Política

política

formació de govern

Rajoy busca temps per dir sí a Rivera i Sánchez aferma el no

El PP avalarà les exigències de Ciutadans però amb matisos per no fixar ja una data d'investidura

El líder del PSOE es blinda amb una cita sense els barons

Iceta suggereix escollir un independent de consens i és desautoritzat

Un sí que no sigui absolut i que no obligui a fixar ja la data d'una investidura que Mariano Rajoy sap que ara té perduda. Vestir aquest sí amb matisacions davant les sis exigències d'Albert Rivera és el repte que avui afronta el comitè executiu del PP, que s'empararà en la complexitat dels punts que exigeixen la reforma de la Constitució i l'ajut del PSOE –com ara la fi dels aforaments– per donar un sí modelat a Ciutadans tot esperant de Pedro Sánchez un viratge que no arriba.

En culminar el seu gir del no a l'abstenció fins a abraçar el sí a Rajoy que en campanya havia promès que no concediria mai, l'objectiu de Rivera era forçar el PP a accelerar el calendari i que l'aval a les seves sis condicions fos el pròleg d'una negociació entre equips de treball com la que al mes de febrer va forjar l'acord de govern PSOE-C's. El president del govern espanyol, però, no està disposat a permetre que Rivera li revolucioni el ritme i no li donarà un xec en blanc ni li regalarà una data per a l'esperat ple d'investidura sense el qual en l'ordenament espanyol no comencen a córrer els terminis. “El PP ha de dir sí o no, sense moure una coma”, es va començar a impacientar ahir el vicesecretari general de C's, José Manuel Villegas. “No acceptarem un candidat condicional. Si no hi ha data, no hi ha negociació, no tindria sentit començar a negociar”, va reblar.

“Poden tenir matisos”

L'ultimàtum de C's, però, no altera el guió del PP fins al punt que el vicesecretari d'organització, Fernando Martínez Maíllo, prevenia Rivera que no esperi un sí incondicional. “Poden tenir matisos, com totes les condicions”, advertia abans de recordar que, en tot cas, “cal el concurs del PSOE”. “No hi ha retocs ni matisos en la lluita contra la corrupció”, rebatia el secretari de comunicació de C's, Fernando de Páramo.

En el comitè executiu que avui ha d'aprovar si posa fi a l'aforament, aparta investigats com Rita Barberà del Senat i obre una d'investigació al Congrés sobre el finançament irregular del partit, entre altres punts, no hi haurà dirigents que viuen sota la lupa de la justícia, com ara l'exalcaldessa de València, l'exministra Ana Mato –ha causat baixa coincidint amb l'última actualització del web del PP– i l'expresident madrileny Ignacio González. Tot i que Rajoy ha embolcallat amb tota la solemnitat la cita advertint Rivera que sense ella no podia fer cap pas, el cert és que tradicionalment el líder del PP hi ha decantat totes les decisions, i el prop d'un centenar de membres que l'integren ni tan sols ha arribat a votar mai, perquè tot es beneeix per assentiment.

Reaparició de Sánchez

Si el PP tenia assenyalat el dia d'avui al calendari, ahir el secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, va sorprendre els seus anunciant-los el retorn dels seus dies de descans i citant la comissió permanent avui al Congrés. Es tracta de l'òrgan en què Sánchez aplega els seus afins i que exclou tots els barons del PSOE, els que qüestionen obertament l'enrocament en el no que bloqueja l'inici de la legislatura i que amenaça amb unes terceres eleccions.

D'acord amb les fonts socialistes, la intenció de Sánchez és afermar el seu no incondicional a Rajoy al marge de l'itinerari que el PP i C's arribin a recórrer en la seva entesa. Sánchez aprofitarà la cita per exigir de nou a Rajoy que posi dia al ple d'investidura, encara que sigui fallida com en el seu cas. En l'afany per no concretar la data, però, Rajoy compta amb la col·laboració de la presidenta del Congrés, Ana Pastor, que ahir va tornar a definir la paràlisi política amb un verb d'acció: “Seguim treballant.” Pastor té ja el rècord a l'hora de no comunicar una data d'investidura, perquè des que el rei Felip VI va encarregar la missió a Rajoy, el 28 de juliol, han transcorregut ja vint dies, tres més dels que el també popular Federico Trillo va consumir el 1996 per donar temps a José María Aznar a forjar l'aliança amb CiU i el PNB.

En aquest impasse, el primer secretari del PSC, Miquel Iceta, irrompia ahir amb una idea nova: escollir un altre càrrec del PP o un independent de consens si Rajoy fracassa. “O Rajoy o eleccions és un fals dilema, hi ha més opcions”, sosté Iceta. La idea del líder del PSC es basa en els pocs requisits que la Constitució exigeix al candidat a ser investit com a president: ser espanyol i ser major d'edat (no cal ser diputat, com sí que és necessari a Catalunya). Iceta va ser desautoritzat per part de la direcció del PSOE i de barons com l'aragonès Javier Lambán, que alerten que “surt del carril” de la resolució del comitè federal del 9 de juliol sobre el no a Rajoy i “a qualsevol membre del PP”. Des del PP, el dirigent Martínez Maíllo preferia atribuir la idea d'Iceta a “les calors de l'estiu”.

LES FRASES

Farem un exercici de responsabilitat amb C's, però ens cal el concurs del PSOE
Fernando Martínez Maíllo
vicesecretari d'organització DEL Pp
Si no hi ha data per a la investidura, no hi ha negociació, no tindria sentit
José Manuel Villegas
vicesecretari general de c's
Sign in. Sign in if you are already a verified reader. I want to become verified reader. To leave comments on the website you must be a verified reader.
Note: To leave comments on the website you must be a verified reader and accept the conditions of use.