Societat

Comencen els actes reivindicatius del 8-M

A Barcelona, la manifestació estàtica s’ha celebrat amb aforament limitat, amb preinscripció i en diferents trams

A Girona 2.500 persones surten al carrer amb el lema “ens volen confinades, ens trobaran organitzades”

A Madrid, un petit grup de dones s’ha concentrat tot i la prohibició de la Delegació del Govern espanyol ratificada pels tribunals

La concentració feminista del Dia Internacional de les Dones a Barcelona ha arrencat aquest dilluns pocs minuts després de les 18:30 h al passeig de Gràcia. Convocada pel col·lectiu ’Vaga feminista’, l’acció reivindicativa es fa de forma estàtica, amb inscripció prèvia i aforament limitat per adaptar-se a les mesures de prevenció per la Covid-19.

La manifestació unitària del 8-M se celebra sota el lema ’Juntes, diverses i rebels. Som imparables’ i agrupa vuit trams des de la Gran Via de les Corts Catalanes fins al carrer Rosselló.

Després de la manifestació estàtica, les convocants impulsen una cassolada i llums de color lila des dels balcons catalans a partir de les 21 h.

Dels 8 trams que s’han habilitat per la manifestació, la majoria són no mixtos i només dos permetran la presència de persones de diferents sexes. La inscripció als diferents trams s’ha fet a través del web del col·lectiu ’Vaga feminista’, diverses hores abans de l’inici de l’acció ja s’havien esgotat totes les places i l’aforament ha quedat ple.

Segons han explicat les organitzadores de la manifestació, per prioritzar la salut de les participants, tenien la previsió de limitar la participació en un màxim de 3.600 persones en els diferents trams, però fonts de la Guàrdia Urbana han quantificat l’assistència en unes 4.500 persones. Durant la concentració, hi ha hagut un recordatori per a les víctimes de violència i la gent ha encès els seus mòbils amb les pantalles il·luminades de color lila.

A Girona, unes 2.500 persones, segons fonts policials, s’han manifestat pels carrers de Girona per reivindicar el 8-M sota el lema “Ens volen confinades, ens trobaran organitzades”. La mobilització, convocada per la Coordinadora de Feminismes Anticapitalista de Girona, ha començat a la plaça U d’Octubre i ha recorregut diversos carrers del centre de la ciutat fins a la Delegació del Govern, on han llegit un manifest assegurant que “la lluita continua” i han denunciat que la pandèmia ha “accentuat encara més les desigualtats”. També han denunciat els casos d’assetjament sexual destapats a l’Institut del Teatre i han interpretat diverses cançons de denúncia.

A Tarragona, unes 500 persones s’han concentrat amb motiu del 8-M. L’acte ha estat convocat per la Plataforma 8-M del Camp de Tarragona i ha reclamat la igualtat de gènere, la fi de la violència masclista i la fi de la bretxa salarial. També ha servit per denunciar que la pandèmia ha empitjorat la situació laboral de les dones i que moltes de les feines feminitzades que fan són considerades essencials, però no tenen el reconeixement social i salarial que correspondria.

A Madrid, una petita concentració de dones, tretze en la pancarta i tres llegint el manifest, s’han concentrat aquest dilluns, Dia de la Dona, en la plaça de Callao perquè, com han explicat, és el dia “de fer visible totes les reivindicacions” del feminisme. La portaveu del Moviment Feminista de Madrid, Ana Sánchez de l’Ensabonada, ha indicat als periodistes durant la concentració que el 8 de març és el dia per a “visibilitzar” a les dones i, per això, han seguit endavant amb aquest acte que complia amb les mesures de seguretat del coronavirus i que estava organitzat amb setze persones. A poc a poc s’han sumat més dones alienes a l’organització fins a aconseguir el mig centenar, però respectant la distància de seguretat entre elles i han portat cartells amb lemes com “el porno és prostitució gravada” o “la revolució serà feminista o no serà”. “Treballem els 365 dies de l’any per a aconseguir la igualtat que no tenim i amb la crisi s’ha incrementat”, ha assegurat Sánchez, qui ha insistit en la necessitat de fer “visible” la lluita del feminisme.

La celebració del 8 de març, Dia de Dona, es farà aquest dilluns sense cap manifestació a Madrid, després de la confirmació dels jutges de la prohibició acordada per la Delegació del Govern per l’“alt risc” de contagi, prevalent el dret a la salut i a la vida enfront del de reunió.

JxCat fa una crida a ser “més ferms” amb la denúncia contra la violència masclista i en exigir més justícia social

Borràs alerta que la pandèmia impacta al col·lectiu femení amb major precaritització
ACN

La cap de llista i diputada electa de Junts, Laura Borràs, ha fet una crida aquest dilluns a ser “més ferms que mai” amb la denúncia de la violència masclista i en treballar per la justícia social.

En una atenció als mitjans abans de la manifestació estàtica de Barcelona pel 8-M, Borràs ha exposat que la pandèmia ha impactat més entre les dones amb major precarització i amb un increment de la violència masclista en els confinaments. Amb tot, ha alertat que Vox nega la violència cap a les dones i que, per això, cal denunciar aquesta xacra.

Borràs ha apuntat que hi ha molta feina a fer perquè existeixi una situació d’“equitat i justícia social” i es pugui revertir la “desigualtat sistèmica”.

Borràs ha reivindicat que JxCat és un partit que té el feminisme dins les seves bases fundacionals. Per això, ha reivindicat que el pròxim Govern sigui “paritari”. Ha exposat que Junts compta amb una direcció paritària i que han prioritzat les candidatures cremallera.

Una delegació de Junts per Catalunya ha participat de la manifestació estàtica del 8-M. A banda de Borràs, hi ha assistit la vicepresidenta i portaveu, Elsa Artadi, la diputada electa i responsable de feminismes, Aurora Madaula, la coordinadora de la Federació de Barcelona ciutat, Pilar Calvo i la portaveu del Govern, Meritxell Budó.

ERC reclama garantir els drets de les dones “més damnificades” per la crisi de la Covid-19

Sans alerta que les dones sense contracte laboral o permís de residència sortiran “malparades” de la pandèmia
ACN

La vicesecretària general de dones i diputada electa d’ERC, Raquel Sans, ha reivindicat aquest dilluns els drets col·lectius de les dones i, especialment, els de les treballadores que han estat més “damnificades” per la crisi de la Covid-19.

En una atenció als mitjans abans de la manifestació estàtica del 8-M a Barcelona, Sans ha lamentat que les dones amb situacions més precàries, sense contracte laboral o sense permís de residència són les que sortiran més “malparades” de la pandèmia.

La republicana ha exposat que és “importantíssim” manifestar-se el 8-M i ha criticat que l’aposta d’ERC per abordar la pobresa menstrual hagi generat “polèmica” i “controvèrsia”.

Sans ha explicat que ERC aposta per crear una conselleria d’Igualtat i Feminisme al pròxim Govern perquè és important que aquest tipus de polítiques estiguin a “primera divisió”. També ha parlat d’un executiu amb conselleries i una estructura “paritària”.

A la manifestació que s’ha celebrat al passeig de Gràcia i ha assistit una delegació d’ERC encapçalada pel vicepresident del Govern i coordinador nacional d’ERC, Pere Aragonès; el president del Parlament, Roger Torrent, els consellers Ester Capella i Chakir El Homrani i la secretària general adjunta d’ERC, Marta Vilalta.

Sign in. Sign in if you are already a verified reader. I want to become verified reader. To leave comments on the website you must be a verified reader.
Note: To leave comments on the website you must be a verified reader and accept the conditions of use.