Política

política

formació de govern

El PSOE nega que Sánchez hagi parlat amb altres partits de negociar un govern alternatiu

El líder de Podem, Pablo Iglesias, afirma que ell i Pedro Sánchez “estan d'acord” en explorar “una via de govern progressista” si la investidura de Rajoy fracassa

Els socialistes reiteren la seva posició de votar en contra de la investidura de Rajoy

El PSOE ha negat aquest dijous, a través d'un comunicat, que el seu secretari general, Pedro Sánchez, hagi abordat amb una altra formació política la possibilitat de formar un govern alternatiu si Mariano Rajoy no aconsegueix ser investit president del govern. Els socialistes han volgut desmentir així les declaracions del líder de Podem, Pablo Iglesias, que aquest matí ha assegurat que tots dos estan d'acord “en explorar la possibilitat d'un govern progressista a Espanya”.

“En cap cas s'ha abordat amb cap altra formació política la negociació per la formació d'un govern alternatiu davant un hipotètic fracàs del senyor Rajoy”, ha aclarir el PSOE.

En la nota, els socialistes reiteren la posició aprovada pel seu comitè federal de votar en contra de la investidura del líder popular.

“Li correspon a Rajoy, després d'haver guanyat les eleccions i haver acceptat l'encàrrec del Rei, intentar formar govern”, ha subratllat el PSOE. “Per tant és la seva obligació negociar amb les altres formacions polítiques afins i exigim que fixi ja la data per la investidura”, conclou el comunicat.

L'escrit matisa que Sánchez manté les converses habituals amb tots els responsables de la resta de formacions polítiques, però que “en cap cas” ha abordat negociacions per formar govern.

Govern progressista

El secretari general de Podem, Pablo Iglesias, ha assegurat aquest dijous que ell i el líder dels socialistes, Pedro Sánchez, han mantingut un contacte i que estan “d'acord” a explorar “una via de Govern progressista” si la investidura del president del Govern espanyol en funcions i del PP, Mariano Rajoy, fracassa.

En declaracions als periodistes al Congrés dels Diputats, Iglesias ha afirmat que ha parlat per telèfon amb Sánchez i, en aquesta conversa, els dos líders polítics han “coincidit” en la necessitat d'explorar un Executiu alternatiu al de Rajoy.

Però, això sí, també coincideixen que “primer” cal esperar i veure quins suports aconsegueix el PP perquè el seu candidat es presenti a una sessió d'investidura.

“Hem parlat que primer ha de produir-se la investidura de Mariano Rajoy i, si fracassa, estem d'acord els dos que caldria dialogar i que un govern de progrés és el que necessita Espanya”, ha assenyalat des dels passadissos del Parlament.

Iglesias, que ha indicat que Sánchez li ha traslladat que el PSOE votarà no a la investidura del candidat popular, ha defensat que “les xifres donen” per poder formar un govern alternatiu encara que es trobi “molts enemics” i tingui “dificultats” per poder constituir-se.

En concret, s'ha referit a l'“elit econòmica” que, al seu judici, “vol evitar” que el PSOE i Podem arribin a un acord, i també ha alguns sectors del PSOE.

Sign in. Sign in if you are already a verified reader. I want to become verified reader. To leave comments on the website you must be a verified reader.
Note: To leave comments on the website you must be a verified reader and accept the conditions of use.