Política

Sánchez no cedeix i diu que el no socialista a Rajoy és “un sí al canvi”

El president del govern espanyol en funcions demana “sentit comú”

Rufián i Tardà creuen que el PSOE acabarà afluixant i que investirà el candidat del PP

El secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, es va reafirmar ahir en el seu no al president del govern espanyol en funcions i candidat del PP a la reelecció, Mariano Rajoy.

Ho va fer a través d'una piulada en què destaca que la seva negativa a un govern del PP és un “sí al canvi”. En la piulada, el líder socialista va argumentar el seu no a Rajoy dient que és “un sí a la regeneració, a la feina digna i a la justícia social”. Qui també ahir es va reafirmar en el no a la investidura del candidat del PP va ser el primer secretari del PSC, Miquel Iceta, que en declaracions a Catalunya Ràdio va assegurar que no s'abstindran en cap cas per fer Rajoy president del govern espanyol. “Nosaltres no ens volem abstenir. No volem ser responsables de la continuïtat del govern de Mariano Rajoy, ni per activa ni per passiva”, va dir Iceta, que va considerar que el fet que unes possibles terceres eleccions coincideixin amb el Nadal és una “solemne ximpleria” i suposa “un mal servei al sistema institucional”, ja que considera que “el més raonable hauria estat posar-les al gener”. “Si es vol fer això [fixar la data de les eventuals terceres eleccions seguides per Nadal] com a mecanisme de pressió sobre Pedro Sánchez, és no conèixer Sánchez. I si és per altres motius, pitjor”, va indicar el primer secretari dels socialistes catalans. Va assegurar també que és un fals dilema sostenir que si Mariano Rajoy no aconsegueix ser investit no hi ha més alternativa que anar a unes terceres eleccions, ja que s'obrirà un termini de dos mesos per intentar altres candidatures, amb aspirants d'altres partits o amb un altre del PP “capaç d'obtenir més suports” que l'actual president del govern espanyol en funcions.

Els diputats d'ERC al Congrés dels Diputats espanyol Joan Tardà i Gabriel Rufián consideren que el PSOE acabarà cedint i que finalment investirà el candidat del PP. En declaracions a la premsa a Artesa de Segre, Rufián va pronosticar que Rajoy serà finalment president amb el suport de C's i
l'abstenció d'una part del PSOE. El diputat republicà creu que el partit que lidera Pedro Sánchez acabarà afluixant d'una manera o d'una altra i, és que, segons ell, els socialistes han renunciat a la governabilitat de l'Estat espanyol en no permetre un referèndum a Catalunya.

En aquesta mateixa línia es pronunciar, en una entrevista a l'emissora RAC1, el també diputat
republicà Joan Tardà, que té la impressió, va manifestar, que “el PSOE afluixarà”. Podem també considera que els socialistes de Pedro Sánchez acabaran cedint als interessos dels populars.

Ahir va continuar exercint pressió Rajoy, que va demanar “sentit comú” al PSOE. Després d'una llarga passejada per la ruta de riu Umia, situada al municipi de Ribadumia (Pontevedra), Rajoy va demanar “sentit comú” als socialistes perquè “això no s'aguanta més” i estar sense govern és una “situació absurda”.

Primàries

L'entusiasme exhibit per C's divendres, després de la firma de l'acord amb el PP i la primera reunió de treball, es va moderar ahir i va advertir ahir a Rajoy que el seu vot encara no està decidit. El vicesecretari general del partit taronja i membre de la delegació negociadora, José Manuel Villegas, va advertir al PP que per obtenir el seu suport el programa de Rajoy haurà d'abandonar “l'immobilisme” i incloure “reformes profundes”, entre les quals figuraria la celebració de primàries per escollir candidats. L'avís de C's arriba abans que tornin a asseure's a la taula de negociacions, demà dilluns.

Sign in. Sign in if you are already a verified reader. I want to become verified reader. To leave comments on the website you must be a verified reader.
Note: To leave comments on the website you must be a verified reader and accept the conditions of use.