Política

Política

Formació de govern

C's mostra la seva “preocupació” per la falta de voluntat política del PP

La formació taronja troba a faltar que es concretin xifres i terminis

Girauta alerta que els populars es neguen a emprendre reformes institucionals d'abast

El portaveu de Ciutadans (C's) al Congrés, Juan Carlos Girauta, ha expressat aquest dimecres la “preocupació” i fins i tot certa “consternació” per part del seu partit respecte del desenvolupament de les negociacions amb el PP per a la investidura de Mariano Rajoy.

“No es poden passar un altre dia de negociació dient-nos que no a tot”, ha avisat el diputat.

L'avís de Ciutadans arriba quan la negociació només ha assolit la meitat de l'agenda i quan queda tot just una setmana per a la primera votació de la investidura de Rajoy.

En aquest sentit, Girauta ha volgut deixar clar que la negociació amb el PP no està trencada perquè encara queden diversos dies, però sí que està “estancada”.

La formació taronja considera que els populars mostren una “falta de voluntat política” per concretar compromisos i emprendre reformes.

En concret, Girauta veu amb “preocupació” que el PP no acaba de posar xifres ni terminis a compromisos en matèria social. “No hi ha manera de concretar ni de comprometre quantitats”, s'ha queixat.

L'altre aspecte que preocupa el partit de Rivera, fins al punt de parlar de “consternació”, és per la negativa del PP a emprendre reformes institucionals de profunditat.

“No hi ha voluntat de tocar una coma del Senat, les Diputacions i el Poder Judicial”, ha posat com a exemples.

Tarda curta

Els equips negociadors dels dos grups han acabat en només dues hores la reunió d'aquest dimecres a la tarda, on s'havien de debatre assumptes relatius a regeneració i lluita contra la corrupció.

Malgrat que el vicesecretari d'Organització del PP, Fernando Martínez-Maillo, havia pronosticat una tarda “llarga”, les delegacions s'han aixecat de la taula a dos quarts de set, només dues hores després de començar.

Els dos partits van dedicar gairebé dos dies als punts relatius al creixement econòmic, la competitivitat i l'ocupació, i aquest dimarts van començar amb les mesures socials amb la idea de dedicar la tarda al capítol de Transparència, regeneració i lluita contra la corrupció.

En aquest bloc és on han de concretar-se les sis condicions que Albert Rivera va posar per asseure's a negociar amb Rajoy.

Queden també pendents les reformes per a l'enfortiment institucional i model territorial, on caldrà decidir si s'aposta o no per una reforma de la Constitució del 1978, i el bloc d'Espanya a Europa i en el món. Aquest capítol no estava en el guió inicial de la setmana passada però s'ha decidit afegir-lo al fil de desafiaments com el Brexit o la crisi de refugiats.

Front contra la immersió lingüística

El secretari d'Organització de Ciutadans, José Manuel Villegas, ha explicat aquest dimecres que la seva formació ha exigit el compromís del Partit Popular perquè el govern compleixi les sentències judicials contra el model català d'immersió lingüística a l'escola.

“Cal emprar tots els mecanismes per fer complir les resolucions que la Generalitat obvia des de fa anys”, ha subratllat Villegas. Segons ell, hi ha “vies jurídiques i de la pròpia inspecció de l'Estat” per aconseguir-ho.

Aquest és un dels compromisos que Ciutadans vol arrencar als Popular en relació amb Catalunya en el marc de les negociacions que les dues formacions estan portant a terme, però n'hi ha d'altres. L'equip negociador del partit d'Albert Rivera ha posat sobre la taula una bateria de mesures sobre Catalunya que passen per modificar el model educatiu del país, per fer front al procés sobiranista, per un nou sistema de finançament i per l'impuls d'infraestructures com el corredor del mediterrani.

Villegas ha explicat que la seva formació vol que el document que la seva formació negocia aquest dies amb els populars contempli “el trilingüisme” a l'escola catalana, a més del compromís explícit per fer que la Generalitat compleixi les sentències dels tribunals espanyols contra el model d'immersió.

També dins el paquet de mesures que afecten Catalunya la seva formació exigeix “un pacte per Espanya” contra la celebració de “referèndums sobiranistes” o “actuacions que portin al trencament de la sobirania nacional, la igualtat i unió dels ciutadans”. “No crec que hi hagi cap problema per arribar un acord sobre aquest aspecte”, ha apuntat.

Durant la seva compareixença aquest migdia davant els mitjans de comunicació, ha assenyalat que Ciutadans també posarà sobre la taula de negociació altres compromisos com el corredor del mediterrani ja que, a parer seu, és “una estructura de país que vertebra Espanya i que augmenta la competitivitat de la zona”.

D'altra banda, ha afegit que plantejaran la modificació “urgent” del sistema de finançament que contempli “els principis d'igualtat, transparència i solidaritat”, però que no perjudiqui les zones i territoris més competitius de l'Estat com són les Illes Balears, Madrid, Catalunya o el País Valencià. “No es pot seguir amb l'actual situació i exigirem que en un temps breus s'obri el procés per treballar per a una nova llei de Finançament autonòmic”, ha conclòs Villegas.

Sign in. Sign in if you are already a verified reader. I want to become verified reader. To leave comments on the website you must be a verified reader.
Note: To leave comments on the website you must be a verified reader and accept the conditions of use.