperades.

Sign in. Sign in if you are already a verified reader. I want to become verified reader. To leave comments on the website you must be a verified reader.
Note: To leave comments on the website you must be a verified reader and accept the conditions of use.