El Centre Europeu per a la Llibertat de Premsa alerta que Pegasus “soscava les llibertats fonamentals” a la UE
Un periodista hongarès afectat pel programa d’espionatge assegura que hi ha més països que l’estan utilitzant
El coordinador del Centre Europeu per a la Llibertat de Premsa i dels Mitjans, Ozturan Gurkan, ha alertat en una compareixença a l’Eurocambra que l’ús de Pegasus per part de governs “soscava les llibertats fonamentals” a la Unió Europea.
En una sessió aquest dimarts dedicada principalment a les revelacions sobre Pegasus a Hongria i Polònia, el representant d’aquesta ONG ha lamentat que no s’estiguin regulant aquest tipus de tecnologies i ha reclamat més “restriccions”.
Per la seva banda, el periodista hongarès Panyi Szabolcs ha denunciat l’espionatge per part del govern de Víktor Orban amb aquest programa. Tot i això, ha assegurat que no és l’únic govern que utilitza Pegasus a la UE. “Hi ha altres països que fan servir Pegasus, però no s’ha pogut confirmar que cap altre n’estigui abusant tant com Polònia i Hongria”, ha dit Szabolcs a la comissió de Llibertats Civils, Justícia i Afers Interns.
Pegasus és un programari per espiar dispositius mòbils creat per l’empresa israeliana NSO Group Technologies. Segons va publicar El País i The Guardian el 2020, l’expresident del Parlament Roger Torrent hauria estat espiat amb Pegasus.
Europol, en el punt de mira
La comissió de Llibertats Civils també ha celebrat una audiència aquest dimarts sobre la retenció de dades personals per part d’Europol, l’agència de cooperació policial a la UE. El Supervisor Europeu de Protecció de dades, Wojciech Wiewiórowski, ha explicat que ja han demanat a Europol eliminar totes les dades de persones sense cap vincle criminal en un màxim de sis mesos.
Per la seva banda, el subdirector d’Europol, Jürgen Ebner, ha defensat que l’agència necessita més temps per processar les dades. Segons va publicar The Guardian, Europol reté dades sensibles d’almenys 250.000 persones investigades o relacionades amb sospitosos de delictes.