Política

política

formació de govern

El debat d'investidura es farà el 30 d'agost

La presidenta del Congrés anuncia la data del ple després de parlar amb el candidat popular, Mariano Rajoy, i el rei Felip VI

La presidenta del Congrés dels Diputats, Ana Pastor, ha anunciat aquest dijous que el ple d'investidura del president del govern espanyol se celebrarà el proper dimarts 30 d'agost.

Tal com ha avançat aquest migdia el president del govern espanyol en funcions, Mariano Rajoy, Pastor ha fet pública la data de la sessió en una compareixença davant els mitjans a la Cambra Baixa.

La presidenta ha explicat que Rajoy li ha transmès aquesta tarda “que ja estava en condicions perquè es fixés una data” per al debat.

Pastor ha precisat que la decisió ja ha estat comunicada al rei Felip VI i al mateix Rajoy.

Eleccions el dia de Nadal

Un cop celebrada la primer votació del debat d'investidura, el 31 d'agost, es posarà en marxa el compte enrere per a unes hipotètiques eleccions, que se celebrarien el 25 de desembre, dia de Nadal.

Això passaria si Rajoy no aconsegueix els suports necessaris en la segona votació que seria el 2 de setembre i si no hi ha cap altre candidat més durant els dos mesos següents abans de dissoldre les corts. La llei estableix que passat aquest període no s'ha investit cap candidat les Corts es dissolen de forma automàtica i es convoquen noves eleccions.

A partir d'aquest data hi ha un període de 54 dies entre la convocatòria i els comicis, que tenen lloc el dia 55. Sobre el calendari, això suposaria que se celebrarien el dia de Nadal, que aquest any cau en diumenge.

També sobre el calendari, això implica que la campanya electoral començaria el 8 de desembre, en ple pont de la Constitució. La jornada de reflexió, d'altra banda, tindria lloc el 24 de desembre. Probablement, la formació de les noves Corts tindria passat Reis.

La presidenta del Congrés, Ana Pastor, no ha entrat a valorar la data del debat ni la data d'uns nous comicis i s'ha limitat a dir que per fixar el calendari ha tingut en compte el mateix que “la resta d'espanyols, la necessitat que Espanya tingui un govern com abans millor”.

Sign in. Sign in if you are already a verified reader. I want to become verified reader. To leave comments on the website you must be a verified reader.
Note: To leave comments on the website you must be a verified reader and accept the conditions of use.