Política

Reaccions davant la suspensió cautelar de l’ajornament electoral

La majoria de partits es mostren molestos per la decisió davant la situació de la pandèmia i el risc per als ciutadans

Iceta recorda que el PSC va expressar els seus dubtes i crida a “acatar” i a seguir amb els preparatiu electorals

Les reaccions dels partits a la decisió del TSJC de suspendre de forma cautelar el decret d’ajornament de les eleccions i mantenir la data del 14 de febrer no s’han fet esperat.

La secretària general adjunta d’ERC, Marta Vilalta, s’ha dirigit aquest dimarts al presidenciable del PSC i ministre de Sanitat, Salvador Illa, i ha ironitzat que ja té “el que volia” amb la decisió del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) de suspendre cautelarment el decret que ajorna les eleccions del 14-F.

En una publicació a Twitter , Vilalta ha afirmat que “a les urnes siguin quan siguin les eleccions, no deixarem que te’n surtis”, en referència a Illa i al PSC.

La portaveu d’ERC ha lamentat la “judicialització” de la política catalana i ha acusat el govern espanyol de “maniobrar” per aconseguir la decisió del TSJC. “El PSC apunta, la Moncloa maniobra i la justícia executa. I tot a costa de la salut de la ciutadania”, ha sentenciat Vilalta.

En aquest mateix sentit s’ha pronunciat el president del partit, Oriol Junqueras, que ha dit també per Twitter que els “jutges i el règim del 78” han donat “un nou cop a la democràcia”. “Estem davant d’un nou 155 encobert”, ha opinat.

Junqueras ha carregat igualment contra el ministre de Sanitat i candidat socialista als comicis catalans, Salvador Illa. “El guanyarem una altra vegada a les urnes, com fem sempre amb el PSOE”, ha assegurat. També ha avisat Illa que “hauria de valorar què posa per davant, si la salut o els càlculs electorals”.

El vicepresident del govern, Pere Aragonès, considera que és “inadmissible” judicialitzar la política. En un missatge a les xarxes socials, el republicà ha assegurat: “Des del govern donarem totes les certeses, com hem fet fins ara: per protegir la vida de la gent, els drets democràtics i la sobirania de Catalunya, sempre i arreu. Al·legarem i defensarem els arguments jurídics. Exigim claredat de totes les parts deixant els interessos al marge”.

En la mateixa línia, la consellera de Salut, Alba Vergés, ha alertat que “judicialitzar les decisions difícils que es prenen per donar resposta a un context de pandèmia és generar inestabilitat gratuïtament”. Segons ella, el TSJC no pot “menystenir” una decisió que ha estat fruit del “treball amb les forces polítiques acompanyat sempre de tota la informació sanitària”.

El conseller de Treball, Afers Socials i Famílies, Chakir el Homrani, ha recordat que l’ajornament de les eleccions del 14-F “és una decisió unànime i ben fonamentada per part de la taula de partits, amb representació de tots els grups parlamentaris”. En paral·lel, el conseller de Treball ha manat la pressa al tribunal. “El que no ens podem permetre és molts dies d’incertesa i, per tant, demanem que prengui la decisió ràpidament”, ha assenyalat. A més, s’ha mostrat convençut de la “fortalesa jurídica i política” del decret d’ajornament de les eleccions del 14-F.

Governar “al marge de les urnes”

El 131è president de la Generalitat, Quim Torra , ha acusat el TSJC de continuar “obstinat a governar Catalunya al marge de les urnes, la democràcia, els drets fonamentals i la voluntat dels ciutadans”. “Per vergonya nostra, un cop més”, ha lamentat.

El vicepresident primer del Parlament, Josep Costa , ha reaccionat a la decisió del TSJC de suspendre la suspensió de la desconvocatòria del 14-F afirmant: “Pens que després d’això hauria de dimitir algú”.

Costa, que ha rebut crítiques des d’ERC per aquest afirmació, ha replicat que dijous passat va advertir els republicans que per ajornar els comicis del 14-F “calia base legal i justificar bé la idoneïtat, la necessitat i la proporcionalitat de la decisió”. I segons ell, això no passa amb els informes de Salut i Exteriors.. “Però aquesta videoconferència no l’heu filtrat perquè no us va bé per difamar-me”, ha etzibat .

La presidenciable de Junts per Catalunya (JxCat), Laura Borràs, ha denunciat que alguns partits “volen fer per la via judicial allò que no poden fer a les urnes”. Segons ella, la decisió de suspendre el decret el govern és un “atemptat contra la democràcia” i ha lamentat que Catalunya es troba en un estat permanent de “fiscalització”. “La política s’ha de deixar de resoldre als tribunals”, ha demanat. I és que Borràs ha recordat que durant tota la legislatura l’Estat espanyol ha obstaculitzat el funcionament del govern a través dels tribunals. Segons ella, “l’únic canvi possible és la independència”.

La presidenta de CatECP i presidenciable dels comuns a les eleccions al Parlament, Jéssica Albiach, creu que la decisió del TSJC de suspendre cautelarment el decret que ajorna els comicis del 14-F és “incomprensible”.

“El govern de JxCat i ERC no ha fet bé la seva feina però l’ajornament és de sentit comú amb les unitats de cures intensives col·lapsades i gent que no podrà votar”, ha lamentat a través de les xarxes socials.

La líder dels comuns al Parlament ha defensat que la formació està preparada per votar “quan calgui”. “Aquestes eleccions seran decisives per a Catalunya i Espanya”, ha argumentat.

El líder del PSC, Miquel Iceta, ha recordat que des del principi els socialistes han considerat que hi havia “greus dubtes jurídics” sobre el que estava fent el govern amb l’ajornament de la convocatòria electoral.

Iceta ha reclamat a l’executiu català que mentre no hi hagi una decisió definitiva de l’alt tribunal es segueixi amb els preparatius dels comicis ja que, segons ha recordat, ara el decret que convoca les eleccions per al 14 de febrer “segueix absolutament vigent”. “El que procedeix és acatar la resolució judicial i mentrestant seguir amb els preparatius de les eleccions”, ha indicat .

Iceta ha recordat que el PSC apostava per un “ajornament tècnic de quatre o cinc setmanes”. A parer seu, si s’hagués acceptat la seva proposta s’hauria pogut “salvar la necessitat de convocar eleccions, obligada per la llei, i al mateix temps atendre a la celebració amb plenes garanties del procés electoral”.

“Si s’haguessin atès els nostres plantejaments, probablement, no ens haguéssim trobat amb l’embolic actual”, ha reivindicat. El líder socialista ha assegurat que “no es tracta de posar ni treure raons” sinó de “fer les coses bé”.

Des de la CUP han reaccionat a Twitter assegurant que el TSJC “posa en risc la salut pública i la democràcia, obligant 200.000 a decidir entre votar o trencar les mesures sanitàries bàsiques”.

Per la seva banda, el líder de Cs a Catalunya, Carlos Carrizosa, ha assegurat aquest dilluns que “no es pot votar” en un entorn que suposi un risc “per la salut de les persones”. Carrizosa ha demanat al govern que “modifiqui” allò que calgui i que “busqui” una fórmula adequada per fer possible aquesta suspensió. La formació ha recordat que no te cap tipus d’interès “electoralista” com “el PSC”, però ha avisat que tampoc permetrà que durant els pròxims mesos l’executiu quedi lliure de “control parlamentari”.

La candidata del Partit Nacionalista de Catalunya (PNC), Marta Pascal, ha recordat que la seva formació ja va advertir el govern que el decret de suspensió de les eleccions era “un nyap jurídic”. “Avui en patim les conseqüències. Catalunya, un cop més, en els llimbs per la ineficàcia del govern i per la judicialització de la política”, ha lamentat. “Ja n’hi ha prou de jugar amb el país!”, ha demanat .

Units per Avançar ha ha exigit a l’executiu que adopti de manera “immediata” les “mesures necessàries per tirar endavant les eleccions amb les màximes garanties i el més aviat possible”.

En un comunicat, Units lamenta “constatar de nou la incapacitat d’aquest executiu no només d’arribar a acords amb les altres forces polítiques, sinó fins i tot dins del propi govern”.

“Un executiu dividit, sense president i que és urgent que se sotmeti quan abans millor a l’escrutini de les urnes”, sentencia la formació .

CCOO diu que hi ha “elements suficients” per garantir la seguretat

La portaveu de CCOO de Catalunya, Montse Ros, ha defensat, després de conèixer la suspensió provisional per part del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) del decret que ajornava les eleccions del 14 de febrer, que el govern disposa d’”elements suficients” perquè la jornada electoral se celebri aquest dia garantint la seguretat necessària. Ha proposat, per exemple, mesures com habilitar més espais en col·legis com els gimnasos i menjadors o, establir torns, entre d’altres. “El que no sé si tenim és la capacitat organitzativa, però això és el que li toca garantir al Govern”, ha dit en declaracions a l’ACN. Ros ha lamentat que aquest cas s’hagi resolt de moment en els tribunals i no mitjançant la negociació política.

Sign in. Sign in if you are already a verified reader. I want to become verified reader. To leave comments on the website you must be a verified reader.
Note: To leave comments on the website you must be a verified reader and accept the conditions of use.