Política

política

formació de govern

El PP creu que no hi ha “obstacles insalvables” que impedeixin l'acord amb Ciutadans

Ciutadans veu “punts delicats” i avisa que caldrà esperar fins al final de les negociacions per saber si donen suport a la investidura de Mariano Rajoy

Els populars obren negociacions amb CC amb la idea de tancar un acord abans de dissabte

El vicesecretari d'Organització del Partit Popular (PP), Fernando Martínez Maíllo, ha assegurat aquest dilluns que hi ha força “coincidències programàtiques” amb Ciutadans (C's) però també ha reconegut que existeixen “serioses discrepàncies” entre les dues formacions, diferències que els equips negociadors han decidit deixar per al final de les converses. En qualsevol cas, ha celebrat que “no hi ha obstacles insalvables” que impedeixin l'acord amb la formació taronja per a la investidura de Mariano Rajoy.

El vicesecretari d'Organització del PP i el secretari general del grup parlamentari de Ciutadans, Miguel Gutiérrez, han comparegut per separat aquest dilluns al migdia per explicar l'evolució de la primera trobada dels equips designats per les dues formacions per negociar la investidura de Mariano Rajoy com a president del govern espanyol. Cap dels dos ha entrat al detall de les converses però han coincidit a dir que hi ha que la voluntat d'ambdues parts és constructiva.

Martínez Maíllo ha explicat que el PP voldria arribar a un acord el més aviat possible i que la voluntat de la seva formació es estendre l'entesa amb Ciutadans més enllà del 2 de setembre en cas que la sessió d'investidura de Rajoy resulti fallida. “D'entrada, l'objectiu és aconseguir els 169 o 170 escons que convencin al PSOE que no poden seguir amb el bloqueig”, ha subratllat Maíllo.

Pressió al PSOE

El dirigent popular ha afegit pressió al PSOE. Segons ell, cada “minut” de reunió amb la formació taronja fa “més insostenible” que el líder socialista, Pedro Sánchez, mantingui el seu vot contrari a la investidura de Rajoy. “Sánchez té avui més difícil argumentar el seu bloqueig, ja que la seva actitud deriva en unes terceres eleccions”, ha afirmat.

Durant la seva breu compareixença davant els mitjans al Congrés, Martínez-Maíllo ha explicat que la voluntat del Partit Popular passa per poder traslladar al PSOE un eventual acord amb Ciutadans i que els socialistes puguin aportar-hi les seves pròpies propostes.

Malgrat tot, no s'ha mostrat gaire confiat en un canvi d'actitud del PSOE, a l'espera que el president espanyol en funcions, Mariano Rajoy, truqui al líder socialista, Pedro Sánchez, per tal que aquest s'obri al diàleg.

Punts “delicats”

El secretari general del grup parlamentari de C's ha avisat que caldrà esperar fins al final de les negociacions per saber si la formació liderada per Albert Rivera dóna el seu suport a la investidura de Rajoy.

Gutiérrez ha apuntat que, malgrat l'existència d'algunes coincidències, hi ha aspectes “més delicats”. És per això que ha assegurat que aquesta serà una setmana de feina “frenètica i intensa”.

Durant la seva intervenció davant la premsa, també ha explicat que els equips negociadors de les dues formacions estan mirant d'acordar un document que passa per cinc grans punts: Creixement, competitivitat i l'ocupació; Societat del benestar, transparència i regeneració; Transparència, regeneració i lluita contra la corrupció; Reforma i enfortiment institucional; Espanya a Europa i al món.

La reunió d'aquest dilluns és la segona entre PP i C's després que signessin divendres passat un acord amb les sis condicions de la formació taronja abans de seure a negociar el seu vot favorable a la investidura de Mariano Rajoy.

Aquest dilluns al matí els equips negociadors s'han reunit durant tres hores i mitja i han reprès les converses a les sis de la tarda.

Negociació amb CC

Agències

El portaveu del Grup Popular al Congrés , Rafael Hernando, i la diputada de Coalición Canaria (CC), Ana Oramas, s'han reunit aquest dilluns al Congrés per obrir un procés de negociació entre les dues formacions amb la idea de tancar abans de dissabte un acord d'investidura.

En la trobada s'ha establert el calendari de les negociacions, que se celebraran aquesta setmana amb la idea de tancar-les abans de dissabte, que és dia que CC té previst celebrar el seu Consell Polític de cara al debat del debat d'investidura, que començarà el 30 d'agost.

També s'ha fet un repàs als punts que es tractaran en les negociacions, entre els quals hi ha l'anomenada Agenda canària, el catàleg d'inversions de l'Estat i de mesures que els nacionalistes canaris reclamen al govern de l'Estat.

Tot i que CC governa a les illes atlàntiques en coalició amb el PSOE, la formació canària sempre ha mostrat la seva disposició a negociar amb el govern del PP.

Oramas ja va avançar que CC pot acabar donant suport a la investidura de Rajoy, però sempre després d'un procés de negociació i tenint molt en compte allò que PP i C's puguin acordar en les seves negociacions paral·leles.

Sign in. Sign in if you are already a verified reader. I want to become verified reader. To leave comments on the website you must be a verified reader.
Note: To leave comments on the website you must be a verified reader and accept the conditions of use.